5×5: Jak používají Apple byznysmeni?

V rámci 300. vydání magazínu iPure jsme pro vás připravili sérii krátkých rozhovorů se zajímavými osobnostmi ze světa byznysu. Záměrně jsme jim položili 5 stejných otázek. Myslíme si, že zde najdete mnoho inspirace pro svůj osobní i pracovní život.

Daniel Piterák

„V roce 2013 jsem založil Danny P., kde tady u nás v Česku vyrábíme produkty z kůže. S naší peněženkou pro iPhone jsme se jako první česká značka dostali na Apple Store. Loni jsem k tomu ještě otevřel menší vývojářské studio IWIAN.digital, kde se zaměřujeme na e-shopy.“

Lubo Smid

Spoluzakladatel a CEO STRV – technologické společnosti, která se zaměřuje na design a vývoj softwarových produktů pro klienty jako je Tinder, Porsche, nebo také Arnold Schwarzenegger. „Kromě práce pro klienty zároveň máme mnoho vlastních produktů, jako jsou seznamky Cosmic Latte, aplikace s dechovými cvičeními Float, ticketingové řešení Enter a další projekty. O technologiích a podnikání zpovídám zkušené a zajímavé lidi ve svém podcastu. Více o mně a STRV se lidé mohou dozvědět na mých sociálních sítích, převážně na LinkedInu a Instagramu, kde kombinuji věci z businessu i osobního života.“

Martin Kasa

Martin je matadorem českého e-commerce sektoru. Spoluzakládal e-shop www.kasa.cz a aktuálně se naplno věnuje projektu pilulka.cz, který je největší českou on-line lékárnou.

Michal Henych

„Živím se tím, že pomáhám manažerům zlepšovat spolupráci v jejich firmách. Nejde nám s kolegy ani tak o to, aby se něco nového naučili jednotlivý manažeři, ale snažíme se dosáhnout toho, aby se manažeři spolehli jeden na druhého a byli schopni zlepšovat své firmy i potom, co jim přestaneme svými konzultacemi pomáhat. Pro mě je management zajímavé a potřebné povolání, i když ti, co pracují rukama, si často, i oprávněně, mohou myslet opak. Najdete nás na TrimCon. Management se snažíme i popularizovat prostřednictvím YouTube kanálu a podcastů Povídání o managementu.“

Roman Maštalíř

Roman je technologický fanda, founder a CEO úspěšného start-upu s českými kořeny Eventee.

Proč je z vašeho pohledu Apple se svými produkty unikátní?

Daniel Piterák
Ta unikátnost za mě spočívá v tom, že to je jeden komplexní systém, kde se u každého produktu od začátku počítá s tím, jak do daného systému zapadne a jakou službu bude plnit. Potom je vše z uživatelského pohledu jednodušší a funkční.

Lubo Smid
Apple pro mě představuje naprostý ideál kombinující jednoduchost a perfektní funkčnost zároveň. Za těch mnoho let jsme mohli odpozorovat, že Apple většinou není ten, kdo přichází s naprostou technologickou novinkou, ale implementuje ji až ve fázi, kdy je technologie připravena na extrémně hladké nasazení do uživatelského prostředí.

Martin Kasa
Z mého pohledu je Apple unikátní z několika důvodů. První je jejich inovativní design, který je esteticky krásný a uživatelsky přívětivý. Dále je to jejich schopnost vytvořit silný ekosystém produktů, které se vzájemně doplňují a propojují. Také musím zmínit unikátnost, že Apple vyrábí jak hardware, tak i software, což jim umožňuje dosáhnout většího uživatelského zážitku. A konečně, mají velmi oddanou zákaznickou komunitu, což je velkou konkurenční výhodou.

Michal Henych
Mě osobně dostal jednoduchý, ale elegantní, funkční a přímočarý design jak produktů samotných, tak služeb, které jsou s fyzickými produkty spojené. Službami myslím nejen ty, které každý den používám, tj. systémy jako takové, iCloud apod., tak třeba i reklamace, když už na ně dojde. Naprosto unikátní je pak Apple ve spolupráci jednotlivých zařízení mezi sebou. A pak jejich pojetí bezpečnosti (Security) a soukromí (Privacy). Zdá se mi, že dost lidí ty dvě věci zaměňuje, respektive myslí si, že pokud má být něco bezpečné, nemůže být zachováno soukromí. Před respektem, jaký má Apple k našim datům, opravdu smekám klobouk.

Roman Maštalíř
Jednoznačně ekosystém, který mi velmi zjednodušuje život. Odpovědět na SMS z počítače, prohlédnout kalendář na Apple Watch, otevřít si na iPhone soubor, který mám v Macu na ploše… To a dalších milion drobností jsou věci, které dělají Apple svět unikátní. To, co někteří nazývají zlatá klec, já nazývám komfort.

Apple

Čím může být pro managera příběh Applu inspirativní?

Daniel Piterák
Mně se líbí, jak Apple dokázal v devadesátkách změnit svojí strategii a ze dna se otočit k nejhodnotnější firmě na světě. Tato rozhodnutí v krizových situacích jsou těžká, ale zásadní, a inspirují mě.

Lubo Smid
Apple demonstruje kombinaci skvělých technologií, unikátního jednoduchého designu demonstrovaného na všem možném, od produktu po balení, a geniální marketing s highlightem, kterým jsou Apple Keynotes sledované celým světem. Vytvořit takhle silný brand je pro mě tou největší inspirací, jelikož v STRV je pro nás brand také nesmírně důležitý a věřím, že se nám po této stránce daří.

Martin Kasa
Z managerského pohledu je příběh Applu inspirativní zejména svou schopností úspěšně změnit průmysl a ovlivnit způsob, jakým lidé používají technologie. Jejich strategie inovace a schopnost přicházet s novými a revolučními produkty jsou pro manažery inspirativním příkladem, jak se stát lídrem ve svém odvětví.

Michal Henych
Manažerské knihy říkají, že máte naslouchat zákazníkům a podle toho vyvíjet produkty. Zejména Jobs se zákazníků moc neptal, ale když už pro ně něco vyvinul, držel se hlavního principu vize Apple, tj. musí to být jednoduché a intuitivní na používání. A já mám pocit, že tento přístup vede k lepším výsledkům. Inspirativní je i ta jednoduchá a jasná vize. Z Apple se stala za ta léta korporace se vším všudy, asi to jinak nejde, nicméně navenek se vize snaží stále držet.

Roman Maštalíř
Těch příběhů je hodně, ale vyberu si jeden hlavní. Apple mě naučil co to je minimalismus, jak vypadá jednoduché a přehledné uživatelské rozhraní. Dodnes mě to velmi silně ovlivňuje doma i v práci a celá moje firma Eventee je na této filozofii postavena. Není dne, aby nám zákazník neřekl, že naše app je uživatelsky nejjednodušší na trhu.

Apple

Je naopak něco, v čem podle vás Apple selhal či selhává?

Daniel Piterák
Nemyslím si, že v něčem selhává. Ano, chyby tam jsou, protože ty se dělají v každé firmě, ale není tam nic, co by bylo zásadní nebo to nedokázali napravit.

Lubo Smid
Říkat o nejhodnotnější firmě světa, že v něčem selhává, mi asi nenáleží. Nicméně myslím, že Apple, stejně jako např. Google, bude muset brzy vymyslet, jak nastavit podmínky např. aplikací v App Store. S obrovským boomem mobilních aplikací a aktuálními podmínkami App Store, kde si Apple bere 30% provize z prodeje digitálního obsahu, je to nerealistické udržet, a věřím, že to není správné pro technologické odvětví. Apple by jistě měl dostat odměnu za vytvoření skvělého ekosystému, ale zároveň věřím, že dojde brzy k jeho otevření pro více hráčů a provize se budou dlouhodobě snižovat.

Martin Kasa
Obecně se Applu vyčítá, že selhal v Mapách, případně kontroverzních pracovních podmínkách u dodavatelů a některých produktových inovacích. Ale kádrovat takto úspěšnou firmu mi nepřijde adekvátní. Navíc ve většině případů na základě informací pouze z medií.

Michal Henych
Aplikace vize uvnitř firmy. Je to vidět třeba ve zdlouhavém a složitém schvalování aplikací. Nicméně chápu, že asi z respektu k těm stovkám miliónů zákazníků nejsou schopni zavádět inovace rychle. Někdy mám pocit, že by to měli hodit za hlavu a víc riskovat. Podle mě taky trochu nezvládají využít potenciálu v oblastech, které nemají plně pod kontrolou – konkrétně Apple Home a Car Play. Obojí představili mezi prvními a v obojím je konkurence o míle předbíhá. Přijde mi to dost škoda, protože opět obojí mělo skvělou vizi, kterou ale nejsou schopni rychleji dotáhnout. Co se týká např. domácnosti, jsem schopen doma ovládat skoro vše, a i když se snažím mít všechna zařízení i v aplikaci Domácnost, například Home Assistant nabízí řádově víc možností.

Roman Maštalíř
Toho je… Podpora trhů jako je Česko. Chybí česká Siri, Počasí je nepoužitelné, Apple Care+ oficiálně nelze koupit apod. Kde pak vidím ze strany Apple nevyužitý potenciál, je herní trh. Z Apple TV už dlouhé roky mohl mít konzoli a o podpoře her pro Mac můžeme diskutovat dlouhé hodiny. Alespoň tam se něco málo mění, ale nevím, jestli to bude stačit.

Apple

Je vám bližší přístup řízení firmy Steva Jobse nebo Tima Cooka?

Daniel Piterák
Tak Cook řídil provozně Apple už za Jobse a byl tím hlavním pilířem, proč je Apple tam, kde dneska je. Jobs ale dokázal ty vize a nápady resp. produkty skvěle prodat a zaujmout lidi a to se mi líbilo. To bylo něco navíc, co dneska Applu chybí.

Lubo Smid
Steve Jobs byl obrovská ikona, ale kdybych se chtěl inspirovat stylem řízení firmy, tak určitě půjdu cestou Tima Cooka. Ačkoliv mám velký respekt pro to, co Steve Jobs dokázal, jeho styl řízení bych si sám nebyl schopný osvojit.

Martin Kasa
Steve Jobs byl známý svým odvážným a revolučním přístupem, který změnil průmysl. Na druhou stranu, Tim Cook se zaměřil na udržení stabilního růstu a rozvoj ekosystému, což bylo klíčové pro dlouhodobou udržitelnost společnosti. Záleží na situaci a cílech firmy. Osobně jsem rezervovaný k podobným zkratkám a hodnocení u lidí, které jak já, tak naprostá většina z nás zná jen z pera jejich PR oddělení.

Michal Henych
Obor, kterým se živím, je management, a dvojice Steve & Tim je klasickým případem dilematu, které existuje v každé organizaci. Víc se zaměřit na zákazníka (ale vyrábět dráž) anebo upřednostnit vnitřní efektivitu (a riskovat, že to zákazníci nebudou chtít). Tim je za mě tím, kterému jde o vnitřní efektivitu a fakt se dost snaží, aby tím netrpěl zákazník. To je sakra složité a v tom má můj respekt. Steve měl zase inovace v krvi, co mimo Apple dokázal např. v Pixaru, je neskutečné… prostě chtěl bych je tam oba, ale už tím, že jsou dva, je zřejmé, že se oba přístupy špatně kombinují. Společné ale mají to, že oba jsou schopni spoléhat se na lidi okolo sebe, a to je mi blízké.

Roman Maštalíř
Jednoznačně Jobse. Kamarád bych s ním být nechtěl, to ale nemění nic na faktu, že byl vizionář a změnil svět technologií k lepšímu. Nebýt iPhone, jsem si jistý, že do dnes používáme telefony typu SonyEricsson P800 nebo rozevírací Nokii 9210 a chrochtáme si, jak je všechno super. 😊

Jaký produkt Applu je váš nejoblíbenější a proč?

Daniel Piterák
Můj pracovní Mac Mini, protože věci na něm dělají, co mají, a fungují. Fungují dobře a pořád, a to mi dává klid při práci, protože ve Windows mě tohle strašně vytáčí, když něco základního přestane po aktualizaci fungovat nebo to přestane fungovat prostě jen tak. To pak chytám nerva.😊

Lubo Smid
Produktů od Apple samozřejmě používám mnoho, ale ten, který jsem si nejvíce oblíbil, jsou AirPods Max. Ačkoliv jsem si je koupil až dlouho po vydání, tak se dnes bez nich nehnu. Je to neskutečné, jak mi dokážou zpříjemnit život. Jako největší výhodu vidím téměř perfektní přepínání mezi zařízeními a kvalitní noise canceling. Mám je na hlavě mnoho hodin každý den, a když to trochu přeženu, už si vlastně ani život bez nich neumím představit, skoro jako bych je měl přirostlé na krku.

Martin Kasa
V současné době jsem mimo ekosystém Applu. Takže se mi hůře komentuje aktuální produktové portfolio. Byl jsem roky uživatelem iPhonu a z počítačů využíval jak Air tak MacBook Pro. Pokud bych měl jednu věc vyzdvihnout, paradoxně to nebude jeden kus hardwaru, ale právě ekosystém jak spolu všechna zařízení perfektně fungují. To je za mě ten nejlepší „Apple produkt“.

Michal Henych
Alibisticky bych řekl, že celý ekosystém, ale opravdu mám rád zejména Apple Watch Ultra a iPad. iPhone je super, ale je to takový tichý pracant v pozadí. Hodinky zejména kvůli tomu, že i když na nich mám vypnuté všechny notifikace, mám přístup ke všemu, co potřebuji. Vlastně mi nejvíc pomáhají ne v práci, ale v udržování se v kondici a pohodě. A iPad opět kvůli jednoduchosti. Když na něm pracuji, ostatní aplikace jsou někde v pozadí a čekají, až je budu potřebovat.

Roman Maštalíř
Uf, to není jednoduchá otázka. Ale pokud bych si musel vybrat mezi Macem a iPhonem, nechal bych si iPhone. Je nedílnou součástí mého života, doslova uchovává mé vzpomínky skrze foťák a kameru a poskytuje mi neomezený přístup k veškerým informacím světa. Málokdo si to uvědomuje, ale posledních deset let skutečně žijeme ve „sci-fi“ světě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *