Nanovrstva u iPadů Pro M4 je nejúžasnější úlet v nabídce Applu

Nový iPad Pro M4 s nanovrstvou je jedna z nejhůř racionálně obhajitelných investic, které jsem ve svém životě udělal a přesto ji považuji za jednu z nejlepších. Jak to jde dohromady? A komu taková investice dává aspoň nějaký smysl?

Dlouhé roky používám MacBook Pro v kombinaci s iPadem Pro. Postupně jsem se dopracoval k tomu, že iPad Pro 13″ s M1 jsem používal ve zhruba 75 % svého času a jen 25 % pokrýval MacBook Pro 16″ s M1. Obě zařízení už třetím rokem spolehlivě a stále velmi efektivně a elegantně sloužila svému účelu a já odolával pokušení je vyměnit za něco nového. Pokud k sobě budeme upřímní, tak musím přiznat, že ani u iPadu, ani u Macu jsem nepociťoval žádná zásadnější omezení, zpomalení práce nebo limity. Takže když Apple představil nové iPady Pro s M4, neměl jsem žádný konkrétní důvod, proč bych musel starší verzi s M1 vyměnit. Prostě jsem jen subjektivně chtěl.

Tento článek si můžete přečíst i v PDF formátu.

Rozdíl mezi M1 a M4

Když jsem objednával nový iPad, věděl jsem, že rozdíl mezi procesory, pamětí nebo třeba úložištěm není nijak zásadní. Procesory M1 byly a stále jsou natolik výkonné a spolehlivé, že není nic, co byste na nich nemohli udělat. iPadOS nemá žádnou novou funkci, kterou by nešlo na emjedničkách používat a přiznejme si, že většinu času 20–50% nárůst výkonu na iPadu nepoznáte a nevyužijete. Nenapíšete lepší e-mail, neuděláte lepší tabulku, a dokonce při běžné práci pravděpodobně ani neupravíte rychleji fotky nebo nepostříháte video. 

Ano, pokud jste video profesionál, stříháte denně hodiny videa v ProRES, pak můžete mít racionální důvod pro upgrade. Ale ani já nepociťuji nějaké dramatické zrychlení práce. Praxe ale ukázala, že upgrade z M1 na M4 přinesl v praxi jiný nečekaný benefit. Při opravdu velké zátěži zařízení, jako je rendering videa či hromadný export RAW fotografií, se vyšší výkon M4 projevuje delší výdrží baterie na jedno nabití a výrazně menší produkcí tepla. U iPadu Pro M1 cítíte, že jede opravdu na 100 %, zahřívá se a výdrž padá z 10 hodin na 2–3 hodiny. Při stejné zátěži nová M4 zůstává skoro beze změny teploty a výdrž stále pod zátěží není sice 10 hodin, ale celkem spolehlivě 3–4 hodiny. A to je znatelný rozdíl.

Lepší ergonomie

Dalším velkým benefitem nového iPadu Pro M4 je obecně lepší ergonomie. Přesunutí kamery z kratší hrany na delší mi dělá radost doslova každý den, protože FaceID spolehlivě funguje, když vezmu tablet do ruky a držím jej naležato, což je dle mého přirozenější.

Nový Pencil Pro je prostě úžasný. Haptická odezva, nové ovládání, rotace a možnost dohledat ztracený Pencil pomocí funkce Najít je prostě pecka. I nová Magic Keyboard pro iPad je jak z jiné dimenze. Lepší úhly, lepší trackpad, klávesa ESC, rychlejší nabíjení a lepší ergonomie prostě každý den dělají práci příjemnější a pohodlnější.

Tandem OLED displej

Přiznám se, že obecně nejsem úplně fandou technologie OLED. Umí sice zobrazovat nádherně jemné a realistické barvy, ale většinou je to za cenu nižší svítivosti a tudíž i použitelnosti v reálném životě. Tandem OLED, který Apple použil jako první na světě je ale úplně jiná písnička. Přináší nádherné barvy, neuvěřitelně přirozené zobrazení a díky dvouvrstvé technologii je svítivost a kontrast minimálně na stejné úrovni, jako tomu bylo u microLED. Musím přiznat, že jsem byl skeptický a výsledek je v praxi mnohem lepší, než jsem čekal.

Nanovrstva je úplně nová hra

Protože jsem se rozhodl vyzkoušet na displeji novou, matnou nanovrstvu, musel jsem na iPad čekat víc než dva měsíce. A musím říct, že jsem z ní doslova unešený! Efektivita potlačení odlesků je neuvěřitelná a u mobilního zařízení je doslova k nezaplacení. Velmi často pracuji v kavárnách, u klientů, v dopravních prostředcích nebo i v exteriéru a odlesky jsou samozřejmostí. Tedy bývaly, už nejsou.

Navíc matná vrstva výrazně mění podání displeje. Lesklé displeje jsou konstruovány tak, aby dávaly uživatelům maximální kontrast, maximálně syté barvy a co nejvyšší ostrost. A absolutně rozumím tomu, že většina uživatelů z takového obrazu jásá, protože je to něco, co jinde neuvidíte a je to „víc WOW“ než realita. Jako fotograf ale chci být schopen zachytit realitu, pracovat s realitou a mít ji plně pod kontrolou. A zde přichází kouzlo matného displeje, který působí mnohem jemnějším a mnohem přirozenějším dojmem. A má mnohem blíž k fyzickému tisku. Samozřejmě že má „mnohem horší“ – rozuměj méně sytou – černou. Samozřejmě že má menší kontrast, a dokonce menší ostrost. Ale to je to, co mně jako fotografovi vyhovuje a přináší mi to zcela jiné možnosti i pocit z práce.

Pro koho takový tablet je?

Koupil jsem iPad Pro M4 13″ s nanovrstvou. Spolu s Apple Pencil Pro a novou klávesnicí mě stál skoro 80 000 Kč. Je to hodně? Rozhodně ano! Potřeboval jsem to? Upřímně, ne. To co na něm dělám, bych na starším modelu s M1 zvládl také. Všechno! Ale ta radost z práce, kterou mi novinka přinesla, a zejména matný displej, pro mě úplně mění pracovní prostředí a už týdny přináší čiré nadšení. Vyplatila se ta investice? Hodnocení toho, zda se něco vyplatí, je velmi subjektivní a já za sebe říkám, že ano. Přesto si uvědomuji, že pro většinu zájemců o iPad je nejrozumnější volbou iPad Air. Procesor M2 je skvělý, displej sice není Tandem OLED, ale pořád je vynikající a cena je úplně někde jinde.

A pokud už uvažujete o iPadu Pro M4 a pokukujete po verzi s nanovrstvou, vřele doporučuji si to dobře rozmyslet. Když vedle sebe postavím svůj starý lesklý iPad Pro M1 a matný iPad Pro M4, devět z deseti lidí řekne, že hezčí obraz má starší lesklý iPad. On je totiž mnohem líbivější a to, co je pro mě jako pro fotografa benefitem, bude mínusem pro všechny ostatní.

V každém případě jsem nadšený a přeji vám, abyste i vy našli zařízení, které vám bude dělat stejnou radost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *