Tichá voda alias nový MacBook Pro břehy mele

Hřejivé léto je v plném proudu a naším jediným zájmem je, které plavky si na sebe vzít a kde nalezneme pohár vychlazené tekutiny, která zvlaží naše vyprahlá těla. Blankytně modrá obloha, hřejivý písek na pláži a tiché šumění moře společně vytvářejí uklidňující atmosféru, kterou narušuje snad jen krása žen, jež neunikne našim pohledům, a jako jediné vyvedou naše klidové tepové frekvence k výšinám. Jediný mráček, takový malý stín na čisté obloze, připlul v tichosti 13. července z Cupertina, a to v podobě nových MacBooků Pro 2018, které Apple v tichosti, netypicky během letních dnů představil.

Jako obvykle jsou nové MacBooky pro ve dvou velikostech, a to 13 a 15 palců. Od svých předchůdců, představených v roce 2016, se navenek nijak neliší, ale pod šasi nalezneme nemalé upgrady, které stojí za zmínku.

Macbook Pro 2018

Novinky na výsluní

Asi nejdůležitější a nejvíce očekávanou změnu přinesla nová klávesnice, která je třetí generací motýlkového mechanismu. Oproti předchůdci jsou jednotlivé klávesy vybaveny silikonovou membránou, která má zajistit jejich odolnost vůči prachu a zároveň snížit hluk při jejich používání.

Další zásadní změnu tvoří procesory, které jsou pro 13palcový model s Touch Barem ve dvou variantách se čtyřjádrovým procesorem a 15palcový model má šestijádrové procesory. Tato změna je možná díky osmé generaci procesorů Intel označované Coffee Lake, respektive Core i5, i7 a i9.

Dále jsme se dočkali zásadního navýšení operační paměti, kdy pro verzi 15 palců je možné objednat variantu s 32 GB paměti. Pro 13palcové verze zůstává maximální možná operační paměť 16 GB DDR4.

Poslední z větších novinek zaznamenáme na první pohled. Všechny MacBooky Pro jsou nyní vybaveny displejem True Tone, který podobně jako u iPadu umožní měnit osvětlení a zbarvení displeje dle okolních světelných podmínek.

Můj nový MacBook Pro je ještě ve výrobě, ale měl jsem možnost vyzkoušet na pár dní 13palcový model v základní konfiguraci (2,3GHz i5, 8GB RAM, 256GB SSD), a tak se nyní podělím o své dojmy a porovnání s modelem z roku 2016.

Motýl třetí generace

Asi se není čemu divit, že začínám právě u klávesnice. Ta byla hodně kritizována uživateli předchozích modelových řad, tedy z roku 2016 a 2017, zejména pro její hlučnost a (ne)spolehlivost. Osobně mám model z roku 2016 a za necelé dva roky jsem nezaznamenal větší problém, vyjma hlasitého až kovového zvuku, který klávesy při používání vydávají.

Dá se na něj zvyknout, ale kdykoliv pracujete v tišším prostředí, budíte pozornost, a věřte mi, že ne příjemnou. S prachem, který je často popisován jako příčina problémů s klávesnicí, nemám žádnou zkušenost. Možná je to tím, že jsem moc čistotný a o klávesnici a vlastně o celý MacBook Pro se starám a pravidelně ho čistím.

Apple zjevně vyslyšel kritiku zákazníků a do své třetí generace motýlkového systému zabudoval silikonové membrány jednotlivých kláves, které mechanismus chrání před prachem a zároveň snižují hlučnost kláves samotných. Ve srovnání s mým MacBookem Pro 2016 je klávesnice tišší a troufám si říct, že zároveň i „měkčí“. Píše se na ní příjemněji a není slyšet ten nepříjemný kovový zvuk.

Výkonem nezarmoutíš

Po hardwarové stránce jsou největší změnou nové procesory. Model, který jsem testoval, měl základní konfiguraci a byl tedy osazen čtyřjádrovým procesorem 2,3 GHz Intel Core i5 s Turbo Boost až 3,8 GHz. Neprováděl jsem žádná sofistikovaná měření a porovnání, ale nutno říci, že navýšení rychlosti jsem zaznamenal.

