Jarní úklid. Proč je důležité udělat pořádek?

Úklid

Jarní úklid je pojem, se kterým se setkávám celý život a většinou byl pro mě spojen s velmi neoblíbenou činností. To se změnilo až v okamžiku, kdy jsem si zavedl svůj vlastní jarní úklid, který se týká mojí výpočetní techniky. Proč je důležitý a proč mi dělá radost?

Myšlenka jarního úklidu

Myslím, že nejsem úplný bordelář a dokážu svá data a soubory průběžně udržovat v celkem organizované struktuře. Rozhodně znám od klientů mnohem horší případy a v zásadě jsem na sebe hrdý. Přesto ani já a ani drtivá většina populace nedokáže udržet žádný organizační systém ve 100% pořádku.

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Určitě to znáte. Občas nestíháte, a tak soubory pohodíte někam, kam úplně nepatří, s tím, že to pak uklidíte. Nebo dochází na nějakém úložišti místo, a tak svá data „na chvíli“ přesunete jinam s tím, že až promažete původní data, tak se vrátí. A v neposlední řadě je zde holý fakt, že jakkoli velké úložiště se dřív nebo později zaplní. Čím větší úložiště si pořídíte, tím pravděpodobněji víc dat budete vytvářet, protože vás nic nebude krotit.

A tohle všechno jsou důvody, proč jsem před pár lety vymyslel svůj osobní jarní úklid. A opravdu se mi osvědčil. Myšlenka je jednoduchá. Stanovíte si nějaký časový úsek, u mě je to květen, ve kterém se zaměříte na pročištění svých úložišť od zbytečných dat a na co nejlepší uspořádání souborů. Z mojí zkušenosti to nejde udělat ani za jeden večer, ani za jeden den či víkend. Rozhodl jsem se rozložit si tento úkol do delšího časového úseku a uklízet po malých kouscích. Snižuje to riziko chyb a hlavně to celý proces dělá snesitelným.

Úklid

Pokud se budete snažit celoročně udržovat 100% organizovaný systém, bude to na vás klást obrovské nároky a přinese to hromadu zbytečného stresu. Proto jsem se rozhodl, že mi stačí v průběhu roku držet vše uspořádané tak na 90 % a jednou ročně si pak dotáhnu ten zbytek jako jednorázovou akci.

Trocha psychologie

Neznám mnoho lidí, kteří by si uklízení užívali. Proto je strategické z něj udělat časově ohraničenou činnost. Tím se stává mnohem snesitelnější, protože víte, že jednou to skončí a vy se vrátíte zpět do své komfortní zóny. Navíc je zde efekt cíle, jeho splnění a odměny. Pokud si jasně vytyčíte cíl jarního úklidu a jeho rozsah, tak můžete k tomuto cíli směřovat, můžete jej naplnit a pak se odměnit. Pokud si nestanovíte jasný cíl, tak žijete v nekonečné entropii, která nikde nezačíná a nikde nekončí.

Proč jarní úklid dělám?

Důvodů, proč dobrovolně podstupuji tuto rutinu, je hned několik a ty hlavní jsou tři.

V první řadě jde o bezpečí dat. Pokud jsou soubory a data na svém místě, kam patří a tam, kde je očekáváte, je mnohem menší riziko jejich ztráty. Znám ze své mnohaleté praxe desítky příkladů klientů, kteří přišli o data, protože byla jinde, než kam patřila. A z vlastní zkušenosti vím, že je velice snadné neúmyslně smazat soubory, které jsou jinde, než kde by měla být prostě proto, že je považujete za duplicitní.

Druhým důvodem je místo. Sám Apple uvádí, že pokud je úložiště zaneseno na víc než 90 %, tak to vede ke zpomalení celého počítače. Co víc, místo dojde vždy v tu nejméně vhodnou dobu a výsledkem jsou zmatky, stres a improvizace, která vede k chaosu. A v neposlední řadě příliš velký objem dat má finanční důsledky. Ať už je to zbytečně placené cloudové úložiště, nebo je potřeba dokoupit fyzické úložiště, vždy jsou to zbytečně vynaložené prostředky.

iPhone

A třetím důležitým faktorem je schopnost efektivně pracovat s daty, pokud jsou mimo strukturu. Ano, vyhledávání je dnes tak promakané, že data dřív nebo později najdete. Spotlight umí prohledávat obsah souborů a je skoro jedno jak se jmenují a kde leží. Fotky umí vyhledávat objekty ve snímcích, aniž byste museli používat klíčová slova. Přesto, pokud potřebujete kolegům nesdílet deset souborů spojených s novým projektem a půl hodiny je vyhledáváte po celém úložišti a přesouváte na jedno místo, tak je to zbytečně promrhaný čas.

Jak na jarní úklid?

Nejprve si musíte zjistit, v jakém stavu začínáte, udělat malý průzkum terénu. V mém případě to znamená si uvědomit a sepsat, kde všude jsou moje data uložena a jak jsou na tom jednotlivá úložiště s kapacitou. Kromě interního úložiště počítače používám aktivně 4 různé cloudové služby, NAS a několik externích disků. V příštím dílu tohoto miniseriálu si ukážeme, jak efektivně zmapovat aktuální stav.

Druhým krokem je stanovení cíle. Je dobré si říct, kde data mají ležet a jak mají být uspořádána a zároveň si říct, kolik dat bych chtěl řádově promazat. Zde vřele doporučuji si zvolit co nejjednodušší organizační model. Čím komplikovanější strukturu vymyslíte, tím hůře se vám bude v průběhu roku udržovat a o to víc práce vás bude čekat příští jaro. Jeden samostatný díl seriálu věnujeme právě možnostem jak dnes data organizovat.

A třetím krokem je rozvržení si jednotlivých kroků jarního úklidu. To mám já spojené se zálohováním všech stávajících dat, abych měl jistotu, že pokud bych smazal něco neúmyslně, budu schopen to vrátit.

No a pak už se můžete vrhnout do samotné akce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *