Garmin Fēnix 8 – návrat krále sportovních hodinek

Na tohle jsem se těšil opravdu hodně dlouho. Garmin představil zcela novou řadu svých sportovních hodinek Fēnix 8. Mám obrovskou radost, že mnoho uživatelů Apple, kteří chtějí seriózně sledovat a vyhodnocovat své sportovní aktivity, sahá právě po Garminu. Neříkám, že Apple Watch jsou špatné, ale je to zcela jiný produkt pro jinou cílovou skupinu. Jaký je nový král sportovních hodinek?

Jedno mohu říct hned na začátek – nezůstal kámen na kameni. Garmin Fēnix 8 je nejnovější generace sportovních hodinek od Garminu, které posouvají hranice nositelné technologie pro sportovce, dobrodruhy i každodenní uživatele, kteří hledají spolehlivého a výkonného společníka. Garmin v této řadě pokračuje v rozvíjení funkcí pro monitorování zdraví, výkonu, navigace i chytrých funkcí, přičemž přináší několik inovativních novinek, například zcela nové uživatelské prostředí, mikrofony, reproduktory pro přehrávání hudby či hovorů a samozřejmě design.

Design a zpracování

Fēnix 8 zůstává věrný robustnímu, odolnému vzhledu, který je synonymem řady Fenix. Hodinky jsou dostupné v několika velikostech a prémiových provedeních, včetně modelů s titanovým či safírovým sklíčkem. Odolnost je nadále jedním z hlavních prvků – hodinky splňují vojenské standardy (MIL-STD-810), což zahrnuje odolnost vůči vodě, prachu, teplotním extrémům i mechanickému poškození.

Měl jsem možnost testovat hned dva modely, tedy velikosti 47 mm a 51 mm. Vůbec poprvé se tyto modely liší jen ve výdrži baterie. Velikost displeje je zcela totožná, tedy v praxi klidně můžete koupit 47mm model a získáte stejné rozlišení displeje jako u 51mm. Je zajímavé, že se k tomuto kroku Garmin uchýlil, jelikož modely Pro měly vždy něco navíc. Letos je to jen logicky větší výdrž na nabití, která vychází z většího těla. 

Displej je jednou z oblastí, kde se Garmin Fēnix 8 odlišuje. S využitím technologie AMOLED nabízí jasný, ostrý a živý obraz, který je dobře čitelný na slunci a energeticky efektivní díky pokročilé správě spotřeby. Dotykové ovládání v kombinaci s tradičními tlačítky umožňuje flexibilní používání při sportu i v běžném životě.

Uživatelský zážitek

Americký Garmin si je vědom, že musí držet trendy s konkurencí v čele s Apple Watch, Suunto či Coros. Z toho důvodu jsou všechny modely Fēnix přepracované po stránce ovládání a UI. Garmin více sází na animace, haptickou odezvu u tlačítek a více možností nastavení. Chce to nějakou chvíli, než si zvyknete, ale ve výsledku budete spokojenější. Je však vidět, že Garmin vše ladí, jelikož skoro každý týden přichází nové softwarové aktualizace. Vše však přitom funguje více než dobře. 

Výdrž baterie

Fēnix 8 nadále exceluje v oblasti výdrže baterie, což je klíčový faktor pro uživatele v outdoorových aktivitách. V režimu chytrých hodinek vydrží hodinky až 25 dní, a v úsporném režimu dokonce až 60 dní. Při aktivním používání GPS se hodinky pohybují okolo 50 hodin (při maximální přesnosti GPS), což je stále mimořádně dobré, zvlášť s možností solárního dobíjení, které prodlužuje výdrž v závislosti na slunečních podmínkách. Musíte si však promyslet, zda chcete solární dobíjení nebo safírové sklíčko. Vše má svá pro a proti. Já osobně nedám dopustit na safír s ohledem na horské ultramaratony, které se ženou běháme. Nevidím nějaký výrazný rozdíl z hlediska čitelnosti. Možná je to i tím, že na blízko stále vidím dobře, oproti tomu mám problém na dálku. 

Sledování aktivit a zdraví

Fēnix 8 je komplexní nástroj pro monitorování širokého spektra sportovních aktivit. Hodinky podporují přes 80 sportovních režimů – od běhu a cyklistiky po triatlon, lyžování, veslování nebo golf. Každá aktivita je monitorována s vysokou přesností, ať už jde o navigaci GPS, měření tempa, vzdálenosti nebo pokročilé statistiky výkonu. Ve Fēnix 8 také konečně naleznete několik aktivit, které dosud chyběly, například volejbal, kolečkové brusle a další.

Výrazné zlepšení nastalo v oblasti monitoringu zdraví. Fēnix 8 přináší novější generaci senzoru srdečního tepu, který je přesnější při zátěži i v klidovém stavu. Kromě toho hodinky sledují okysličení krve (SpO2), kvalitu spánku, míru stresu, dýchání a úroveň energie těla pomocí funkce Body Battery. Novinkou je také pokročilá analýza spánkových cyklů, která umožňuje ještě přesnější odhad fyzické regenerace.

Osobně také oceňuji možnosti přidání závodního kalendáře a primárních závodů. Hodinky tak přesně odhadují mé výkony a doporučují tréninky. Tohle mi prostě Apple Watch nabídnout nemohou. 

AI a přizpůsobené tréninky

Garmin výrazně investoval do umělé inteligence a personalizace tréninků. Nové algoritmy dokáží analyzovat výkon a navrhnout individuální tréninkové plány na základě historie cvičení, regenerace a cílů. Hodinky umí rozpoznat únavu a doporučit regeneraci, což pomáhá sportovcům dosáhnout optimálních výsledků bez přetížení.

Díky integrované funkci AI trenéra jsou tréninky přizpůsobené v reálném čase a přidává se zpětná vazba na základě aktuální kondice a výkonu.

Navigace a mapy

Navigační funkce u Fēnix 8 zůstávají špičkové. Hodinky podporují multifrekvenční GPS s podporou všech hlavních globálních satelitních systémů (GPS, GLONASS, Galileo), což zajišťuje velmi přesné sledování i v náročném terénu. K dispozici jsou topografické mapy a možnost stahování map offline, což je nepostradatelné pro dobrodruhy a sportovce v odlehlých oblastech. Já osobně si bez map nedokážu představit závody v horách, které často nejsou vůbec značeny.

Funkce ClimbPro zobrazuje podrobné údaje o nadcházejících stoupáních a klesáních při horských aktivitách, což je cenné pro trailové běžce nebo horské turisty.

Další chytré funkce

Fēnix 8 přináší celou řadu chytrých funkcí, které z něj dělají univerzální hodinky pro každodenní nošení. Patří sem notifikace z telefonu, možnost bezkontaktních plateb Garmin Pay, hudební úložiště s podporou streamovacích služeb (Spotify, Deezer), a dokonce možnost přijímání hovorů přímo z hodinek (při spárování s telefonem). Stejnou funkci jako první podporovaly Apple Watch. K dokonalosti už tak chybí jen podpora eSIM.

Protože hodinky mají aktivní reproduktor, je fajn si do hodinek stáhnout hudbu ze Spotify a následně si ji pustit nahlas někde při aktivitě nebo třeba klidně i v sauně. Sám jsem to již využil při běhu, když se mi vybila sluchátka. Vše je velmi dobře slyšet a svůj účel (motivace) to splní více než dobře.

Hodinky se jako vždy připojují k iPhonu pomocí aplikace Garmin Connect, kde nastavíte vše potřebné. Rozhodně doporučuji vyzkoušet i nový Garmin Messenger, což funguje jako klasický komunikátor mezi uživateli a jejich hodinkami Garmin. Fajn na psaní zpráv s lidmi, co běhají nebo chodí po horách.

Bezpečnost a detekce nehod

Fēnix 8 přináší vylepšené bezpečnostní funkce, jako je detekce nehod, která automaticky odesílá vaši polohu na předem zvolené kontakty, pokud zaznamená pád nebo nehodu. LiveTrack umožňuje blízkým sledovat vaši trasu v reálném čase.

Závěr?

Garmin Fēnix 8 posouvá standardy sportovních hodinek na novou úroveň. Díky kombinaci výkonných sportovních funkcí, robustního designu, pokročilé AI a vynikající výdrže baterie jsou ideální pro širokou škálu uživatelů – od profesionálních sportovců až po dobrodruhy a milovníky technologií. Vylepšené sledování zdraví a nové funkce pro personalizovaný trénink znamenají, že Fēnix 8 nabízí komplexní řešení jak pro zlepšení fyzické kondice, tak pro sledování celkového zdraví.

Upgrade mohu zcela jednoznačně doporučit všem uživatelům. Samozřejmě čím starší hodinky máte, tím více nadšeni budete. Ostatně, i pokud přecházíte z loňské generace s klasickým transflektivním displejem, budete spokojeni. Věřte mi, že cesta zpět na horší displej již neexistuje, to nebudete chtít. Pokud naopak chcete ještě větší výdrž, je tu nové Enduro 3, ale o něm, zase někdy příště.

Jedinou nevýhodou může být vyšší cena, ale pokud hledáte všestranné hodinky s maximálními funkcemi, Fēnix 8 je investicí, která stojí za zvážení. Garmin Fēnix 8 můžete zakoupit přímo na webu Garmin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *