Ubiquiti UniFi Dream Machine – plnohodnotná náhrada za routery od Apple

Ubiquiti

Konečně jsem se odhodlal a vyřešil jsem doma problémy s WiFi. Dlouhé roky jsem se spoléhal na routery a řešení od Applu. Sami jistě víte, že tyto routery nejsou již podporované a jsou velmi zastaralé. Již více než tři měsíce doma používáme stanici od Ubiquiti a jejich UniFi Dream Machine. Jak jsem spokojen?

Žijeme v bytě 3+1, kde jsme dlouhé roky používali routery od Applu. Jednu velkou stanici AirPort Extreme a dvě AirPort Express. Fungovaly dobře a vše běželo, jenže pomalu a s výpadky. Řešení od Applu bylo v minulosti skvělé. Stanice komunikovaly a internet byl prostě bezproblémový. Apple již však routery nevyrábí a nepodporuje. Sem tam se akorát objeví nějaká bezpečnostní záplata a tím to hasne. Často se nám stávalo, že třeba v koupelně či na jiných místech už jsme neměli signál a iPhone či iPad přepínal na LTE.

Mám řešení

Dlouhou dobu jsem to odkládal a přemýšlel o nějakém řešení. Na trhu je spousta výrobců, a pokud to nesledujete, těžko si vyberete. Buď se budete muset spolehnout na recenzi či nějaké rady. Chvíli jsem to sledoval, přemýšlel a nakonec vsadil na Ubiquiti. Jedná se o americkou firmu, která je na trhu již dlouhou dobu a vím, že mnoho lidí jejich bezdrátová řešení používá, zejména v kancelářích, ale i domácnostech.

Ubiquiti

Myslím si, že i vy jste již někde jejich ikonické bílé talíře viděli. Mým cílem však bylo najít jedno řešení. Nechci po bytě rozvádět kabely či instalovat routery do každé místnosti. Chtěl jsem jednu stanici a k ní připojit celou domácnost, tedy všechna bezdrátová zařízení, televizi, Nintendo či Apple TV. A podařilo se.

UniFi Dream Machine je velice výkonné zařízení se 4jádrovým CPU, má 2 GB RAM a všechny užitečné a potřebné funkce vkládá do malé elegantní krabičky. Svým tvarem velmi připomíná HomePod nebo dělostřeleckou kouli. Myslím si, že jde o dobré řešení nejen do bytu či baráku, ale klidně i menší kanceláře.

Jednoduché nastavení

Hrozně se mi líbí, jak je dnes vše jednoduché. Už nepotřebujete znalosti z IT nebo snad dokonce „opraváře“ od vašeho poskytovatele internetu. Dream Machine jsem jen vybalil z krabice, umístil do rohu našeho obýváku a připojil ke zdroji napájení. Následně jsem vzal svůj iPhone, stáhl aplikaci UniFi Network a ihned se mi objevil Dream Machine. Ještě předtím jsem si u Ubiquiti založil bezplatný účet, abych vše mohl spravovat a přidávat případně další prvky.

Během chvíle jsem si nastavil celou síť – jméno, heslo, zabezpečení a připojil všechna zařízení. Vše v rámci aplikace. Na zadní straně naleznete tradiční 4 LAN porty pro drátová řešení. Pokud byste jich potřebovali více, není problém dokoupit další extendery a rozšíření.

Dream Machine zkrátka nabízí all-in-one řešení. Poradí si například s Dual Band WiFi AP s podporou standardu 1–5. Určitě stojí za zmínku také ovladatelný 4portový gigabitový switch s podporou VLAN. V neposlední řadě je Dream Machine velmi dobře zabezpečený s pokročilými funkcemi IDS/IPS a DPI.

Ubiquiti

Vše pod dohledem

Celou síť mohu spravovat ze svého iPhonu či iPadu. Vidím kompletní zatížení, rychlost sítě, případné výpadky, změny či jednotlivé služby a jejich download/upload. Snadno mohu vytvořit síť pro návštěvy nebo některá zařízení zcela blokovat. Dream Machine podporuje WiFi 5 (2,4 GHz, 5 GHz) a samozřejmě hned několik standardů (802.11a (5 GHz), 802.11b (2,4 GHz), 802.11g (2,4 GHz), 802.11n, 802.11ac).

Jediné, co rozhodně doporučuji udělat hned po nastavení, je vypnutí modré LED nahoře na talíři. Vypadá sice efektně, ale ve tmě ruší, zvlášť při sledování televize.

Spokojenost nade vše

Ubiquiti UniFi Dream Machine běží skvěle. Od té doby, co jsem ho nastavil, jsem neřešil jediný problém s tím, že bych neměl signál, či něco někde vypadlo. Sem tam se podívám na aktuální rychlost, která samozřejmě kolísá u poskytovatele našeho internetu. Kdyby vám náhodou nedostačoval WiFi signál nebo počet ethernetových portů, UniFi Dream Machine se dá velice jednoduše rozšířit přidáním dalších UniFi switchů nebo přístupových bodů, které poté adoptujete integrovaným UniFi controllerem do vaší sítě. K tomuto controlleru budete mít přístup odkudkoli díky aplikacím UniFi Network a UniFi cloud. Jak říkám, all-in-one.

Ubiquiti

Jak jsem již avizoval, myslím si, že Dream Machine snadno pokryje i menší dům či kanceláře. Vždy záleží na vašich prostorech a potřebách. Dream Machine je i dle mého dobrý začátek, pokud plánujete svoji síť postupně rozšiřovat. Je to jako základní stanice, která může fungovat samostatně či s dalšími prvky.

Ubiquiti UniFi Dream Machine můžete zakoupit například na Alze. Já jsem více než spokojen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *