Backbone One – proměňte iPhone v plnohodnotnou herní konzoli

Backbone One

Vždy mě bavilo hrát hry na iPhone či iPadu. V zásadě díky Apple jsem zase začal hrát hry a nedávno si i pořídil nový PlayStation 5. Za tu dobu jsem k iPhonu či iPadu vyzkoušel mnoho různých ovladačů či přísavek na displej pro pohodlnější hraní. Teprve až s ovladačem Backbone One dostává hraní her na iPhonu zcela nový rozměr. A co teprve když máte nový iPhone 15 Pro Max, který je dle Apple přímo stvořen nejen k hraní her. Vítejte ve světě gamingu.

Backbone One není žádná novinka. Nové je akorát to, že se konečně dostal do oficiální české distribuce, a to díky Easystore.cz. Donedávna jste si museli ovladač nechat přivézt ze zahraničí či přímo objednat z USA. Dlouho jsem o něm přemýšlel. Snad každý youtuber o něm natočil video. Ostatně i sám MKBHD alias Marques Brownlee ho nosí ve svém batohu. Ovladač dává smysl nejen k Apple Arcade, ale díky oficiální podpoře od Sony i jako plnohodnotný ovladač k PlayStation 5 či Xboxu. Na displeji svého iPhonu totiž bez problémů můžete hrát hry z herních konzolí.

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Hry z PlayStationu kdykoliv a kdekoliv

Představte si, že jedete na služební cestu po ČR, či do zahraničí. Doma máte zrovna rozehraný Last of Us 2, nové formule či Harryho Pottera. Chcete hrát na hotelu? Během konference, i když jste stovky kilometrů daleko? Stačí připojit iPhone k Backbone One, stisknout tlačítko a spustit svou hru pro PlayStation, a to přesně tam, kde jste skončili. Samozřejmě – podmínkou je, že jste připojeni k internetu, a stejně tak i vaše konzole doma v obývacím pokoji.

Backbone One

Když k tomu přidáte skvělý displej iPhonu a ovladač, který má stejné rozložení tlačítek i design jako DualSense od PlayStationu, máte nejlepší přenosnou herní konzoli. Doma samozřejmě mám i poslední Nintendo Switch, které je originální především kolekcí svých exkluzivních her. Je to zcela jiné zařízení a nemůžete ho srovnávat s iPhonem.

Backbone One opravdu vypadá jako ovladač od PlayStationu. Rozložení tlačítek je zcela identické a stejně tak latence a ovládání. Dokonce i vibrace zůstaly zachovány. Samozřejmě musíte počítat s tím, že je to stále jen ovladač k iPhonu, takže rozhodně není tak masivní jako DualSense. Na druhou stranu nabízí Backbone One něco navíc, co využijete právě v kombinaci se zařízením od Applu.

Žádná baterie a nabíjení

Ano, čtete správně. Backbone One je poháněn skrze váš iPhone. Nemusíte nikde nic dobíjet. Naopak, můžete během hraní nabíjet svůj iPhone a ještě k tomu připojit sluchátka skrze audio jack. Ovladač dokonce můžete kabelem propojit s iPadem či Macem a ovládat hry, aniž byste měli vložený iPhone.

Primární využití je však v kombinaci s iPhonem. Ten jednoduše připojíte do ovladače. Backbone One disponuje otevíracím systémem a kleštěmi, které se přizpůsobí velikosti vašeho iPhonu. Klidně můžete mít starší model mini či nový Max – ten však musíte použít bez krytu. Před hraním tak vždy alespoň chvíli obdivuji titanový design a následně pohodlně vložím iPhone do Backbone One.

Aktuálně využívám verzi, která byla určena pro Android. Backbone šel s dobou a po představení nových modelů iPhone přispěchal s aktualizací firmware, díky které lze tuto verzi použít i pro iPhone s USB-C. V nabídce je samozřejmě i verze s konektorem Lightning, takže si na své přijde opravdu každý. Samotný ovladač má pogumované hrany, takže se nemusíte obávat, že by se váš drahocenný miláček někde poškrábal.

Jakmile připojíte iPhone, můžete se směle pustit do hraní. Abyste nemuseli složitě hledat nainstalované hry uvnitř mobilu, můžete zmáčknout tlačítko na ovladači, a hned se vám spustí aplikace Backbone, která je zdarma v App Store. V zásadě jde o herní hub, kde vidíte všechny své hry napříč zařízeními a platformami. Navíc zde vidíte i hry nové, různá doporučení či hlubší nastavení.

Herní hub

Aplikaci Backbone beru jako jednu z největších předností celého systému. Uvnitř aplikace vidím celou svoji sbírku – hry z Apple Arcade, novinky z App Store, hry pro PlayStation (díky aplikaci Remote), Xbox a mnoho dalších. Při prvním spuštění aplikace také můžete zdarma využít roční předplatné Backbone One+, kde získáte některé retro hry či možnost přenastavit si ovladač k obrazu svému, například přemapovat tlačítka či nastavit pokročilejší funkce.

Backbone One

Díky aplikaci Backbone také vidím nové tituly, které vychází. Nemusím tak spouštět Apple Arcade a hledat v katalogu. Stejně vidím i novinky od Sony či Microsoftu. Když budu detailní, tak můžete hrát hry pro iOS, Sony Playstation, Steam, GeForce NOW, Xbox, Amazon Luna nebo Rainway. Musím přiznat, že poslední dvě zmíněné mi nic neříkají, ale zase mi můžete věřit, že Arcade, Sony či Xbox bohatě dostačují. Díky tomu si na iPhonu opět mohu zahrát Fortnite nebo novou Forzu. Aplikace má i sociální rozměry, takže zde můžete nalézt jiné hráče a společně si něco zahrát, například skrze Twitch.

Hodně času trávím u Call of Duty, které je s ovladačem mnohem příjemnější. Musím říct, že třeba takové míření a samotná střelba je rychlejší a efektivnější, než jen pomocí virtuálních tlačítek. Fajn jsou i závodní hry či složitější na PlayStation. Zde aktuálně dokončuji Last of Us 2 a nového Pottera. Sem tam si zahraji pro radost NHL nebo Formule 1. Stačí mít jen stabilní připojení k internetu. Pro neomezená data naprosto ideální.

Jediné, co musí daná hra z App Store splňovat, je podpora herního ovladače. Pokud je hra na výšku, je s tím problém. Všechny hry musí být na šířku. A co dalšího si zahrát? Z Apple Arcade mohu jmenovat NBA 2K23, Skate City, Asphalt 9 či Cypher 007.

Nízká latence

Pokud jde o latenci a rychlost připojení, tak ta je zcela minimální. U Apple Arcade nic nepoznáte a to samé u Sony PlayStation. Nemám pocit, že by se hra nějak škubala či byl pohyb nepřesný. Logicky to může lehce kolísat dle síly připojení, ale i tak herní zážitek zůstává.

Backbone One

Zaoblené hrany ovladače jsou navrženy tak, aby přirozeně padly do ruky a umožnily co nejpohodlnější hraní. Díky tomu, že je Backbone One malý a přenosný, můžete ho mít neustále při sobě. Kdykoliv stačí jen připojit iPhone či Android a pustit se do hraní. Fajn je, že celou konzoli PlayStation můžete pomocí ovladače ovládat na dálku, klidně i nainstalovat nové hry. Představte si, že jste daleko od domova, ale žena vám prohodí disky v PlayStationu a spustíte si něco jiného. Snadné a jednoduché.

„Must have“ nákup

Pokud máte rádi hry, nebo si chcete z iPhonu opravdu udělat přenosnou herní konzoli, Backbone One musíte mít. Zakoupíte ho u většiny resellerů a e-shopů, jako např. Alza, Smarty, iStyle, iStores, apod. Stačí si jen vybrat vhodnou variantu dle zařízení. Pokud máte či plánujete pořídit nový iPhone 15, rovnou vezměte variantu pro Android. Je úplně stejná, jen má konektor USB-C. Rovnou vám prozradím zákulisní informaci, že během listopadu bude dostupná verze pro iPhone s USB-C. Pokud máte starší iPhone, je tu verze s konektorem Lightning. S odstupem mohu říct, že Backbone One beru do ruky častěji než Nintendo Switch. Samozřejmě, pokud jsem doma, dám přednost velké televizi 4K a plnohodnotnému PS5, ale na rychlé odreagování a na cesty je Backbone One super. Rozhodně se vyplatí i v případě, že chcete hrát jen hry z App Store a Apple Arcade. Případně si můžete zaplatit Game Pass od Microsoftu a hrát cloudové hry, které jsou v nabídce. A že jich není málo. V zásadě tak žádnou konzoli ani nepotřebujete.

1 komentář

  1. Tak nevím. Tady se píše, že je to rozložení tlačítek jako na Playstationu, ale na obrázku je ovladač s rozložením pro Xbox, tedy přehozený D-Pad s levým analogem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *