Posloucháme Český rozhlas na iPhonu

Ačkoliv je v poslední době velmi módní útočit na média veřejné služby, a tedy právě i na Český rozhlas, pro mě osobně ČRo představuje klíčový zdroj informací. A to nejen skrze zpravodajský webový portál iRozhlas.cz, ale – a to ještě o pár let déle – díky celé řadě pořadů, které ČRo vyrábí. To, že rádio jako médium není rozhodně zešedlé prachem, dokazuje Český rozhlas i možnostmi, jak jej flexibilně poslouchat na mobilním telefonu.

Podcasty aneb poslech v pravý čas

S produkcí Českého rozhlasu jsem se začal potkávat až díky možnosti odběru jednotlivých pořadů coby tzv. podcastů. Dlouho jsem používal vestavěnou aplikaci od Applu, srdci bližší se mi však stal Overcast.

Ať už si podcasty přehráváte prostřednictvím té které aplikace, jde o jednu z možností, jak se k poslechu zvukového portfolia ČRo dostat. Jen je třeba počítat s faktem, že jak Apple v Podcastech, tak samotný Overcast nedohledají všechny rozhlasové pořady. Vlastně je jich jen několik málo, pokud nepočítáme tematické „koláže“, které vám dávají na jednu hromádku například vše kolem vědy a techniky nebo zpravodajství.

I proto je vhodné ze samého počátku investovat trochu toho času do dohledání patřičného pořadu na stránkách Českého rozhlasu, zkopírování URL adresy pro odběr a její vložení do aplikace. Pak už se vám pořad naimportuje a bude pravidelně aktualizovat.

Rozepisovat se o výhodách odběru podcastů v tomto magazínu nedává zrovna smysl. Proto se spíše podělím o pár svých tipů, respektive nasměřuji vás na svůj rok starý článek, v němž jsem se tomu, co pravidelně poslouchám, podrobněji věnoval.

iRadio aneb celý rozhlas na dlani

Na stranu druhou nemám potřebu (nebo i ten čas) odebírat všechno, co rozhlas vysílá. Může se však stát, že se v daném pořadu objeví díl, jehož obsah by mne zajímal. V takovém případě je dobré vstoupit do vod zvukového archivu. Přehrávání přímo z webového rozhraní ČRo sice je možné i v mobilním provedení, o kdovíjaký komfort však nejde. Naštěstí však existuje speciální aplikace, kterou ČRo nabízí v App Storu.

Po spuštění iRadia se vám zobrazí přehled všech rozhlasových stanic, které pod Český rozhlas patří. Regionální se určí dle vaší polohy. Můžete si pomocí hvězdičky označit ty, které vás zajímají přednostně – tak či onak, po rozkliknutí názvu stanice se vám otevře hlavní stránka.

V levém horním rohu se nachází důležitá dvojice tlačítek, volby kvality přehrávání. V pravém rohu zase možnost spustit stream coby video, protože i to už Český rozhlas provozuje. Hlavní stránka stanice „tlačí“ živý stream, proto v centru vidíte velké tlačítko pro jeho spuštění a pod ním pak nejbližší program.

Já osobně živě rozhlas poslouchám zcela sporadicky, klíčová tak pro mne je až dolní lišta, kde zvolím Audio. Díky této volbě se dostanete do zobrazení uplynulého vysílání. Co textový oddíl, to díl konkrétního pořadu, vše chronologicky řazeno tak, jak se odvysílalo. Díl je možné pustit, ale i stáhnout pro offline poslech. Nebo zkopírovat URL, pokud byste jej chtěli někomu doporučit.

Upozorním však ještě na jednu variantu. V tomto zobrazení se totiž dole nachází řádek Všechny programy. Zde již najdete zobrazení všech pořadů dané stanice, a to bez ohledu na čas vysílání, ale podle abecedy. Svým způsobem tak nemusíte ani podcasty používat, pouze si vejít do iRadia, vybrat pořad a pustit si nový díl.

Aplikace iRadio má jednoduché vizuální rozhraní, je prakticky totožné jako má aplikace Wave, která se orientuje na obsah pouze této konkrétní stanice. V obou případech si můžete na dolní liště zvolit i položku Playlisty a prohlédnout si seznam skladeb, které se ve vysílání objevily. Nebo si zvolit sekci Články a zjistit, že Český rozhlas opravdu není pouze o zvuku.

Oceňuji možnost stáhnout si díl pořadu pro offline poslech a také to, že v případě stažení vícero položek je možné si je v kartě Stažené všechny zobrazit a nechat přehrávat. Co mi však nevyhovuje, to je samotný přehrávač, respektive zobrazení, pokud právě poslouchám. Pod názvem pořadu se objeví pouze časový posuvník, ale neškodila by možnost na něj klepnout a otevřít si okno, kde by byly další detaily či možnosti – kupříkladu časové nastavení zastavení.

Radioteka

Český rozhlas ale nevysílá pouze publicistické pořady, diskuze, komentáře, ale je také hlavním výrobcem načtené či dramatizované literatury. Ačkoliv i tyto kousky lze sem tam najít v iRadiu, mnohem lepším způsobem pro jejich dohledání a poslech představuje aplikace Radioteka.

Má dvě hlavní kategorie – Hry a četba a Audioknihy. Důležité upozornění hned zkraje: pokud máte zájem poslouchat načtené povídky nebo knihy, případně přímo rozhlasové hry, pak si budete muset zvyknout, že ta možnost je časově omezená.

Český rozhlas vždy daný „produkt“ nechává v archivu do konkrétního data, to se u toho kterého díla liší – může jít o týden, nebo také o měsíc. Aplikace vám tento údaj nejenže hned v základním seznamu zobrazuje, ale můžete si díla seřadit právě na základě toho, kdy jim vyprší „platnost“.

Radioteka dává do kupy tvorbu nejen různých formátů (čtená povídka, čtení na pokračování, dramatizované čtení, rozhlasová hra), ale i produkci pro různé cílové skupiny. A tak tu najdete i pohádky, stejně jako filozofické eseje. Naštěstí i zde existuje možnost si stáhnout dílo pro offline poslech. A přehrávač tentokrát má své vlastní okno, nicméně automatické zastavení přehrávání v nadefinovaný čas zde možné není. Oceňuji nicméně detailní informace, které si můžete u každého díla zobrazit.

A protože jsem zmínil, že Radioteka má i druhou sekci, pár slov k ní. Audioknihy – jak lze jasně vyrozumět – nabízejí načtené celé knihy, ale jsou zde samostatně zobrazené i povídky. V tomto případě však není žádné časové omezení platnosti, zkrátka, máte-li je v seznamu, jsou tam a nemusíte se obávat.

Bezpochyby by se dalo na mobilních aplikacích ještě zapracovat, pár funkcí by ti náročnější posluchači přivítali, na stranu druhou se musí uznat, že aplikace mají jednoduché uživatelské rozhraní, fungují spolehlivě a především nabízejí obsah, který je unikátní a v řadě případů vám může buďto doplnit nové vědomosti, nebo vás obohatit jiným způsobem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *