Jak vzniká magazín iPure

Mám rád praktické příběhy reálných použití zařízení Apple. Jsou inspirující a velmi motivační. Myslím si, že jedním z nich může být i to, jakým způsobem vzniká magazín iPure. Ostatně, hodně lidí se mě na to ptá. Jaké používáte aplikace? Lze pracovat jen z iPadu? Jak probíhá sazba či korektura?

Pamatujete si ještě na kampaň na Startovači? Již tam jsem jasně avizoval, že v magazínu iPure nikdy nenaleznete bulvární zprávy, leaky nebo krátké novinky. Vždy mi dávalo větší smysl psát hlubší články, komentáře a praktické návody, zkušenosti nebo recenze. Když se tak objeví nějaká novinka ve světě Apple, nemusíme být první, kdo o ní bude informovat. Od toho tu jsou jiné weby, které svoji práci dělají dobře.

V redakci naopak počkáme, hledáme více informací a děláme si podrobnou rešerši. Vše tedy začíná u sociálních sítí. Všichni členové redakce jsou aktivní na Twitteru – u zdroje. Zde můžete snadno sledovat samotného Tima Cooka, jednotlivé vývojáře nebo zahraniční redaktory. Vždy tvrdím, že Twitter je jako zahrádka a je nutné o ni pravidelně pečovat a starat se. Z toho důvodu si vybírám, koho budu sledovat. Twitter je pro mě primární služba, ze které čtu všechny zprávy a události, a to nejen ze světa Apple.

Jakmile se objeví nějaká zajímavá událost, aplikace či nový produkt, vždy si o tom v redakci dáváme vědět. K tomu nám slouží dvě aplikace – Slack a Trello.

Bez komunikace to nejde

Všichni kmenoví redaktoři jsou připojeni k redakčnímu účtu na Slacku. Zde jsou vytvořena tématická vlákna – general, aktuální číslo, novinky, podcast, sociální sítě a random, kde probíhá komunikace. Každé téma má své vlákno. Můžeme se zde vzájemně inspirovat, plánovat nové číslo a podobně. Na Slacku si můžete posílat i soukromé zprávy, obrázky nebo větší soubory. Pokud pracujete v týmu, Slack pro vás může být velmi užitečným komunikačním nástrojem. V neposlední řadě zde naleznete i Slack Bota, tedy chytré automatizace či propojení s dalšími aplikacemi.

Trello – redakční tabule

Pokud bych měl vypíchnout nejdůležitější aplikaci, bez které se redakce iPure neobejde, bude to rozhodně Trello. Máme zde kompletní historii všech iPure magazínů, probíhá zde reálná skladba jednotlivých textů, výběr coveru a dalších věcí. Trello funguje jako nástěnka, kde přesouváte jednotlivá okénka. Když se jakýkoliv redaktor podívá na Trello, ihned vidí to, jak bude vypadat cover daného čísla, jaké tam budou články, kdo je píše, nebo deadline pro odevzdání. Ke každému článku dáváme tematické štítky, například iOS, macOS atd. Podle toho poznáme, čeho se článek bude týkat.

Na Trello lze snadno napojit i další aplikace a služby, například Google Disk nebo Dropbox. Na druhou stranu má Trello i své mouchy. Aplikace často padá a při každém spuštění musíte chvíli čekat, než se vše zaktualizuje. Vývojáři by měli zapracovat i na notifikacích, které jsou na Trellu otřesné. I přesto je Trello neocenitelným pomocníkem při plánování nových čísel iPure. Každý má dokonalý přehled o tom, zda v daném čísle chybí ještě nějaké články, zda je číslo připravené pro korektora a grafika nebo co je potřeba ještě dodělat.

Píšeme

Alfou a omegou celého magazínu a redakce je samozřejmě psaní článků. Jakmile máte vhodné téma, podklady a vlastní myšlenky, musíte vše dát dohromady. Osobně si všechny zdrojové články ukládám do aplikace Pocket. Mám zde již bohatou historii článků a zajímavostí o Apple za posledních několik let. Samotné texty píše každý redaktor v jiném programu. Někomu vyhovují Pages, někdo jede na Wordu pro Mac, jiní zase nedají dopustit na Markdown aplikace.

Jak asi tušíte, mé články vznikají v aplikaci Ulysses. O této službě jsem v iPure již několikrát psal, takže ji jen krátce připomenu. Ulysses je aplikace pro iOS a macOS určená k psaní textů a podporující jazyk Markdown. Aplikace je zaměřená na psaní a soustředění. Kromě blogerů a novinářů ji často používají spisovatelé, snadno zde můžete dát dohromady celou knihu.

Během psaní pak můžete využít syntaxi Markdown – jednoduché značky pro označení textu, například kurzívu, tučné, nadpisy, mezititulky nebo odkazy. Následně, když vyberete vhodný formát pro export, se text promění dle vašich značek. Nemáte s ním žádnou další práci. Kromě toho můžete v Markdown sledovat, jak rychle píšete, můžete si dělat poznámky, vyhledávat v textu a samozřejmě máte k dispozici celou svoji historii skrze iCloud.

Pokud to se psaním myslíte vážně, Ulysses je nepřekonatelný pomocník. Každý den v něm trávím spousty času a připravuji všechny texty pro vydání.

Obrázky

V iPure si hodně zakládáme nejen na kvalitních textech, ale i obrázkové dokumentaci. Často se snažíme fotit vlastní snímky, ať již pomocí zrcadlovek či iPhonu. Externě máme domluveného i profi fotografa, který občas přiloží ruku k dílu. Rovněž se neobejdeme bez fotobank. Pokud hledáte nějaké univerzální fotky, zkuste navštívit unsplash.com nebo pexels.com. Obě služby mají i své aplikace pro iOS. Snadno tak můžete stahovat obrázky pro komerční použití přímo do Fotek, a to zdarma.

Google Disk

Jakmile je článek připravený, každý redaktor ho vloží společně s obrázky na sdílený Google Disk. Zde jsou složky pro jednotlivá čísla a v nich další složky s články. Každý text musí být pro grafika ve správném formátu a u něho dostatečný počet obrázků. Na Disku lze text dodatečně opravit, či si udělat nějakou poznámku s komentářem. Snadno si tak lidé v redakci mohou dávat zpětnou vazbu, vzájemně se inspirovat a číst články svých kolegů.

Jakmile je článek na Disku, redaktor na Trellu označí svůj článek červeným štítkem Ke korekci. Následně všechny články přečtu já, zkontroluji a dávám zelenou korektorovi. Ten opět články přečte a opraví případnou stylistiku a gramatické chyby. Jakmile je vše hotovo, může přijít na řadu grafik.

Ten si z Google Disku stáhne všechny soubory a v InDesignu na počítači začne sázet celé číslo. Pro vaši představu. Redakční uzávěrka na články je vždy v pondělí v 16 hodin. Během úterý projdu články já a korektor. Ve středu je již hotová první verze magazínu v PDF.

Notability

Tu si opět stáhnu a začnu znovu vše pročítat a editovat. Používám k tomu na iPadu aplikaci Notability, která skvěle funguje společně s Apple Pencil. Snadno mohu grafikovi označit nějaké chyby, překlepy nebo grafické nesrovnalosti. Notability již podporuje novou generaci Pencilu, takže snadno mohu přepínat mezi tužkou a gumou. Jakmile mám iPure okomentovaný, exportuji PDF na soukromý Dropbox a s grafikem sdílím link. Ten následně připraví finální verzi, kterou si opět kdokoliv může přečíst a případně ještě označit nesrovnalosti. Společně s tím je na Trello exportován i finální cover, který se následně používá na sociálních sítích.

WordPress

Během čtvrtka pak všechny články vkládám skrze WordPress na web. Až do této chvíle vše zvládnu jen a pouze na iPadu. Celý týden v podstatě nemusím vzít do ruky MacBook. Dokonce i iPure Podcast již stříhám plně na iPadu pomocí aplikace Ferrite. Na video pak můžete použít LumaFusion. Práce s WordPressem na iPadu je však čiré peklo. Jde to, ale nechcete to dělat.

WordPress má sice vlastní iOS aplikaci, ale v současné době se mi do ní nedaří přihlásit. Prostě to nejde. Sice mohu otevřít WordPress v Safari a začít kopírovat a upravovat články, ale je to hrozné zlo. WordPress si dělá co chce. Z ničeho nic občas stránka vyletí nahoru, nelze vložit obrázek nebo potřebný formát. Když zatnu zuby, dá se to na iPadu udělat, ale na Macu jsem dvakrát rychlejší.

Snadno si stáhnu z Disku celou složku i s obrázky, které postupně nahraji do systému. Následně bez formátování vkládám články do WordPressu a upravuji. Přidám klíčová slova, metapopisy, SEO a další potřebné věci. Vše uložím jako koncept a mám hotovo.

Nový iPure je tady

Ve čtvrtek večer pak začíná show. Ve večerních hodinách vychází nový iPure. Ten k vydání připravuje Honza Březina, který zkontroluje články ve WordPressu, nahraje on-line verzi magazínu a zveřejní PDF a cover. Jakmile je iPure venku, koloběh se otáčí – na řadu opět přichází sociální sítě a emaily. Všichni předplatitelé se dozví, že vyšlo nové číslo magazínu iPure. Na sociální sítě píšeme, jaký je obsah čísla, což děláme pravidelně každý den.

A pátek? No, vše začíná znovu – naplnit vydání na Trellu a dodat do pondělí články. A tak to chodí od loňského podzimu bez jediné přestávky – kromě vánočních svátků.

Další aktivity

Kromě magazínu se vám snažíme přinášet i další obsah. Každé číslo si můžete poslechnout v audio podobě, točíme videa iPure Gadget, iPure Podcast, webináře a pořádáme konference, setkání a školení. Za tu dobu jsem zjistil, že to má smysl. Myslím si, že je důležité využívat zařízení Apple efektivně. Je škoda skončit jen u volání, psaní zpráv a konzumace obsahu. iPure vám může ukázat cestu a způsoby. Proč objevovat Ameriku sám, když ji před vámi objevily spousty uživatelů.

Komentářů:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *