Taste of Apple

Mám rád Prahu, a to nejen proto, že v ní žiji, ale zejména pro její kulturní rozmanitost, ke které neodmyslitelně patří i skvělé jídlo. Praha je plná různých chutí a pro neznalce může být často bludištěm, které může vést ke zklamání, pokud zrovna natrefí na „past pro turisty“.
Právě turistům se věnuje projekt Taste Of Prague, který v roce 2011 založili Jan Valenta a Zuzka Daňková. Jejich základní vizí je ukázat chuť Prahy turistům tak, aby poznali nejen českou kuchyni, ale naše zvyky, a také to, jak se u nás žije. Jejich food tour je jedna z nejvyhledávanějších a věřte, že právem. Kdykoliv vidím početnou skupinu lidí, kterou Honza vede centrem Prahy, nemohu si nevšimnout úsměvů na tvářích klientů, jež mají často knírek od pěny piva, které právě dopili. Čas od času se potkáváme nad hrníčkem dobré kávy, a tak jsem u jednoho z nich nelenil a požádal je o rozhovor.
Jak jste se dostali k food tour?

Honza: Když jsme se seznámili, Zuzka byla koncipientka a já jsem překládal a tlumočil. Zuzka byla v advokátní kanceláři nešťastná a chtěla dělat něco jiného, ale gastronomické prohlídky to určitě zpočátku nebyly. My jsme se o jejich existenci dozvěděli na našich vlastních cestách a řekli jsme si, že bychom mohli jednu udělat i v Praze. Takže původně to byl takový plán B, než si Zuzka najde něco „normálního“ s normální pracovní dobou. Ale to už se nestalo a Taste of Prague mezitím začalo fungovat, takže jsme u toho zůstali. Já ještě nějakou dobu dál překládal, ale pak jsem se i já začal Taste of Prague věnovat naplno.

Start jistě nebyl jednoduchý, pamatujete si ještě na vaše první zákazníky?

Zuzka: Nebyl. Praha nebyla svou kuchyní zrovna známá a najíst se sem nikdo nepřijel, to spíš na ty památky. Navíc jsme byli v cestovním ruchu nováčky, takže jsme se to všechno učili za chodu. První tři měsíce jsme v podstatě žádné hosty neměli, bylo to dost frustrující. Ale doba byla gastronomickým zážitkům nakloněná, takže před Vánoci 2011 se přihlásil první host, pak druhý, třetí, no a do roka už z toho byla činnost v podstatě na plný úvazek. Rádi na tu dobu vzpomínáme a také na naše první klienty a vlastně nejen na ně. Poznali jsme za ty roky opravdu řadu zajímavých lidí.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Zuzka: Máme sedmiměsíčního syna, který nám teď zejména z hlediska práce a volného času tak trochu udělal čáru přes rozpočet. Ráno vstaneme a já jdu posílat objednávky do restaurací a odpovídat na maily, zatímco Honza se stará o Jonáška. Pak spolu všichni jdeme někam na kávu a na oběd, u čehož dopisuji e-maily. Honza poté odchází na prohlídku a já se starám o malého. No a večer ho uspíme a oba pracujeme u počítače.

Vím, že oba používát produkty od Applu. Zuzku vidím často s dvanáctipalcovým MacBookem a tebe Honzo s iPhonem. Kdy jste prvně okusili chuť jablečných produktů a co vše dnes používáte?

Honza: S MacBooky jsem začal ještě před Taste of Prague, nějak hned, jak se začaly používat procesory Intel. Pracoval jsem jako překladatel a možnost nainstalovat Windows a potažmo i Word a Excel společně s designem a určitou jednoduchostí systému mě přesvědčily k přechodu k Applu. A pak to šlo ráz na ráz – několik iPodů, iMac, iPhone a pak i iPad. Klasika.

Zuzka: Já jsem se přidala později, protože to prostě bylo jednodušší – doma jsme měli společný iMac, tak jsem si pak koupila i MacBook. Dnes mám MacBook 12″ a Honza MacBook Pro 13″, oba máme iPhony (obměňujeme je po dvou letech) a používáme i iPad. Máme doma Apple TV, ale tu jsme už asi tři roky nezapnuli.

Je něco, co vám dnes od Applu vyloženě chybí? Máte v plánu pořídit si v nejbližší době něco dalšího?

Honza: Nic konkrétního nám nechybí. Docela jsem měl rád AirPorty, ale ty už se ani nevyrábějí. Díval jsem se i na novou Apple TV, protože jsme ji používali v nějakém hotelu na cestách a bylo to super. Ale my televizi v podstatě ani nezapínáme, takže asi nic. Co bych si od Applu přál? Něco, co by se dalo do sáněk fotoaparátu a umožňovalo jednoduchý a okamžitý přenos fotek do iPhonu a do MacBooku. Pořád mi to s dnešními fotoaparáty přijde složité a poměrně zdlouhavé. Chtěl bych něco jako AirDrop pro fotoaparáty.

Často se ve spojitosti s produkty Applu mluví o nesvobodě. Jak ji vnímáte?

Zuzka: Upřímně v podstatě nijak. Jelikož oba dva používáme výhradně produkty Applu, nijak výrazně nesvobodně se necítíme. Máme teď další čtyři kolegy, ale ti všichni používají iPhony, takže jsme z hlediska synchronizace kalendářů v pohodě, zbytek dořešíme přes Basecamp.
Co by se muselo stát, aby jste pomyslné nakousnuté jablko nahradili něčím jiným?
Honza: Musel by někdo přijít s jednodušším a spolehlivým ekosystémem, který by nám vyhovoval víc a který by používalo více lidí nejenom u nás, ale i v Americe.

Používáte nějaké konkrétní nástroje, ať už pro organizaci času, komunikaci nebo při samotné tour?

Zuzka: Pro organizaci času používáme určitě sdílené kalendáře na iCloudu. Honza používá běžný Kalendář, ale já má na počítači raději BusyCal2, protože je mnohem flexibilnější, co se týče zobrazení týdnů a jednotlivých eventů. Dá se v něm prostě lépe nastavit, co se jak zobrazí, a výsledek je tak přehlednější.

Honza: S hosty většinou komunikujeme pomocí e-mailu, ale vzhledem k tomu, že většina z našich hostů vlastní iPhone nebo jiný smartphone, používáme i iMessage a WhatsApp. No a při prohlídce samotné používáme iPad. Jelikož se často bavíme o kulturních rozdílech nebo o jevech, které jsou pro Čechy banální, ale pro cizince jen těžko uchopitelné, je lepší je někdy prostě ukázat. Klasický příklad je Spartakiáda. To se bez videa nedá dobře vysvětlit.

Jste hodně aktivní na sociálních sítích a nelze si nevšimnout, že máte početnou základnu odběratelů. Prozradíte nám, jak být na sociálních sítích obdobně úspěšní?

Zuzka: Asi je důležité být sám sebou, držet se tématu a být aspoň trošku zábavný. A dále je fajn pravidelnost. Prostě nepřestat, nezlenivět.

Honza: Na prohlídkách jsme měli i bloggery s mnohem větším dosahem než my a bylo vidět, že o všem, co prožívají, přemýšlejí prizmatem svého vlastního feedu (co tam dám, jako to natočím?). Tak daleko vůbec nejsme, ale přece jen je asi nejdůležitější to, co zažíváte, protože z toho vytváříte obsah.

Můžete nám dát tip na nějaké zajímavé aplikace, které ve svých jablečných produktech máte?

Honza: Možná to bude znít divně, ale mám nyní na mobilu asi tak šest aplikací, které mají motivovat ke cvičení. Když se točíte kolem jídla, přece jen to na vás časem bude vidět. Rád bych vám poradil, která je nejlepší, ale já je bohužel jenom nainstaloval a ještě ani nezapnul.

Zuzka: Hraji si teď hodně s aplikací FaceApp, kterou používají bloggerky k tomu, aby byly hezčí. Ale je to jenom hra, prostě mě to baví, dát fotky sebe a okolí a „vylepšovat“ je.

Kdyby někdo z našich čtenářů chtěl vyzkoušet chuť Prahy, jak vás může oslovit?

Jakkoli bude chtít – na našich webových stránkách www.tasteofprague.com nebo přes jakoukoli sociální síť. Prostě naťukejte /tasteofprague za url své oblíbené sítě a určitě nás najdete. Nebo osobně v Onesip coffee nebo v EMA Espresso Bar. Bylo by docela překvapující, kdybychom tam nebyli. 😉

Taste of Prague provází turisty po kvalitních pražských restauracích, aby neskončili v „pastech na turisty“. V malých skupinkách je seznamuje s tradičními českými jídly a ukazuje jim život místních obyvatel. Vedle pražských prohlídek pořádají také jednu po moravských vinných sklípcích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *