Aplikace, které okamžitě stahuji na novém Macu

macOS

Jako technický nadšenec a profesionální střihač upgraduji Macy poměrně často. Ne vždy ale používám přenos dat ze staršího Macu nebo ze zálohy. Mám rád, když je nový stroj čistý. Aplikace a data instaluji a přesouvám ručně. Nejednou se mi tento postup osvědčil a předešel jsem tak některým specifickým bugům a problémům.
Všiml jsem si, že kromě střihových aplikací instaluji vždy i několik univerzálních, bez kterých se neobejdu. Rozhodl jsem se s vámi o tyto aplikace podělit a věřím, že budou přínosné všem uživatelům, protože jsou velice užitečné a jsou buď zdarma, nebo velmi levné.

Magnet

V roce 2015 jsem přecházel z Windows na Mac. Byla to změna převážně k lepšímu, avšak jedna funkcionalita z Windows mi velmi chyběla. Pokud na Windows přetáhnete okno např. do pravé strany, automaticky vyplní pravou polovinu displeje. Pokud okno přetáhnete na horní hranu displeje, okno se zvětší přes celý obraz. Je to funkce velice návyková a naštěstí ji aplikace Magnet umožňuje použít i na macOS.

macOS

Magnet zvládá více přednastavených velikostí oken, které vyvoláte tažením stejně jako na Windows případně pomocí zkratky. A mimo výše zmíněné velikosti oken často používám zkratku pro vystředění okna. Zejména u Spotlight, který často přesouvám po celé ploše.
Magnet je k dispozici v AppStore za 99 Kč.

Macs Fan Control

Druhá aplikace Macs Fan Control umožňuje zobrazit v řádku nabídek užitečné hodnoty jako například teplotu procesoru nebo jiných komponentů a rychlost otáčení ventilátoru. Tyto informace zpravidla běžného uživatele zajímat vůbec nemusí, systém se totiž sám postará o plynulý a bezpečný chod. Já osobně rád vidím teplotu a otáčky při střihu náročných videí nebo při jejich exportu. Mám tak jednoduchý přehled o aktuálním vytížení počítače.

Nástroj také umožňuje manuálně zapnout ventilátor na maximální výkon a v případě placené verze nastavit konkrétní otáčky. Vzhledem k tomu, že systém tohle řídí sám, nevidím důvod funkci využívat. Navíc tvůrci se vzdávají odpovědnosti za poškození HW při nesprávném používání aplikace, tudíž ji opravdu doporučuji jen pro monitoring. Avšak musím dodat, že Macs Fan Control používám několik let a nikdy jsem žádný problém nezaznamenal. Aplikaci proto hodnotím jako bezpečnou.
Macs Fan Control je zdarma ke stažení.

macOS

The Unarchiver

Extrahování souborů z komprimovaných adresářů (jako např. ZIP) by měl macOS zvládnout sám. Z mé zkušenosti tomu tak ale vždy není. Konkrétně u méně rozšířených formátů nebo v případě, kdy soubory komprimuje nějaká online služba (Disk Google, Úschovna apod.). Za poslední roky se mi velmi osvědčila aplikace The Unarchiver, která zvládne dekomprimovat více než 40 formátů.
The Unarchiver je k dispozici zdarma v AppStore.

Cyberduck

Poslední 2 aplikace využijí spíše pokročilejší uživatelé. První z nich, kterou chci představit je Cyberduck. Jednoduše se zvládne připojit ke vzdáleným serverům přes různé protokoly (FTP, WebDAV apod.). Z těchto serverů můžete pak hromadně stahovat soubory. Výhodou je, že pokud se stahování z nějakého důvodu přeruší, je možné pokračovat a nemusíte začínat znovu, jak to bývá při stahování přes prohlížeč.

Funkce, kterou mě Cyberduck ohromil, je možnost připojit se přímo na běžné cloudové servery (Google, Microsoft, Dropbox apod.). Proč mám tuto funkci tak rád? Klienti často posílají videa ke střihu třeba přes Disk Google. Osobně nepoužívám aplikaci od Google pro synchronizaci s Macem, takže jsem odkázán na stahování přes prohlížeč, které, jak jsem psal výše, není vůbec optimální. Cyberduck mi ale umožňuje přímé připojení do složky, kterou sdílí klient, a já tak mohu data stahovat hromadně i při výpadcích připojení.

Cyberduck je zdarma ke stažení, kde se příspěvkem vývojáři můžete zbavit reklam. Dále je k dispozici v AppStore za 23,99 USD.

macOS

BBEdit

Druhá aplikace pro pokročilé uživatele se jmenuje BBEdit. Je to pokročilý textový editor určený k psaní a prohlížení kódu. Profesionální vývojáři s nejvyšší pravděpodobností používají ještě nabušenější aplikace, ale pro rychlou kontrolu kódu nebo napsání jednoduchého webu je aplikace plně dostačující. Nejčastěji používám pokročilé funkce nahrazování textu.
To jsou aplikace a nástroje, které na žádném z mých Maců nesmí chybět. Samozřejmě existuje i mnoho alternativ, avšak s tímto výběrem mám několikaletou zkušenost a vím, že za zvládnou hodně muziky s minimálními náklady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *