Apple ukázal nové školní pomůcky. Spojuje je kreativita a tvořivost

Už od dob Steva Jobse je v DNA Applu zakódován důraz na vzdělávání. Jen se kalifornská firma v posledních letech soustředila na trochu jiné věci, až zjistila, že jen přijít a zůstat sedět v lavici nestačí. Proto po šesti letech uspořádal Apple speciální akci zaměřenou výhradně na učitele, studenty a celý vzdělávací systém. V jedné z nejstarších středních škol v Chicagu Tim Cook se svým týmem ukázal, jak si představuje moderní vzdělávání.
„Děláme do toho už čtyřicet let a na vzdělávání nám hluboce záleží. Věříme, že naše pozice v průsečíku technologií a humanitních oborů nám dává možnost vytvářet produkty a nástroje, které posilují kreativitu,“ prohlásil v úvodu v obří školní aule šéf Applu Tim Cook. Zopakoval tím někdejší prohlášení Steva Jobse a připomněl pozici nejbohatší firmy na světě.
Apple svou vzdělávací konferenci ale rozhodně nepořádal nezištně. Pokud by chtěl vzdělávací systém ovlivňovat o mnoho významněji, byla by jedna taková akce za šest let nejspíš málo. Naposledy v roce 2012 Apple představoval nástroje pro vytváření elektronických knih pro iPad. Byť rozhodně Applu nemůžeme – a ani nechcem – upírat snahy posunout stále velmi strnulé školství směrem k digitálním a moderním nástrojům, je jasné, že firma reaguje především na situaci na amerických školách.

Jinými slovy, Apple chtěl v Chicagu vytáhnout do dalšího kola souboje s Chromebooky od Googlu, které v posledních letech zaplavily školní lavice a proti nimž zatím v Cupertinu nenašli odpověď. Byť o to s iPady velmi stojí. Zatímco Google kontroluje šedesát procent amerického školního trhu, Apple se musí smířit se sedmnácti procenty. Většinu z jeho podílu tvoří právě iPady. Zbytek drží PC s Windows.

Chromebooky, jakožto velmi dostupné a na ovládání snadné notebooky, bodují. iPady sice studentům i učitelům nabízí mnoho jiných benefitů, ale překážkou často bývá cena. Ta je u jablečných produktů pro mnoho institucí i žáků příliš vysoká. Apple se ale rozhodně nevzdává, což je především pro vzdělávací sektor jedině dobře. V Chicagu tak představil svůj další krok: proti Chromebookům staví svůj dosud nejlevnější iPad. Bude to stačit?

iPad a tužka

Novým tahákem z jablečného sadu má být pro školy iPad šesté generace. Má 9,7palcový displej, což je aktuálně nejpopulárnější rozměr mezi iPady, pořídíte ho už za necelých devět tisíc korun a to hlavní – rozumí si s Apple Pencil. Tato trojkombinace má být podle Applu dostatečně lákavá, aby školy a studenty přesvědčila při výběru vzdělávacích potřeb právě pro iPad. Má to nicméně několik háčků.

Začněme ale tím pozitivním. Apple vzal svůj populární iPad 5 z loňského roku a lehce mu vylepšil střeva, což zajišťuje naprosto dostatečný výkon potřebný pro pohodlnou práci. Klasický Retina displej doplňuje čip A10 Fusion z iPhonu 7, a tak je nový iPad (říkejme mu tedy „iPad 6“, ať se to neplete) patrně rychlejší než prakticky všechny Chromebooky.

Díky kombinaci pět let starého šasi, šest let starého displeje, dva roky starého čipu a čtyři roky starých kamer (8 megapixelů vzadu, 1,2 megapixelu vpředu) byl vytvořen skutečně velmi dostupný iPad. Výpočet staršího hardwaru nemá být výtkou, spíše jen potvrzením, že Apple tu skutečně šel především po ceně. Školy rozhodně nepotřebují ty nejvýkonnější vnitřnosti, a tak to dává smysl. A pak je tu ten Apple Pencil.

Jablečná tužka po třech letech poprvé vykračuje mimo řadu iPadů Pro a je to skutečně největší lákadlo iPadu 6. Na iPadu Pro se stal Pencil oblíbeným nástrojem pro kreativce, grafiky, profíky, ale často právě i studenty. Na různé poznámky, skicy nebo náčrtky bude tužka vždy lepší než prst, a tak je skvělé, že Apple nyní tuto možnost otevírá mnohem širší mase. Přeci jen iPad Pro začíná na dvaceti tisících a tam zdaleka neskončíte.

Hledá se klávesnice

Na druhou stranu ani u „školního iPadu“ nedostanete tužku zadarmo. Apple sice studentům nabízí deset dolarů dolů (u nás 260 korun), ale přesto si k ceně iPadu musíte připočíst zhruba další dva a půl tisíce korun. Vzhledem k tomu, že nejlevnější iPad 6 s 32GB úložištěm a Wi-Fi stojí pro školy a studenty 8 630 korun, vyjde kombinace s Pencilem na téměř 11 tisíc korun. A to jste bez jakéhokoliv obalu a především klávesnice.

Ostatně u klávesnice je třeba se zastavit. Právě klasická klávesnice je totiž to, co vedle ceny žene školy a studenty k Chromebookům. Byť možnost být kreativní a vyřádit se s tužkou je pro některé předměty lákavá, ve škole stále potřebujete hlavně psát. Proto je poněkud škoda, že se Apple vedle Pencilu nezaměřil také na klávesnici.

Co víc, iPad 6 ani nemá Smart Connector. To znamená, že k němu sice připojíte jakoukoliv klávesnici s Bluetooth, nicméně ten zážitek nebude zdaleka tak jednoduchý, jako známe z iPadů Pro. Jablečná Smart Keyboard bez Smart Connectoru nefunguje.

Když už Apple vlastní klávesnici neukázal, pozval si na pódium Logitech. Jeho opravdu velmi robustní pouzdro Rugged Combo 2 má být to, co iPad 6 ve školách potřebuje. Vysoce odolné pouzdro ochrání tablet před pády, klávesnici nezničíte tekutinou a navíc ji můžete odejmout a nahradit ji klasickým krytem. Vzadu je polohovatelný stojánek, připomínající řešení Surface Pro, a k připojení je využíván speciální proprietární systém, poháněný přes Lightning port.

Učitelé podle Applu, který na produktu s Logitechem úzce spolupracoval, nechtěli Bluetooth, aby klávesnici neustále nemuseli párovat, když s ní chtěli k jinému iPadu. To je chytré řešení. Takhle ji jen připojíte a píšete. Ano, je to stejný princip jako u Smart Connectoru. Rugged Combo 2 bude dostupné pouze pro vzdělávací segment a vyjde na zhruba dva až tři tisíce korun (100 dolarů). Když nyní vše sečteme, dává iPad, tužka a obal s klávesnicí dohromady částku přesahující 13 tisíc korun.

První nejablečná tužka

Proti iPadům Pro s podobným vybavením je to sice slast pro peněženky, jenže tady mluvíme o úplně jiném trhu. O takovém, kde seženete Chromebook klidně za polovinu a nic dalšího už nemusíte řešit. I proto ostatně Logitech vytáhl ještě jeden nový produkt mířící do lavic a kateder. Logitech Crayon je první oficiálně schválená digitální tužka pro iPad, která využívá technologií z Apple Pencil. Proti němu je ale o půlku levnější.

Tužka Crayon znovu cílí na potřeby dětí. Její hrot kryje gumová krytka, která nelze jednoduše sundat, gumová čepička, kryjící konektor, je také připevněná, aby se neztratila, a celkově je konstrukce jaksi bytelnější. Proti Pencilu je navíc hranatá. Největší rozdíl proti Pencilu je v tom, že Crayon není citlivý na tlak. I kvůli tomu, že pro spojení nevyužívá Bluetooth. Místo toho s iPadem komunikuje na vlastní frekvenci a důvod je opět chytrý: učitelé díky tomu mohou chodit po třídě a kreslit se svou tužkou do jakéhokoliv iPadu.

Jinak Crayon funguje stejně přesně a spolehlivě jako Pencil, detekuje položené zápěstí na displeji a podle úhlu náklonu vytvoří příslušně tlustou čáru. Jen na něj nemůže zatlačit, respektive to neudělá žádný efekt. Na jedno nabití vydrží osm hodin a také má režim rychlého dobití, kdy se za minutu a půl nabije na dalších třicet minut kreslení. Proti Pencilu má v sobě samičí Lightning, což znamená, že ho dobíjíte klasickým kabelem, jako je k iPhonu. Na rozdíl od Rugged Combo 2 (do kterého stříbrnou hranatou tužku zasunete) bude Crayon dostupný exkluzivně k iPadu 6 – a také výhradně pro školy. Vyjde na padesát dolarů a začne se prodávat v létě.

A pokud se tu nyní ptáte, proč byste neměli prodat svůj iPad Pro, přejít na iPad 6 a ušetřit několik tisíc, tak odpověď je jednoduchá. Chybí plně laminovaný True Tone displej s širokým barevným rozsahem P3, ProMotion, čtveřice reproduktorů, optická stabilizace, 4K video a výkonnější čip A10X Fusion. A mnoho uživatelů jistě Apple proklíná za to, že v iPadu 6 nechal Touch ID první generace. To je dnes už téměř trestuhodné.

Lajna mezi „školním iPadem“ a iPady Pro je tedy vymezena jasně. Každý má svou konkrétní cílovou skupinu a zaměření. Navíc ještě letos by měly zřejmě profesionální iPady doznat významných změn. Hovoří se o dalším zmenšování rámečků a také Face ID. To ale teprve uvidíme.

Vzdělávací ekosystém

Co jsme viděli už nyní, respektive na úterní konferenci v Chicagu, bylo rozšíření jablečného vzdělávacího ekosystému služeb a aplikací. Apple nabízí školám celou řadu nástrojů, s nimiž mohou lépe spravovat jak jednotlivá zařízení, tak plánovat hodiny nebo interagovat se studenty. Klíčovou trojici představují aplikace Škola (Schoolwork), Třída (Classroom) a Apple School Manager.

Aplikace Škola je zbrusu nová záležitost, jež je zároveň odpovědí na konkurenční Google Clasroom. V jednoduchém rozhraní Školy mohou učitelé svým žákům přiřazovat různé pracovní listy a úkoly, sledovat jejich pokrok a také s nimi v reálném čase spolupracovat. Žáci mají v aplikaci úkoly uspořádané podle předmětu, data odevzdání a důležitosti. Učitelé zase vidí, jak si kdo vede, a mohou díky tomu své přípravy přizpůsobit potřebám jednotlivců.

Druhý pilíř jablečného vzdělávacího ekosystému představuje aplikace Třída, která z iPadu nově přichází také na Mac. Třída byla spuštěna před dvěma lety a jedná se o všestranného asistenta, v němž má učitel přehled o všech iPadech ve třídě. Díky tomu lze žáky v případě potřeby snadno nasměrovat do cíle nebo konkrétního úkolu. Zároveň je přes Třídu snadné sdílet soubory, ať už jednotlivě nebo v rámci celé třídy, a také prezentovat práce na velké obrazovce.

Poslední díl tvoří webový portál Apple School Manager, který slouží „ajťákům“. Jednoduše v něm spravujete všechny uživatele, zařízení a obsah, a to klidně v rámci celé školy.

Na těchto základech Apple buduje vcelku silnou a efektivní školní platformu, do které navíc nyní dává přístup třetím stranám. Vydáním frameworku ClassKit, který funguje podobně jako například HealthKit, dává možnost vývojářům a dalším firmám, aby se na jeho ekosystému také podíleli. Mohou například přinášet vlastní obsah s tím, že se vše propisuje do aplikace Škola a zaznamenává se pokrok žáků. Způsoby využití jsou tu neomezené.

iWork zase zpátky na scéně

K radosti mnohých se v prezentaci dostalo také na iWork. Na něj jako by si Apple vždy čas od času vzpomněl, že ho vůbec vyvíjí, a teď opět zažil svých několik minut slávy. Největší novinkou je, že všechny aplikace z balíku iWork pro iOS získávají ve verzích 4.0 plnou podporu pro Apple Pencil a anotování. S jablečnou tužkou tak lze do dokumentů, tabulek a prezentací kreslit, skicovat i psát.

Navíc velmi chytrou novinkou v Pages jsou tzv. dynamické anotace, které bude Apple nyní v betě testovat. Díky dynamické anotaci se poznámky a značky vytvořené Pencilem vždy pevně přiřadí ke konkrétnímu slovu a i když se pak dokument změní, značky zůstanou tam, kde mají.

V iWork 4.0 budou moci uživatelé při týmových projektech také využít spolupráci na dokumentech v reálném čase, a to i na vytváření knih. Pages totiž nově umí vytvářet digitální knihy, které se pak překlopí do iBooks. Mohlo by se zdát, že se jedná o náhradu za iBooks Author, představený ve zmíněném roce 2012, ale podle Applu prý tato aplikace nekončí. Jen nyní lze vytvářet knihy také v Pages. Některé jistě osloví rovněž integrace cloudové služby Box. I přes ní půjde spolupracovat v týmu.

Když už hovoříme o cloudu, Apple nově všem studentům poskytne 200 GB na iCloudu zdarma. Dosud nabízel jen standardních 5 GB. Pro běžné uživatele však tento nepochopitelně malý prostor zůstává. Navíc ani dvě stě gigabajtů pro studenty není žádný zázrak. Google nabízí neomezené úložiště, navíc každý Chromebook přichází se 100 GB na dva roky zdarma. Microsoft zase každému studentovi přibalí licenci na Office 365 a 1 TB na OneDrive.

Z dalších updatů již jen telegraficky. Swift Playgrounds nově umí pracovat a kódovat aplikace pro rozšířenou realitu, čímž se ostatně rozšiřuje iniciativa Everyone Can Code. K ní nyní Apple nově přidal další curriculum Everyone Can Create, kde vyzdvihuje zapojení hudby, fotografií, videa nebo kreslení do výuky prakticky jakéhokoliv předmětu. S tím souvisí i nové zvukové efekty v GarageBandu a Clips

A z toho, co sice nezaznělo na akci, ale následně se objevilo v aktualizovaném internetovém obchodě Applu, rozhodně stojí za zmínku černé klávesnice, trackpady a myši k Macům. Ty se dosud prodávaly pouze s iMacem Pro. Za černou si ovšem člověk připlatí 300 až 600 korun oproti klasickým bílým variantám. Vedle toho jsou také nové barvy pro všechny možné kryty a obaly na iPady a iPhony.

Nepište a tvořte

Abychom se ale vrátili zpět k tomu hlavnímu, leitmotiv celé chicagské akce byl jasný. Apple si budoucnost vzdělávání představuje tak, že se nebude jen tupě ťukat do klávesnice počítačů, ale bude se především tvořit a kreativně pracovat. Manažeři Applu i učitelé z celých Spojených států na pódiu ukazovali různé možnosti, jak se dá iPad ve výuce využít.

Nemalou pozornost měla rozšířená realita, byť tento sektor se stejně jako v konzumní sféře teprve rozjíždí. Velký důraz byl kladen na práci s videem a hudbou. S tužkou si uděláte určitě kreativnější a díky tomu možná i efektivnější poznámky, než když je jen budete psát do Wordu, respektive Dokumentu na Drivu.

Zejména pro nejmenší žáky bude práce s iPadem stále přirozenější. Než se dostanou k potřebě mít klávesnici a psát si poznámky z dějepisu, mohou rozvíjet své kreativní myšlení s iPadem, který i díky App Storu nabízí skutečně nekonečnou studnici možností. Aplikace jsou ostatně jedna z velkých výhod proti Chromebookům.

Zda to všechno bude fungovat, se teprve ukáže. Proti Applu je i nadále cena. Jeho představa školství, tak, jak ji ukazoval v Chicagu, je ale rozhodně přitažlivá. I proto, že my u nás nic podobného v drtivé většině škol neprožíváme, a můžeme jen doufat, že se k tomu nějakým způsobem přiblíží alespoň naše děti. Čím víc hráčů bude vzdělávání zajímat, tím líp. Ať už nakonec používáte Chromebook, nebo iPad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *