V úvodu 21. čísla letošního roku se dozvíte zkušenost z přechodu na větší iPad Air. Dále pokračujeme v seriálu k firemní kolaboraci. Další návod v tomto čísle se zaměřuje na nastavení Apple Watch pro jiného člena rodiny. Karel Oprchal napsal zamyšlení k umělé inteligenci a nové ChatGPT.  Martin Adámek se zaměřil na uživatelskou přístupnost pro lidi se zrakovým handicapem.

Přirozenější interakce mezi člověkem a počítačem. Komunikace jako se skutečným člověkem. Přečtěte si to ještě jednou – komunikace jako se skutečným člověkem. Ale kruci, není už fakt lepší komunikovat se skutečným člověkem? Na to bychom se měli především ptát, pokud jde o nové vydání modelu GPT-4 s přívlastkem „o“. Neumím si pomoci, ale já v tomto ohledu prostě nespatřuji nic veselého. 

Produkty Applu samy o sobě jsou věcí jednou, jejich uživatelská přístupnost pak věcí druhou. Co si však pod tou uživatelskou přístupností představit? Je fakt, že tento pojem má docela široký záběr a každý si ho může vyložit po svém. Já se však v tomto článku zaměřím na uživatelskou přístupnost pro uživatele se zrakovým handicapem. S každoročním příchodem nových operačních systémů se i my, zrakově postižení uživatelé, dočkáváme různých větších či menších featur. A jak naznačují informace na stránkách Applu, ani letos tomu nebude jinak. Pojďme si proto shrnout, jaké uživatelské prostředí vytvořili v Cupertinu pro nás „zrakáče“.

Magic keyboard pro iPad Pro M4

Jaká je nová Magic keyboard pro iPad Pro M4? Honza Březina se podíval na zoubek nejnovější a nejdražší klávesnici v nabídce Applu. Stránka je určena pouze pro předplatitele s příslušným typem předplatného. Je nám líto, ale k této stránce aktuálně nemáte přístup. Co může být špatně? Nejste přihlášen(a) Máte předplatné, které neobsahuje přístup k  této…

V úvodu 21. čísla letošního roku se dozvíte zkušenost z přechodu na větší iPad Air. Dále pokračujeme v seriálu k firemní kolaboraci. Další návod v tomto čísle se zaměřuje na nastavení Apple Watch pro jiného člena rodiny. Karel Oprchal napsal zamyšlení k umělé inteligenci a nové ChatGPT.  Martin Adámek se zaměřil na uživatelskou přístupnost pro…

Apple Vision Pro měly být společně s umělou inteligencí hlavní taháky pro nadcházející vývojářskou konferenci WWDC. Vision Pro i AI by samostatně bylo velký téma pro konferenci, Applu se ale kromě toho podařilo zvýšit očekávání také díky novým iPadům Pro. Od iPadOS se toho díky skvělému hardwarovému updatu očekává hodně. WWDC tak slibuje velmi lákavou podívanou a je vlastně otázkou, jestli je vůbec reálné, aby Apple vysoká očekávání naplnil. Uvidíme, ale těšíme se hodně.

V 20. čísle letošního roku rozjíždíme seriál k firemní kolaboraci v podání Michala Rady. Filip Brož podal první dojmy z nového iPadu Pro 11” a u tématu tabletů zůstal také Honza Březina se svým zamyšlením k Apple Pencilu. Jakub Dressler přidává další várku náhodných tipů a Karel Oprchal povyprávěl o svých zážitcích z Rumunska a používání iPhonu 15 Pro Max.

Tak jsem se dočkal. Konečně mám v ruce zcela nový iPad Pro. Pokud jste četli můj sumář z rychlé keynote Applu, tak jistě tušíte, jakou konfiguraci jsem zvolil. Ještě minulý týden jsem doma měl oba iPady Pro, jak velký tak malý. Nakonec velký s M1 šel z domu a pořídil jsem nový 11″ iPad Pro s čipem M4. K tomu samozřejmě novou Apple Pencil Pro, klávesnici a obal Smart Folio. Jsem nadšený?

Žádný učený z nebe nespadl. Nikdo nezná vše, nikdo se nenarodil s iPadem v ruce, nikdo dokonale neovládá iOS, iPadOS nebo macOS. Přesto mě někdy překvapí, jak věci, které jsou pro mě „základní“, mohou být pro druhé i po letech nové. Někdy se mi poštěstí někomu poradit na základě toho, že ho jen pozoruji při práci. Moje poslední rada se týkala Split View, a tak jsem si řekl, že ji zkusím napsat i do svých Náhodných tipů. Co když o tom neví víc lidí!

Už pár dní si pohrávám s myšlenkou, kdo a proč vlastně potřebuje Pencil Pro. Ta otázka nenapadla mě, byla mi položena a já ji nějak neumím dostat z hlavy. Moje jednoduchá odpověď zněla: „Pokud se ptáme na potřebu, tak pravděpodobně nikdo. Otázkou je, kdo jej využije.“ A tím jsem nechtěl před odpovědí utéct. Jen jsem se ji snažil rozvést.

Autobus nás převáží do poslední z rumunských vesnic, které jsou známé svou majoritní českou populací. Do Eibenthalu, tedy Tisového Údolí, jedeme po cestě vedoucí podél Dunaje a zároveň hranice se Srbskem, následně stoupáme téměř půl hodiny do hor. Signál rumunského Vodafonu jsem ztratil už několik dlouhých kilometrů před odbočkou. Připadám si, jako kdybych se vrátil…