Stačilo spustit Final Cut Pro X a exportovat stejné video na obou zařízeních. Výsledkem byl tříminutový rozdíl ve zpracování 17minutového videa při zachování stejných výstupních hodnot. Pokud se podíváme do hodnot výsledků obdobných testů na některém ze zahraničních serverů, zjistíme, že u základní 15palcové varianty je rychlost ještě násobně vyšší, a to o cca 40 procent.

Navýšení výpočetního výkonu u nových modelů je více než zjevné a v tomto ohledu je důvod pro přechod na aktualizovaný MacBook Pro zřejmý.

Paměti není nikdy dost

U testovaného modelu MacBook Pro 2018 byla základní operační paměť, tedy 8 GB RAM. Přestože můj MacBook Pro 2016 má 16 GB RAM, nezaznamenal jsem u nového modelu prodlevy v práci s aplikacemi a nutno říci, že ani při zvýšeném počtu otevřených oken nedocházelo ke zpomalení systému. Oba modely se v tomto chovaly obdobně. Přesto si nedokážu představit, že bych v současné době tuto variantu pořizoval. Považuji 16 GB RAM za minimum. A kdyby Apple, stejně jako u 15 palcové varianty, nabízel 32 GB RAM, věřte mi, že bych ji do konfigurace při objednání zahrnul.

Nelze však Applu než poděkovat za vyšší úložiště. Pro nové modely v 13palcové variantě můžeme vybrat od 256GB až po 2TB SSD úložiště. U 15palcové varianty až po 4TB SSD. Stejně jako u starších modelů není možný následný upgrade.

Testovaná varianta měla základních 256 GB a zápis, stejně jako čtení, byl plynulý a svižný. Nicméně velikost 256 GB je pro mě nepřijatelná, a tak jsem se poohlížel po navýšení, a zde jsem narazil na vysokou cenu SSD od Applu. Ta u 4GB SSD dosahuje neskutečných 102 400 korun a u 2TB SSD pro 13palcovou variantu 42 000 korun. Nakonec jsem i proto pro svůj model vybral konfiguraci s 512GB SSD s tím, že úložiště následně rozšířím externím SSD.

Siri na Macu slyší

Apple inovoval čip pro Touch Bar z T1 na T2. Novinka mimo jiné umožňuje podporu hlasové asistentce, kterou nyní spustíme hlasovým příkazem „Hey Siri“. Nemusíme se tak fyzicky dotýkat MacBooku Pro, a přesto můžeme zadávat povely a úkoly. Možná si pomyslíte, k čemu je to dobré, ale věřte mi, že nám tato nová funkce pomůže nejen zvýšit produktivitu, ale také ovládat příslušenství naší domácnosti v rámci HomeKitu.

Siri také můžeme použít ke ztlumení zvuku, jasu monitoru, zapnutí nebo vypnutí Bluetooth nebo spouštění webových stránek. Čip T2 mimo tuto funkci řídí systémové operace, které ale nedokážeme ovlivnit a nemáme na ně vliv.

Nové 13palcové MacBooky Pro jsou vybaveny integrovaným grafickým procesorem Intel Iris Plus Graphics 655. Je zarážející, jak kvalitní dokáže integrovaná grafika být, ale pokud nám nestačí, umožňují nové modely připojení externí grafiky s podporou eGPU přes Thunderbolt 3. Není to žádná novinka, protože tuto podporu získaly i předchozí modely v rámci aktualizace MacOS již minulý rok. Patnáctipalcové modely jsou vybaveny grafickou kartou Radeon Pro 560 X.

Přirozenější a lépe viditelný

Obě velikosti nových modelů pak dostaly další technologii, kterou již známe z iOS zařízení, a to True Tone. Ta automaticky upravuje bílou barvu displeje podle okolního osvětlení. Obrazovka pak vypadá přirozeněji a je lépe viditelná v jakýchkoliv podmínkách. Na testovaném modelu fungovala bezchybně a překvapilo mě, že na ni reaguje i Touch Bar, který se mění společně s displejem.

Navíc v případě připojení k mému externímu monitoru (Apple Thunderbolt Display) docházelo k úpravě i na něm, tedy za podmínky otevřeného MacBooku Pro. Funkci neocení každý, například grafici ji budou vypínat, aby zachovali věrnost barev při zpracování svých podkladů, ale pro nás ostatní bude jistě vítaným přínosem.

Velikost ani zpracování se od předchozích modelů MacBook Pro neliší. To se týká i tolik diskutovaných portů, které zůstávají stejné. Opět jsem slyšel a četl řadu připomínek, ale mě nechávají chladným. Pro ty z vás, kterým porty nestačí, mám tip. Pro rozšíření na porty, které potřebuji, používám redukce, respektive nově jen jednu a tou je Hyper Drive Slim USB-C.

Tato tenká redukce mi umožňuje připojení Gigabitového Ethernetu, který využívám na hotelích a konferencích, dále HDMI 4K pro připojení k projektoru, má slot pro SD kartu a slot pro micro SD kartu, Mini Display port s podporu 4K, dvě USB 3.1. s rychlostí přenosu 5 Gb/s a průchozí USB-C slot pro napájení. K MacBooku Pro se připojuje pomocí integrovaného USB-C kabelu. To vše v jedné malé redukci, která je vyrobena z eloxovaného hliníku a dodávána v barvách MacBooků Pro za cenu 2 800 korun.

Macbook Pro 2018: Ticho před bouří

Ale zpět k MacBooku Pro. Jestli jsem na začátku psal o tichém nástupu nové řady, tak o to větší rozruch následně nové stroje udělaly. O první se postaral známý Youtuber Dave Lee. Ten zkoušel s novým MacBookem Pro 15″ s procesorem i9 za cenu vyšší než 210 tisíc korun renderovat video v programu Adobe Premiere Pro a zjistil, že doba renderování byla delší, než tomu bylo u loňského modelu, a ještě navíc se MacBook Pro 2018 přehříval.

Toto zjištění nenechalo konstruktéry Applu chladnými a Davea kontaktovali. Požádali jej o zaslání konfigurace jeho testu. Následně Apple vydal pro tuto řadu MacBooků Pro opravu firmwaru a další uživatelské testování již prokázalo zlepšení a z testů vyšel nový model pozitivně s výkonem vyšším o více než 20 % proti předchůdci.

Druhý rozruch, který kolem nové řady panuje, je údajný problém s čipem T2. Ten má způsobovat nestabilitu systému, který je nutné následně opakovaně restartovat. Osobně jsem tento problém na testovaném modelu neevidoval, ale nutno dodat, že pokud tomu tak je, jde o celkem zásadní neduh. Věřím, že i tento problém Apple s další aktualizací odstraní.

Do stínu se neschová

Pokud zvažujete zakoupení modelu MacBook Pro 2018, dobře si rozmyslete, k čemu jej potřebujete. Pokud je to hlavní pracovní základna, zvažte, zda nepořídit 15palcový model. Výkon nových šestijádrových procesorů podpořený operační pamětí až 32 GB a s grafikou Radeon Pro 560 X je exkluzivní výbava, které 13palcové modely nedosahují.

Na druhou stranu právě 13palcové modely jsou vhodné pro přenášení a cestování. Je to vždy o kompromisu. Cena je obdobná jako u předchozích modelů, jen s tím rozdílem, že změnou konfigurace se můžete u 15palcového modelu dostat na zmiňovaných 210 tisíc korun. Cena 13palcové varianty začíná na 55 990 korunách a 15palcové varianty na 73 990 korunách.

Na závěr snad jen jedno. I když přišla tiše, je nová řada MacBook Pro tou, která si pozornost zaslouží a má své místo na výsluní. Nepodceňujme ji jen proto, že nebyla součástí velkého eventu, že přišla nečekaně a že ji nikdo s tradiční pompézností neuvedl. Má svá prvenství a věřte, že i přes pár drobností je řečnicky právě tou vodou, která břehy mele.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *