Jak funguje nabíjení Fast Charge a jaké produkty použít?

Fast Charge

Fast Charge. Slovní spojení, které čtu na každém kabelu, nabíječce či příslušenství, které nějak souvisí s nabíjením. Mnoho výrobců mluví o tom, že jejich produkty podporují rychlé nabíjení, tedy schopnost nabít iPhone či iPad rychleji než současným 5W standardem. Realita však může být velmi odlišná. Jak se v tom vyznat? Jak rychlé nabíjení funguje? A jaké produkty zvolit?

Předem upozorňuji, že nejsem elektrikář ani absolvent ČVUT. Když jsem zabrousil do odborných článků okolo nabíjení, šla mi z toho hlava kolem a jsem přesvědčen, že tyhle informace nepotřebujete. Zkusím vám jednoduše vysvětlit, jak rychlonabíjení funguje, a to především u produktů Apple.

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Proces nabíjení

Proces nabíjení je komplikovanou souhrou fyziky a chemie. Samotní výrobci to dělají někdy ještě těžší, jelikož své produkty označují nesrozumitelnými názvy a zkratkami. Prodejce vám pak skálopevně bude tvrdit, že tenhle kabel a nabíječka rozhodně podporují rychlé nabíjení, ale doma zjistíte, že je to jiná technologie, která je podporována například ve světě systému Android. I to si za chvíli ozřejmíme.

Fast Charge

Každé chytré zařízení dnes disponuje nějakou baterií, kterou je potřeba pravidelně dobíjet. Způsob je přitom vždy více méně podobný. Bateriové články se skládají ze dvou elektrod – jedna nabitá kladně a druhá záporně. Probíhají zde katalytické reakce, které převádějí sloučeniny na nové látky. Časem se na elektrodách vytvoří ionty, tedy atomy s velmi malým či velmi vysokým počtem elektronů. Díky tomu vznikne proudění elektronů do záporného vnějšího terminálu baterie, čímž se začne nabíjet váš iPhone.

V alkalických bateriích se tato reakce objeví pouze jednou. Ale v nabíjecích lithium-iontových bateriích, které naleznete v iPhonu, iPadu a dalších zařízeních, je reakce reverzibilní. Když se baterie vybíjí, vzniká za pomocí chemické reakce elektřina, a když je třeba ji nabít, energie je opět absorbována pomocí chemické reakce.

Hodina fyziky

Ještě jedna drobná odbočka. Na každé krabičce a produktu také naleznete různé veličiny. Myslím si, že drobná lekce z hodin fyziky není na škodu. U nabíjení se setkáte s třemi veličinami – napětím (měří se volty V), proudem (měří se ampéry A) a příkonem měřený watty (W).

Volty – slouží pro měření napětí
Ampéry – v nich se měří proud
Watty – slouží pro měření elektrické energie

Pro jednoduché vysvětlení se často používá mnemotechnická pomůcka „zahradní hadice“. Volty (V) jsou ekvivalentní tlaku vody v hadici, proud (A) je ekvivalentem průtoku a výkon (W) lze přirovnat k objemu rozstřiku hrdla hadice.

Baterie v iPhonu se logicky nabíjí, když skrze ni prochází proud. Vyšší proud a voltáž nabíjí baterii rychleji, avšak pozor – jsou zde různé limity, které chrání vaše zařízení před přehřátím, vybitím či zcela jiným výkyvem. Takový regulátor je samozřejmě i v přístrojích Apple a pro vaši bezpečnost by měl být i v příslušenství, které používáte.

Vyšší napětí nebo proud by baterii celkem spolehlivě odpálily, proto se o nabíjení starají speciální obvody a operační systém, které přiváděné napětí a proud do baterie během nabíjení pouští, jak je potřeba, především podle vnitřní a vnější teploty, aktuálního stavu nabití baterie, její celkové kapacity atd.

Vnější nabíječka musí být schopna dodat dostatečný proud i napětí, aby mělo zařízení „z čeho brát“, ale aby se na druhou stranu nemohlo poškodit. A optimální napětí a proud mezi nabíječkou a zařízením musí správně „domluvit“ kabel.

Fast Charge

Z toho důvodu nikdy nepoužívám necertifikované nabíjecí kabely a další příslušenství. Těch pár ušetřených korun mi nestojí za to, abych si své zařízení nějak zničil, či ho špatně nabíjel. Proto důsledně apeluji na váš výběr. Osobně bych si nabíjecí kabel z AliExpressu ani podobných obchodů nikdy nepořídil. Namísto toho věřím zavedeným značkám, mezi které patří i Belkin. Jejich novinky v oblasti nabíjení právě testuji a aktivně používám.

Standardy rychlého nabíjení

Než se pustím do recenze nabíječek a kabelů Belkin, je vhodné ještě rozlousknout, jaké nabíjecí standardy vlastně existují. Každý výrobce je má přitom jiné a Apple ještě donedávna neměl vůbec žádné. S příchodem iPadu Pro 12,9″ první generace a následně iPhonu 8 a 8 Plus se vše změnilo. Apple přidal technologii USB Power Delivery (USB-PD) neboli Apple Fast Charge.

Ideálním stavem by bylo, kdyby existoval jen jeden standard, který by využívali všichni výrobci. Tohle se však neděje a kromě USB-PD je velmi rozšířeným standarem i Qualcomm Quick Charge (poslední verze je 4.0) podporovaný u zařízení Android. Kromě toho možná znáte TurboPower, Adaptive Fast Charging nebo SuperCharge. Mnoho z nich je založeno na Qualcomm Quick Charge a byly rebrandingovány pro marketingové účely.

Pro nás je důležité, že Apple využívá jen a pouze USB-PD, tedy pokud chcete svůj iPhone, iPad nebo MacBook nabíjet rychle, musíte využít nabíječky a kabely, které jsou certifikovány tímto standardem. Qualcomm Quick Charge vám u iPhonu bude fungovat a nabíjet i celkem rychle, ale rozhodně ne optimálně. Z toho důvodu bych se produktům s Quick Charge raději vyhnul.

Fast Charge

Lehký bojkot ze strany Applu

Apple se tedy od iPhonu 8 a prvního iPadu Pro chlubí tím, že jejich produkty lze nabíjet rychleji než současným standardem 5 W, avšak v samotném balení k tomu dosud nebyly patřičné kabely a nabíječky. Změnilo se to až s příchodem poslední generace iPadu Pro a nového iPhonu 11 Pro (Max). V případě MacBooků je to jiné, tam kabel USB-C a nabíječku nalezneme od první generace MacBooku 12″, který však již není aktuálně v nabídce.

Pokud jste, tak jako já, chtěli dříve nabíjet iPad Pro či iPhone 8 pomocí rychlonabíjení, museli jste pořídit nějaký certifikovaný kabel a nabíječku. Na výběr byly samozřejmě kabely a adaptéry na USB-C od Applu, avšak ty nikdy nebyly moc laciné. Mezi prvními na trhu v oblasti dalších výrobců byl Belkin, který mimo jiné úzce spolupracuje s Applem. Jejich produkty můžete zakoupit v kamenných Apple Storech po celém světě.

Jak rychlé je USB-PD?

Rychlost USB-PD se dříve u různých verzí iPhone lišila, ale od jedné z posledních verzí iOS 12 byla sjednocena na 18 W, a maximální rychlost nabíjení si hlídá a optimalizuje přímo iPhone nebo iPad, aby udržel maximální kondici baterie.

Potřebujete rychle nabít svůj iPhone, iPad nebo MacBook? Nabíječka USB-PD s výkonem 27 W dokáže nabít vaše zařízení až 4× rychleji než standardní 5W nabíjení. Například u iPhone 8 a novějších nabije prvních 50 % kapacity baterie za 30 minut. Následně se nabíjení postupně zpomalí. V iOS 13 je pak nová funkce, která nabije iPhone nebo iPad na 80 % a teprve před obvyklým ukončením nabíjení, například ráno při probuzení, se iPhone dobije na plnou kapacitu. iOS tak sleduje vaše návyky s ohledem na čas vstávání. K tomu však potřebujete certifikovaný kabel Lightning/USB-C a nabíječku.

Kabel USB-C Belkin Boost Charge s konektorem Lightning

Nebudu vám lhát. Už dlouho používám originální kabel USB-C/Lightning od Applu a k tomu nabíjecí adaptér z mého 13″ MacBooku Pro k rychlému nabíjení iPhonu či iPadu. Kabel od Apple je však velmi neskladný a často potřebuji minimálně dva pro současné nabíjení. Z toho důvodu se mi osvědčil kabel Belkin Boost Charge.

Fast Charge

Narozdíl od Applu je mnohem odolnější, má opletený povrch, neláme se u svých konektorů, a ještě disponuje praktickým cvočkem s koženým zapínáním. Originální kabel vždy musím smotat a strčit do brašny. Časem se stejně rozmotá a zabírá hodně místa. Oproti tomu je Belkin velmi skladný a zároveň i příjemný na používání. Vozím ho vždy s sebou a rozhodně nemám strach, že by se sním něco stalo. A i kdyby náhodou, Belkin na něj poskytuje pětiletou záruku.

Kabel se může samozřejmě pochlubit oficiálním certifikátem MFI (Made for iPhone) společnosti Apple. Tento certifikát znamená, že Apple garantuje 100% funkčnost při nabíjení i synchronizaci. Navíc se díky certifikaci již nikdy nesetkáte s upozorněním, že dané příslušenství není podporováno. Bonusem je i zmíněná vyšší odolnost, a to až 10× oproti běžnému kabelu díky technologii DuraTek a kevlarovým vláknům.

Kabel nestačí, potřebujete i adaptér

Asi již znovu nemusím rozebírat, že samotný kabel s podporou USB-PD nestačí k tomu, abyste svůj iPhone či iPad nabíjeli rychleji. Potřebujete i kompatibilní nabíjecí adaptér. Můžete využít ten z novějších MacBooků Pro, avšak opět se mi v poslední době více osvědčilo řešení od Belkinu.

Nový 27W adaptér USB-C Belkin Boost Charge nabízí i klasickou 12W zdířku USB-A. Když jedeme na víkend k rodičům tak vždy vozím právě tuto nabíječku. Současně mohu nabíjet nejen iPhone či iPad, ale například i hodinky Apple Watch. Samozřejmě mohu nabíjet i MacBook Pro, avšak nemohu očekávat žádnou závratnou rychlost.

Fast Charge

Naopak, u iPhonu a iPadu mám zaručené rychlé nabíjení pomocí technologie USB-PD. Adaptér je sám o sobě malý počítač a je neuvěřitelné, jaké technologie se ukrývají uvnitř, aby ochránily vaše drahocenná zařízení: ochrana proti přehřátí, elektromagnetickému rušení, přepětí, přebití atd. Adaptér je velmi skladný a především funkční. Vždy, když potřebuji rychle nabít své zařízení, tak vím, po čem sáhnout.

Nabíjení v autě

Jako poslední používám adaptér USB-C do auta Belkin Boost Charge. Ten opět disponuje 27 W a bez problémů mi během jízdy dobije mé zařízení od Apple. V praxi však v autě používám CarPlay a iPhone připojuji pomocí obyčejného kabelu USB, který nejen že spustí na displeji CarPlay, ale začne pomalu nabíjet i iPhone.

Nabíječku Belkin jsem však ocenil při nabíjení iPadu Pro. Občas se stane, že ho během dne rychle vybiji, či ho zapomenu přes noc dát do nabíječky a nabíjení v autě je jediná možnost, aby byl připraven do práce. Adaptér stačí tradičně zapojit do zapalování, rozsvítí se drobná dioda a můžete začít nabíjet pomocí kabelu USB-C. Asi není potřeba dodávat, že opět potřebujete podporovaný kabel, například již ten zmíněný Belkin.

Nabíjet jen pomocí Apple fast charge?

Lidé se mě občas ptají, zda u nových zařízení Apple používám výhradně principu USB-PD, tedy rychlého nabíjení. Odpověď je přitom vždy stejná. Rychlé nabíjení používám jen v krizových situacích, když mi během dne dojde šťáva. Vždy platí pravidlo, že během půl hodiny se vám zařízení nabije na 50 % kapacity. Samozřejmě záleží na okolních podmínkách či teplotě.

Osobně mám nabíjecí workflow takové, že všechna zařízení dobíjím v noci tradičním „pomalým“ způsobem. Na iPhone mám originální dock a na iPady nabíječky, které byly v balení. Kabely a adaptéry Belkin pak vozím s sebou na cestách. Všechny zmíněné technologie obsahují regulátory, které kryjí vaše zařízení proti případným elektrickým poškozením. Belkin má dokonce program, kdy vám poničené zařízení zaplatí, avšak je potřeba si uvědomit, že rychlonabíjením vaše baterie trpí. Mohou se vám zkrátit nabíjecí cykly a celkově snížit kapacita a tím i životnost baterie. Proto fast charge používejte s rozumem a v akutních případech. Možná to je důvod, proč iPhone XS Max mé ženy, který jsem rok používal, má stále 100% kondici baterie.
Akce pro iPure

V případě, že vás příslušenství od Belkinu zaujalo, máme pro čtenáře magazínu iPure dohodnutou speciální akci. S těmito odkazy a slevovými kódy dostanete slevu 100 Kč na nabíjecí kabel USB-C s konektorem Lightning,(kód PureKabel), nabíječku Belkin Boost Charge (kód PureNabijecka) a černou autonabíječku USB-C Belkin(kód PureAuto).Vybírat přitom můžete z více variant, které jsou v jednotlivých odkazech.

1 komentář

  1. Dobrý den.
    mohu se zeptat, jestli je možné nabíjet iphone 13 Mini kabelem Usb-c na Lightning třeba z power banky o síle 100w? Dokáže Lightning vubec tak velký přenos? Někde jsem četl, že dokáže pouze 20W. Předem děkuji za odpověd a hezký den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *