Proč bychom měli vědět co je to CES?

Celé toto číslo iPuru je věnováno veletrhu CES 2019, který proběhl v Las Vegas minulý týden, a ze kterého vám přinášíme rozsáhlou reportáž díky účasti hned tří členů redakce. Než se pustíme do samotných produktů, trendů a novinek, položme si základní otázky. Co je vlastně CES a proč by nás měl zajímat?

Consumer Electronics Show neboli zkráceně CES je jednou z největších a nejvýznamnějších akcí svého druhu na světě. Vždy počátkem roku nabízí přehled chystaných novinek a trendů v oblasti spotřební elektroniky v tom nejširším smyslu slova. První ročník proběhl v roce 1967 a od té doby byl CES místem, kde byla představena většina přelomových technologií. Objevily se zde namátkou první videorekordéry (1970), CD přehrávač (1981), počítače Commodore 64, Atari ST a herní Nintendo, DVD, Xbox, Blu-ray, 3D či Ultra HD televizory nebo letos první televizor, který se umí zasunout do podstavce. Kromě tradičních produktů spotřební elektroniky umí CES reagovat i na nejnovější trendy, takže zde najdeme třeba chytré domy, samořídící auta, přesahy do medicíny, zdravého životního stylu, chytrých měst, 3D tisku či světa startupů.

Veletrh se vždy koná na začátku ledna a řada výrobců zde představuje novinky na celý následující rok. Letos na veletrhu prezentovalo své produkty přes 4 500 firem a žádný z významných hráčů si nedovolil nepředstavit na CESu své vize alespoň nějakým způsobem. Přestože Apple již řadu let na CESu přímo nevystavuje, jeho technologie a produkty jsou zde vždy hojně zastoupeny. Letos bylo opravdu hodně slyšet o HomeKitu a nové široké podpoře pro AirPlay 2, nechyběla CarPlay na řadě stánků s automobily. Samozřejmě, příslušenství pro produkty Apple v Las Vegas vystavovaly stovky firem.

Letošního ročníku se zúčastnilo přes 180 000 návštěvníků a několik tisíc novinářů z celého světa. To z něj spolu s představenými produkty a vystupujícími osobnostmi v rámci konferenčního programu dělá opravdu špičkovou akci.

Kde a jak je veletrh organizován

První ročníky se odehrávaly v New Yorku a Chicagu, ale poměrně rychle se akce natrvalo usídlila v Las Vegas, kde patří k nejvýznamnějším pořádaným akcím. Díky tomu má podporu jak města Las Vegas, tak státu Nevada. Není divu, protože probíhá ve čtyřech výstavních komplexech rozesetých po celém městě, a i v Las Vegas je 180 000 návštěvníků znát. Proto město pomáhá s organizací dopravy, zajištěním bezpečnosti a logistikou.

Hlavním expozičním prostorem jsou Las Vegas Convention Center se 3 obrovskými halami a Sands Expo, což je dvoupatrový výstavní komplex s desítkami přilehlých prostor v hotelech Venetian a Palazzo. Pro veřejnost byly letos brány CESu otevřeny od 8. do 11. ledna s tím, že tři dny před otevřením probíhaly různé uzavřené a novinářské akce.

Největším benefitem CESu je flexibilita

Na CES jezdím již 18 let, takže mohu dobře srovnávat, jak se akce vyvíjí, a tak mohu zcela zodpovědně prohlásit, že jejím největším benefitem je flexibilita. Možná právě proto na rozdíl od podobných evropských akcí vzkvétá a roste.

Každý ročník CESu byl jiný. Změnila se struktura vystavovatelů, oborové zaměření, rozmístění stánků v halách a samozřejmě doprovodný program. Zatímco kolem roku 2000 byl veletrh zaměřen zejména na velké hráče jako Microsoft, výrobce televizorů, audio-video techniky či mobilních telefonů, dnes na sebe strhávají nejvíc pozornosti malé dravé firmy a startupy. Na letošním ročníku představila poměrně neznámá společnost Royole první ohebný telefon na světě a předběhla všechny velké výrobce, čímž získala obrovskou publicitu. Na veletrhu se prezentovalo přes 1000 startupů z celého světa a desítky z nich dostaly cenu za inovaci.

Ve srovnání s loňským ročníkem výrazně přibylo produktů spojených s rozšířenou a virtuální realitou. Zatímco opadl zájem o fitness, o to víc se objevilo produktů zaměřených na zdravotnictví, spánek a relaxaci. Ubylo 3D tiskáren, ale přibyl důraz na drony nebo třeba produkty pro hráče počítačových her. O co méně byl kladen důraz na klasické produkty jako jsou televizory, audio, video či foto, o to víc se objevilo produktů zaměřených na umělou inteligenci či nové generace chytrých domů či autonomní dopravy. Mimochodem, když říkám autonomní doprava, tak nemyslím jen auta, ale na veletrhu bylo vidět několik dopravních dronů, samořídící motocykly, autobusy, kamióny, a dokonce i jachta.

Co může dát CES nám všem?

Řada produktů představených na veletrhu se do Čech dostane s obrovským zpožděním a mnoho produktů se nikdy ani nedočká reálného prodeje či nasazení. Přesto je velice zajímavé a užitečné sledovat trendy, kam se spotřební elektronika ubírá. S trochou odstupu je také velmi poučné vidět rozdíly mezi vizemi výrobců a reakcemi trhu. CES mnohokrát ukázal budoucnost spotřební elektroniky a nejednou i slepé uličky vývoje. A právě uvědomění si toho, kam vše směřuje, může výrazně pomoci při výběru technologií či konkrétních produktů. Třeba v případě chytrých domů se bavíme o investici do technologií, které budete chtít používat dlouhé roky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *