Jak rozhýbat obrázek ve Final Cut Pro

Nedávno se mě jeden z klientů ptal, jestli je možné ve Final Cut Pro jednoduše rozhýbat obrázek. Uvědomil jsem si, že jednoduše jsem to vlastně nikdy nedělal a vždy jsem používal pokročilé nástroje Apple Motion. Ta myšlenka jednoduchosti se mi ale líbila, a tak jsem vymyslel způsob, který zvládne i úplný začátečník.

Cílem bude rozpohybovat obrázek mnicha, který stojí v lese u malého jezírka. Nabízí se přidat pomalý pohyb kamery, padající listí, vlny na vodní hladině, a protože mnich vypadá velice zkušeně, přidáme kolem něj i svítící auru.

Tento článek si můžete přečíst i v PDF formátu.

Kde stáhnout materiály?

Ačkoli bychom padající listí i auru mohli sami vytvořit ve Final Cutu nebo Apple Motion, rozhodně by to nebylo jednoduché. Z toho důvodu jsem se rozhodl využít jednu z online knihoven, která nám umožní si vybrat jednotlivé prvky pro video. Konkrétně jsem použil Envato Elements. Za jednorázový nákup nebo měsíční předplatné si můžete stáhnout cokoliv od volně použitelných písniček, videí, fotografií, grafických prvků až po webové stránky. Jako alternativu můžete vyzkoušet Artlist, Storyblocks, Shutterstock či Motion Array. Našel jsem tedy krásné padající listy, kruhovou animaci aury a samotný obrázek s mnichem.

Pozor na vrstvy

Všechny materiály jsem naimportoval do Final Cutu a vytvořil si prázdný projekt. Jako první jsem do časové osy přidal obrázek mnicha a upravil jeho velikost tak, aby vyplnil celý obraz, protože měl jiný poměr stran než projekt. Velikost jsem změnil nastavením Spatial Conform v Inspectoru, kde jsem místo Fit zvolil položku Fill. Dále jsem pomocí nástroje Transform obrázek lépe vycentroval.

Následuje přidání padajících listů. Protože stažené video má již průhlednost, stačilo listy přidat nad obrázek mnicha a zarovnat délku trvání. Důležité je vše přidávat nad obrázek, protože jen takto docílíme správné viditelnosti vrstev. Listy působily příliš ostře, a tak jsem na ně přidal ještě efekt Gaussian Blur, který je jemně rozostří, a tím docílíme velmi přirozeného výsledku.

Nyní je čas přidat auru. Opět ji dáme do nejvyšší vrstvy, aby byla správně viditelná. Tentokrát nemá video průhledné pozadí, tak je potřeba v Inspectoru v nabídce Blend Mode zvolit položku Screen, která černé pozadí zprůhlední. Pomocí Transform (zkratka Shift + T) jsem auru zmenšil a přesunul ji blíže k postavě. Výchozí modrá barva aury se mi nelíbila, tak jsem přidal nástroj Color Wheels díky kterému jsem v poli Hue mohl změnit modrou barvu na žlutou, která se více hodila do celkové kompozice.

Protože je aura ve vrstvě nad mnichem a překrývá ho, musíme ještě zajistit, aby byla opticky za ním. Uděláme to jednoduše pomocí efektu masky Draw Mask. Tu aplikujeme na video aury a následně přidáním jednotlivých bodů v náhledu, obkreslíme mnicha. Dále označíme v Inspectoru položku Invert Mask, čímž v auře vytvoříme „díru“, aby mnicha nezakrývala.

Poslední detaily

Předposledním úkolem bude rozvlnit hladinu vody. To je jednodušší, než se může zdát, díky efektu Underwater. Nejprve si duplikujeme obrázek mnicha pomocí Cmd + C a Cmd + V a vložíme znovu nad původní obrázek. Budeme mí tedy 2 obrázky mnicha ve vrstvách nad sebou. Efekt Underwater aplikujeme na obrázek mnicha ve vyšší vrstvě. Okamžitě uvidíme, jak se celý obraz rozvlní. V Inspectoru nastavíme hodnoty tak, aby efekt působil přirozeně. Bohužel hýbe s celým obrazem, takže ještě musíme přidat masku, abychom efekt ohraničili. Využijeme opět efekt Draw Mask a nakreslíme masku přímo ve tvaru jezírka. Aby hrana masky nebyla tak ostrá, posuvníkem Feather kraje zjemníme.

A jako třešničku na dortu přidáme pohyb kamery. Abychom pohyb přidali na všechny vrstvy zároveň, musíme vytvořit tzv. Compound Clip. Ten uděláme tak, že označíme všechny prvky v projektu a pravým tlačítkem zvolíme New Compound Clip. Tím se klipy uzavřou do jedné skupiny. Následně na skupinu díky zkratce Shift + C přidáme nástroj Crop konkrétně metodu Ken Burns. V náhledu uvidíme červený a zelený rámeček s šipkou, který postupně oddálí nebo přiblíží kameru dle konkrétního nastavení. A máme hotovo!

Compound Clip je možné dodatečně upravit dvojklikem, kterým se dostaneme do vnitřku skupiny. Nyní můžete video exportovat a pochlubit se svým výsledkem. Připravujeme další návody, takže se rozhodně máte na co těšit. Návod můžete shlédnout i ve videu na YouTube.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *