Duolingo vs Mondly

Duolingo bych s klidným svědomím mohl označit za fenomén. Nepochybně byste našli i starší aplikace, ale největší díru do světa udělala jednoznačně aplikace se zeleným ptáčkem v logu. U nás by mělo mít Duolingo přes milion uživatelů. Přesto se v zahraničí těší větší oblibě. Stačí se podívat například na německý instagramový profil Duolinga. Má ale konkurenci? Pokud ano, je lepší? Pojďme se blíže podívat na aplikaci Mondly.

Duolingo jsem začal používat v květnu 2016. S malými přestávkami ji používám denně. Aktuálně mám řadu 393 dní, na což jsem patřičně hrdý. Za ty roky se  Duolingo hodně změnilo. Rozhodně k lepšímu. To, co jsme dříve viděli jen u světových jazyků, můžeme využívat i v kurzech angličtina – čeština. Navíc uvedli na trh další aplikace jako Duolingo ABC nebo Duolingo Math. Výuka matematiky byla původně v samostatné aplikaci, aktuálně je však spojená s tou základní. Pojďme se tedy podívat nejdříve na tuto aplikaci.

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Duolingo

Duolingo má nepopiratelné výhody. Je zdarma v základní verzi, má dobře optimalizované rozhraní jak na iPhonu, tak i na iPadu nebo v Safari. Na své cestě k osvojení jazyka najdete nejen lekce, kde musíte doplňovat slova, ale musíte se také naučit rozeznávat slova při poslechu nebo správně psát. Cvičení jsou různá – od příběhů až po procvičování na míru. Líbí se mi i procvičování na čas, kde si můžete ověřit své znalosti pod stresem. Aplikace vás navíc motivuje odznaky, truhličkami s výhodami nebo občasným odemknutím prémiových funkcionalit.

Placená verze, která stojí okolo 99 korun měsíčně za individuální verzi a 149 korun za rodinnou, má samozřejmě výhod více. Například se nemusíte dívat na reklamy, máte neomezený počet srdíček (v základní verzi se po každé vaší chybě srdíčko odebírá), máte možnost se vracet k předchozím chybám, nebo se individuálně cvičit v poslechu či mluvení.

Nevýhod ale vidím trochu více. Rozhodně musíme začít u toho, že pro česky mluvící je nachystaný jen jeden jediný kurz – angličtina. Samozřejmě se můžete skrze další jazyky učit jiné (francouzštinu, němčinu, italštinu a tak dále), ale pokud nemáte angličtinu na velmi dobré úrovni, tak zjistíte, že se v určité chvíli zaseknete. Další věcí, která vám nemusí hned dojít, je to, že jste na angličtinu zvyklí. Prostě každému něco málo uvízlo v hlavě z hodin ve škole. To je ohromná výhoda. Navíc angličtina používá stejnou abecedu jako my. Pokud byste se vrhli na kurz hebrejštiny, hindštiny nebo ruštiny, tak narazíte na to, že i když jste začátečník, tak se stejně od vás očekává minimální základní průprava. To mě trochu zklamalo. Chci se učit moderní hebrejštinu, ale Duolingo mi hned ukazuje obrázky a dává nová slova, ale vůbec nepočítá s tím, že neumím hebrejská písmo. 

Duolingo je spíše pro začátečníky. Na začátku kurzu si sice můžete vybrat pokročilou úroveň, ale tu bych hodnotil spíše jako úroveň B1 nebo B2. Vy, které zajímá úroveň C1 nebo C2, máte smůlu. 

Celkově bych Duolingo hodnotil kladně, i když se podle mě jedná o typickou americkou společnost, která si nechá zaplatit „jedno kafe“ měsíčně, ale dá vám najevo, že Česko není ta hlavní priorita. Pokud si ale chcete udržovat jazyk na základní úrovni jako já, a nechcete u kurzu trávit desítky minut, je Duolingo vynikající nástroj. Nebo ne?

Mondly

Mondly je o něco mladší aplikace než Duolingo. Pochází z Rumunska, což je pro nás výhoda. Jedná se tedy o moji domněnku, ale možná i díky svému původu je zaměřena více na ostatní národy než na ty anglicky mluvící. Stejně jako Duolingo, má aplikaci pro děti – Mondly Kids. Zajímavými aplikacemi jsou Mondly AR a Mondly VR, ale o těch se rozepíšu třeba někdy jindy. Stejně jako Duolingo má i několik ocenění od App Storu – objevila se ve výběru Best of 2019 nebo Aplikace dne. 

Mírná komplikace je už v ceně. Ne že by byla nějak vysoká, ale Mondly vám dává tolik balíčků na výběr, že se v tom můžete i mírně ztratit. Lze si objednat balíček jednoho kurzu, ale můžete si vybrat i balíček, kde jsou všechny dostupné jazyky. Potom máte na výběr i balíčky pro více účtů. Verze zdarma sice existuje, ale je více méně nepoužitelná.

Mondly se podle mě chová více jako učitel. Při chybě se vás více snaží navádět tak, abyste se například při výslovnosti naučili tu správnou. Oproti Duolingu se více věnuje gramatice. Pokud se učíte jazyk s jinou abecedou, tak si můžete přepnout na přepis slov do latinky. Také se mi zdá, že je větší důraz na mluvení než na psaní. V tom vám pomůže Chatbot, se kterým si můžete povídat už od první lekce. Telefon vám dává vždy tři možnosti jak odpovědět, takže nemusíte nic vymýšlet.

Základní lekce jsou poskládané zhruba stejně jako v Duolingu – učení nových slov za pomocí obrázků, poslech nebo psaní. Lekcí je ale rozhodně více. Jsou zaměřené nejen na společenské okruhy, ale i na profese, jako jsou stevard, recepční nebo prodavač. Každá lekce má i svou handsfree verzi. Ta většinou obsahuje stejná slovíčka a fráze, jako verze normální. Lze ji použít pro doplnění „obyčejné“ lekce nebo jako náhradu za ni, když třeba nechcete mít mobil v ruce. Snaží se vás naučit přízvuk a výslovnost. Když vám to moc nejde, nemusíte se bát, poradí vám. Nevýhodou možná je, že nečeká, než se vám fráze vybaví a vy ji řeknete celou.

Závěr

Popravdě je těžké říct, co je lepší. Problémů, na které narážíte při používání těchto aplikací, se jen tak nezbavíte. Lektora to prostě nenahradí. Gramatiku vám člověk objasní mnohem lépe než displej telefonu. Přesto mohu obě aplikace doporučit na udržování základní úrovně jazyka. Pokud chcete psát a mluvit, tak je to ideální nástroj. Mondly jde podle mě ještě dál díky chatbotovi či virtuálním postavám v sesterské aplikaci. 

Pokud chcete složitější lekce, tak rozhodně vede Mondly. Pokud ale nechcete platit za prémiové funkce, tak se spíše vyplatí Duolingo. Mondly se mi zase zdá lepší v práci s vaší pamětí, popřípadě s jejím procvičováním. Práce se slovy, u kterých děláte často chyby, je jednoduše lepší, ale je třeba říct, že se Mondly tolik nevrací ke slovům a frázím z již probraných lekcí.

Obě dvě aplikace mají své výhody i nevýhody. Záleží na vaší individuální potřebě či preferencích. Pokud máte zkušenosti s těmito aplikacemi, rád s vámi podiskutuji na našich stránkách nebo sociálních sítích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *