CES 2024 – Revoluce v nabíjení se nekoná

CES 2024

Od veletrhu CES 2024 se čekalo hodně v mnoha ohledech. Jednou z otázek bylo, co nás čeká v oblasti nabíjení elektroniky. Dočkali jsme se obrovského množství novinek, ale žádná revoluce se v roce 2024 nechystá.

Drát nebo bezdrát

V otázce toho, zda je lepší drátové či bezdrátové nabíjení, je pro letošek celkem jasno. Viděli jsme sice několik konceptů nových bezdrátových technologií, ale všechny mají zatím k masové produkci daleko, takže minimálně v roce 2024 budou karty i nadále jasně rozdané. Pokud chcete nabíjet rychle, je lepší sáhnout po drátovém nabíjení, u kterého vzniká méně ztrátového tepla, nabíjecí cyklus se díky tomu lépe řídí a je tudíž přijatelně šetrné k baterii. V případě bezdrátového nabíjení zůstává pro iPhone stále limitem výkon 15 W, který považuje Apple za rozumný kompromis. A zdá se, že většina konkurentů na to také přistupuje.

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Bezdrát jednoznačně s podporou Qi2

Zcela jasným trendem roku 2024 je nástup bezdrátových nabíječek splňujících standard Qi2. Ten, podobně jako MagSafe, umožňuje bezdrátové nabíjení při 15 W a obousměrnou komunikaci mezi zařízením a nabíječkou. Původní standard Qi měl poloviční výkon 7,5 W a horší možnost řídit nabíjecí cyklus.

CES 2024

Nové iPhony podporují nejen MagSafe, ale právě i Qi2, který je s ním kompatibilní, takže umožní s Qi2 nabíječkou využít plných 15 W. A to je velice zajímavá situace. Dodnes platilo, že pouze pro MagSafe certifikované nabíječky podporovaly 15 W, všechny ostatní s iPhonem mohly nabíjet jen 7,5W, přestože třeba uměly víc. S Qi2 i nabíječky, které nebudou mít certifikaci od Applu, budou umět s iPhonem 15 W.

Co to znamená pro uživatele Applů? Z pohledu rychlosti a bezpečnosti nabíjení se nic nemění. Nabíječky certifikované pro MagSafe i Qi2 nabídnou prakticky shodné chování. Nicméně certifikace Qi2 je levnější a její proces rychlejší než MagSafe, což znamená, že se dočkáme levnějších rychlých nabíječek.

Na veletrhu jsme viděli opravdu velké množství provedení 3v1, která kombinují bezdrátové nabíjení iPhonu, AirPods a Apple Watch. Bude zajímavé, zda dojde k očekávané změně designu Apple Watch na podzim letošního roku, zda bude spojena i se změnou nabíjení. To zatím nevíme ani my, ani výrobci, kterých jsme se na to ptali.

Adaptáry GaN jsou jasná budoucnost

Je neuvěřitelné, jak rychle a zcela dominantně se prosadila technologie GaN v oblasti síťových adaptérů. Je to pochopitelné, protože díky vyšší efektivitě produkuje menší množství odpadního tepla, a to umožňuje větší miniaturizaci. Po GaN a GaN Fast přichází třetí generace GaN Ultra, díky které letos na trh přijdou nabíječky ještě menší. Zjednodušeně řečeno se v loňském těle 67W adaptéru letos dočkáme 100W verze.

CES 2024

Koneckonců i Apple již u některých adaptérů přešel na technologii GaN a neumím si moc představit, že by v dnešní době někdo nabídl klasickou velkou nabíječku postavenou na křemíku.

Auto nabíječky pomalu končí

Další drobnou, ale dobře viditelnou změnou je postupné odcházení klasických auto nabíječek do zapalovače. Moderní auta už nabízejí porty USB s dostatečným výkonem, takže poptávka pomalu upadá. Výroba samozřejmě nekončí, ale žádná inovace se nekoná.

Powerbanky 2v1

V oblasti powerbank je letošním trendem integrace nabíjecího adaptéru přímo do powerbanky. Ta může díky této konstrukci 2v1 sloužit jako adaptér typicky se dvěma či třemi porty USB-A nebo USB-C a zároveň na cestách jako powerbanka.

Zde je obrovskou výhodou americký tvar zásuvky, u kterého je možné dva ploché kolíky snadno integrovat do zařízení jako sklápěcí, přičemž zabírají minimum místa. V provedení pro evropské zásuvky je tato konstrukce takřka nemožná, protože by znamenala výrazné zvětšení objemu zařízení.

Kabely USB-C s podporou 240 W

Abychom dokázali pomocí drátů rychle nabíjet své MacBooky, potřebujeme i adekvátní kabely. Díky standardu PD 3.1 dnes většina výrobců kabelů přechází na konstrukci, která umožňuje nabíjet až 240W. Bohužel Apple zatím nemá podporu PD 3.1, takže pro nás zůstává limitem 100 W, i když máme rychlejší nabíječku. Uvidíme, zda letošní modely MacBooků přijdou s podporou PD 3.1. U menších zařízení, jako jsou iPady či iPhony, je to samozřejmě jedno, protože nepodporují tak rychlé nabíjení.

CES 2024

Závěr

Celkově je vidět, že příchod iPhonu 15 s USB-C a Qi2 hodně oživil výrobce příslušenství, protože očekávají zvýšenou poptávku po svých produktech. Pro nás je to velmi dobrá zpráva, protože to znamená více peněz do inovací a nové výrobky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *