iPhone 12 Pro: Nejlepší, co kdy byl

iPhone 12 Pro

S každým novým iPhonem je recenzování těžší a těžší. Je už samozřejmostí, že nový iPhone je rychlejší než předchůdce a má k dispozici jednu dvě nové technologie. Apple to pro nás recenzenty udělal ještě těžší v tom, že začal před pár lety vydávat klasickou verzi a verzi Pro. Rozdíly vždy spočívaly v jiných materiálech a něčem malém navíc. Jak to je letos a komu je aktuální verze Pro určená?

Aby těch komplikací nebylo málo, Apple letos přidal drobný rozdíl i mezi malým iPhonem Pro a iPhonem Pro Max a novinky vydá se čtyřtýdenním rozestupem. Šířkou portfolia dnes Apple lidem znepříjemnil výběr. Časy, kdy jsme šli do obchodu a koupili si iPhone, jsou ty tam. Dnes si vybíráme mezi velikostmi i výbavou. A cenotvorbou Apple zmátl hlavy spoustě zákazníků. Proč si tedy koupit iPhone 12 Pro?

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Kus železa v ruce

Filip Brož ve své recenzi začal s designem a já si dovolím ho kopírovat. Měl jsem možnost porovnat design obou zařízení a už tady jsou výrazné rozdíly. iPhone 12 Pro má stejné rozměry jako klasický iPhone 12. To je poprvé od rozdělení iPhonu na základní a profesionální verzi. Telefonu dominuje krásný 6,1″ displej OLED. Opět stejně jako u iPhonu 12. Jiná je hmotnost telefonu a použité materiály.

iPhone 12 Pro

U iPhonu 12 Pro nenajdete na bocích lehký hliník, ale pořádnou ocel. Telefon tak působí mnohem robustnějším dojmem. Když jsem v ruce držel lehký a hranatý iPhone 12, vzpomněl jsem si na svůj měsíc s malým iPhonem SE. Měl jsem jistotu, že mi iPhone nevyklouzne a zároveň to bylo velmi příjemné. Telefon mi nepřipadal jako velké pádlo. iPhone 12 Pro je díky hranatému designu a ocelovým rámečkům pořádný cvalík, ze kterého cítíte kvalitu zpracování.

Rozdílná jsou také záda. iPhone 12 má na zádech lesklé sklo, které slouží primárně k zachycování otisků prstů. Na Pro verzi jsou matná záda. Troufám si tvrdit, že po pár měsících používání čistého iPhonu 12 Pro bez pouzdra s novou nabíječkou MagSafe najdete na skle zadní stěny vytlačené a vyškrábané kolečko. Na iPhonu 12 Pro plní úlohu hlavního chytače otisků ocelové boky a plní ji nad míru výtečně. Podle některých informací by zlatá verze měla mít ještě speciální vrstvu, která otisky eliminuje. Měl jsem možnost vyzkoušet a žádný rozdíl jsem neviděl.

Nedá mi to a musím zmínit také aktuální „ScratchGate“. Podle internetových diskutérů jsou nové iPhony extrémně náchylné na poškrábání. Mně bohužel už nový iPhone spadl. Měl jsem ho bez obalu a při pokládání na skříňku sklouzl a spadl za ní na zem. Na zemi byla samozřejmě spousta prachu. Na iPhonu není ani škrábaneček. Zatím ho nosím bez obalu, jednak proto, abych si vychutnal ten krásný design a pak také proto, že modrý silikonový kryt není k dostání. Stále nic nepozoruji. Kromě otisků na boku je iPhone čistý a bez škrábanců.

Konečně LiDAR

Novinkou verze Pro je skener LiDAR. Ten slouží k lepší a rychlejší detekci hloubky scény. iPhone vypustí paprsky světla do prostoru (až 5 metrů od iPhonu) a následně spočítá jejich odrazy. Výsledek je téměř instantní. Určitě je to méně než sekunda. Otázkou je, k čemu potřebujeme skener, který se používá k autonomnímu řízení nebo například u robotických vozítek na Marsu?

Otázka je to velmi zajímavá a Apple na ní prozatím nedává uspokojivou odpověď. Když vezmu interní aplikace, tak se LiDAR používá v aplikaci Měření. Mnohem rychleji detekuje plochy a je schopen změřit výšku člověka. To není něco, co byste denně používali, je to spíš hezká ukázka technologie. Další využití je ve fotoaparátu. Tady se LiDAR používá k rychlejšímu ostření při špatném osvětlení. A já se ptám, proč se používá pouze pro rychlejší ostření?

iPhone 12 Pro

iPhony mají už několik let režim portrétní fotografie. Rozmaže pozadí a hlavní objekt je krásně ostrý. Navíc si můžete v editaci hrát s mírou ostrosti pozadí. Na klasických iPhonech to funguje pouze u lidí a domácích mazlíčků, protože se o rozostření stará primárně umělá inteligence. U verze Pro to funguje na libovolné objekty v popředí, protože hlavní část práce obstará kombinace teleobjektivu a širokoúhlé čočky. Nyní se na to mohl skvěle použít LiDAR. Výsledek by byl přesný a telefonu by netrvalo tak dlouho rozpoznat dominantní objekt v popředí. Bohužel, nic takového se zatím nekoná.

Jako vývojář, který se zaměřuje na rozšířenou realitu, plesám nadšením. Těch možností co teď mohu dělat. LiDAR mi dává spoustu informací o prostoru a já s tím mohu následně dál pracovat. Ostatně vývojáři už přicházejí s nápady na využití. Pomocí LiDARu tak můžete například replikovat vaši místnost. Stačí si ji naskenovat a aplikace vám ji pak převede do digitální podoby. Úžasné.

Primárně pro fotografy

Jak už jsme zvyklí, iPhone Pro nabízí více možností pro fotografy. Letos je to navíc opepřené tím, že některé čočky mají jiné parametry i napříč modely Pro. Verze Max bude nabízet jiný druh stabilizace obrazu. Jsem zvědavý na rozdíly, ale troufám si tvrdit, že pro běžného uživatele tam žádný podstatný rozdíl nebude.

Aktuální iPhone 12 Pro tedy nabízí tři čočky. Klasickou širokoúhlou a ultra širokoúhlou, která je i na iPhonu 12. Navíc tu je teleobjektiv. V ideálních podmínkách, tedy za dne a při dobrém světle, nepoznáte oproti 11 Pro rozdíl. Fotky vypadají pořád stejně nádherně. Rozdíl poznáte v budoucnu při editaci fotky. Jednou z novinek je nový formát Apple ProRaw. V něm získáte data kombinující výpočetní technologii a čisté hodnoty ze senzoru ještě před následnou kompresí.

Velmi zásadní rozdíl přichází v horších světelných podmínkách. Nově můžete v nočním režimu fotit všemi třemi čočkami. Na iPhonu 11 Pro to bylo možné pouze u klasické širokoúhlé čočky. A jak už jsem psal, díky LiDAR máte k dispozici lepší a rychlejší ostření. Otázka je, jestli chcete fotit ve tmě na všechny tři čočky. Dám vám rovnou odpověď, nechcete.

iPhone 12 Pro

Noční režim na ultraširokoúhlé čočce je velmi špatný. Nedokážu si představit, že bych ho někdy využil. Pro přirovnání, podívejte se na fotky z telefonů před 10 lety. Noční režim na ultraširokoúhlé čočce je často horší než fotky, které dělal iPhone 3G. Abyste kvalitu aspoň trochu vylepšili, musíte iPhone postavit na stativ. Potřebujete velmi stabilní podklad, nestačí položit iPhone na zídku a přidržovat ho. Telefon se opravdu nesmí ani hnout. Sám pozná, že je v klidu a má větší množství času a více prostoru na vyprodukování lepší fotografie. I tak se ale nejedná o skvělou práci.

Chcete ho?

A nyní to hlavní – proč si koupit iPhone 12 Pro? V našich končinách je hlavním kladem cena. Paradoxně se verze Pro oproti loňským letům „zlevnila“. Stále jí koupíte v základu za 29 990 Kč, ovšem už nebudete mít k dispozici jen 64 GB úložného prostoru, ale 128 GB. Tady dávám velký palec nahoru. V minulých letech jsem si stěžoval, že mezi základním iPhonem a iPhonem Pro není takový rozdíl, aby byla o cca 8 000 Kč vyšší cena opodstatněná. Apple na to šel lišácky. Zdražil základní iPhone a u verze Pro zvětšil základní úložiště.

Pro moje potřeby je základní kapacita 64 GB nedostatečná a 256 GB je v době cloudových úložišť a neomezeného internetu už zbytečný luxus. Jsem tedy velmi rád, že základní verze modelu Pro nabízí právě 128 GB. Navíc LiDAR je sám o sobě důvodem, proč chtít verzi Pro. Aspoň pro nadšence do AR. A tady si uvědomuji, že jsem velká minorita. Lidé si budou kupovat verzi Pro buď kvůli fotoaparátům (tady asi zvolí verzi Max), nebo kvůli prestiži. iPhone 12 Pro vypadá oproti klasické verzi opravdu luxusně.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro je ve velmi zvláštním postavení. Není to papírově maximálně vybavený model a většině lidí nepřináší nic zásadního navíc. Ale pro nás, kteří chceme nové technologie (LiDAR je opravdu boží, už jsem to zmiňoval?), a hlavně nechceme tahat po kapsách obří pádla, je verze Pro skvělou záležitostí. A tichomořská modř je to nejlepší, co mohlo iPhone potkat. Když budu hodnotit podle krásy, tak iPhone 12 v mém žebříčku nejhezčích iPhonů přeskočil iPhone 4 i iPhone X a stal se králem. A co se týče technologií, tak tam je to zatím bez debat. Tohle je ten nejlepší iPhone vůbec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *