Garmin Fenix 7X Solar vs Garmin Epix 2. Tak které?

Garmin

Jak už asi víte, je to pár měsíců, co jsem zcela odložil Apple Watch a nahradil je Garminem. Neznamená to, že bych nad Apple Watch zlomil hůl, jen aktuálně potřebuji k životu a volnému času něco jiného. Stále je mám rád. Z předchozí recenze jste možná nabyli dojmu, že u mě vyhrála nová generace Garmin Epix. Tak tomu rozhodně bylo, než jsem do ruky dostal nové Garmin Fenix 7X Solar. Dva měsíce jsem nosil oboje hodinky současně. A co nosím teď?

Musím říct, že mi to Garmin nedělá vůbec jednoduché. Loni jsem na těchto stránkách recenzoval Fenix 6X Pro Solar a byl jsem z nich nadšen. Jak asi víte, začal jsem hodně běhat a sportovat. Apple Watch mi v mnoha ohledech přestaly stačit, o čemž jsem se rovněž rozepsal několikrát v magazínu iPure.

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Na začátku roku na mé zápěstí přistály nové Garmin Epix druhé generace. První ryze sportovní hodinky s plnohodnotným displejem AMOLED a funkcemi, které známe z top modelové řady Fenix. Byl jsem naprosto nadšený. Myslím si, že to bylo cítit i z mých řádků a slov nadšení. Nádherný displej, skvělá čitelnost, super výdrž a samozřejmě i vzhled. Říkal jsem si, a i jsem napsal, že Fenix již nepotřebuji a Epix je to pravé ořechové.

Garmin

Nová zkušenost

Věděl jsem však, že rozhodně musím otestovat a porovnat i novou řadu Fenix 7. Dlužím to nejen sobě, ale i čtenářům a fanouškům. Opět jsem tak sundal Apple Watch a na své zápěstí umístil druhý Garmin – konkrétně Fenix 7X Solar. V zásadě se jedná o druhý nejvyšší model, k dokonalosti mu chybí jen safírové sklo a podpora multi-band přijímače GPS. To jsem na druhou stranu otestoval v rámci Garmin Epix.

První dny byly fajn a více méně jsem věnoval větší pozornost modelu Epix. Po pár dnech jsem pořádně během večerního výklusu vyzkoušel světlo LED na novém Fenixu a byl jsem ohromen. Celkově to jsou pouhé detaily, kde se liší modely Fenix a Epix, a právě LED svítilna integrovaná v těle hodinek je jedním z nich.

Fakt to svítí dobře

Původně jsem si myslel, že je to „krávovinka“, kterou vůbec nepotřebuji. Jak hluboce jsem se mýlil. Skoro každý den si na „něco svítím“. Večer, když jdu do postele nebo se podívat na holky, zda spí, či něco nepotřebují. LED světlo je také naprosto skvělé ve městě, když potřebujete večer doběhnout domů. Bohatě vám postačí mezi pouličními lampami, abyste si posvítili na cestu. Snadno můžete nastavit intenzitu nebo si klidně zapnout namísto světla bílého červené. Světlo také lze synchronizovat s vaším tempem a v pravidelných intervalech bude blikat. Ideální na silnici, abyste byli vidět.

Záměrně jsem v rámci aplikace měnil, který model bude nastaven jako výchozí pro sledování aktivit. Do mé Stravy tak vždy šly údaje buď z Epixu či Fenixe. V rámci aplikace Connect jsem však ve svém účtu zanechal stejnou aktivitu dvakrát – jednou Epix, podruhé Fenix. Je to lehce schizofrenní a mnoho lidí se mě ptalo, proč proboha nosím dvoje hodinky a ještě k tomu podobný model. Chtěl jsem mít co nejvíce praktických zkušeností a dat.

Asi víte, že mezi největší rozdíly u obou modelů patří právě kvalita displeje, velikost, LED svítilna, solární nabíjení a samozřejmě výdrž baterie. Fenix 7 sází na tradiční transflektivní displej, kdežto Epix má AMOLED. Epix se nabízí pouze v jedné velikosti, Fenix ve třech. Epix také nemá solární nabíjení. Jsou to prostě drobné nuance, které musíte zvážit.

Garmin

Dobrý krok od Garminu

Ať zvolíte cokoliv, je jasné, že vítězem bude pořád Garmin. Podle mého je Epix zlatá střední cesta, která přitáhla mnoho nových nadšených fanoušků. Znám mnoho uživatelů, kteří sundali Apple Watch a nasadili právě Epix. Už to není rozhodování mezi Suunto a Garmin nebo Polar a Garmin, ale Garmin versus Garmin. Americký gigant je vítěz.

S odstupem čtrnácti dnů jsem si začal uvědomovat, že čím dál více během aktivit a především delších běhů, koukám a sleduji více Fenixe. Líbí se mi nové solární nabíjení, kde v rámci stručných doplňků vidíte podrobný graf, jak si nabíjení a sluneční paprsky vedou. Znáte to, paprsek k paprsku a najednou máte větší výdrž na jedno nabití.

Ač jsem si myslel, že menší displej je pro moje zápěstí lepší, opět jsem se mýlil. Na Fenixe je lepší pohledět. Nemusím otáčet zápěstím a vždy vidím informace, které potřebuji. U modelu Epix bych musel mít zapnutý displej do režimu always on, což pořádně „žere“ baterii. U aktivity mám na Epixu samozřejmě displej zapnutý pořád, ale během dne už ne.

Větší výdrž u Fenixe

Garmin Epix jsou však i nadále boží hodinky. Stále se tu bavíme o sportovních hodinkách, které vydrží bez problémů až 16 dní, v mém případě okolo 8 dnů. Chodím běhat až 6× týdně, přičemž o víkendu jsem buď na nějakých závodech, nebo běhám delší tratě se zapnutými mapami.

Garmin

Oproti tomu Fenix 7X Solar mi při všech zapnutých funkcích vydrží až dvakrát déle, tedy v praxi se bavíme až o osmnácti dnech. Bomba! Zároveň jsem také během testování zjistil, že asi nepotřebuji dokonalý AMOLED, který mám na Apple Watch a samozřejmě iPhonu či iPadu. Koukám na něj celý den. Položil jsem si otázku, co vlastně od Garminu očekávám?

Pro mě jsou to mnohem více sportovní hodinky, než hodinky chytré. Používám je primárně na běhání a měření svého těla. Nejde mi až tak o notifikace či chytré funkce. U běhání se primárně zaměřuji na ultra. Samozřejmě běhám všechny distance a nepohrdnu ani pěti kilometry, ale moje vášeň jsou dlouhé běhy v přírodě nebo klidně i někde na okruhu. Pro letošní rok mám pár osobních cílů.

Když vezmu v potaz všechny tyto priority, vychází mi, že pro můj aktuální život je vhodnější Fenix 7X Solar, než Epix. Zní to malicherně, ale světlo LED je neskutečný pomocník ač i na Epixu si můžete klasicky rozsvítit displej. Taky se mi velmi líbí solární nabíjení, větší velikost a samozřejmě výdrž. Myslím si, že během roku absolvuji minimálně dva závody, kde by baterie u Epixu mohla být hraniční.

I Fenix má safírové sklo a duální přijímač GPS

Když budu chtít, tak i nejvyšší model Fenixe se vyrábí se safírovým sklíčkem a podporou multi-band přijímače GPS. Jediné, co by tak chybělo, je AMOLED, což ještě asi rok klidně oželím ve prospěch baterie a světla. Stále si myslím, že Garmin si díky Epixu technologii AMOLED dostatečně osahá a za rok ji se stejnými parametry nalezneme u Fenixe.

Na závěr musím samozřejmě dodat, že i Fenix 7 nabízí tradiční ovládání pomocí tlačítek nebo nově pomocí dotyku. Naleznete zde stejné aktivity a prostředí jako na Epixu, tedy svět, který budete ještě dlouho po pořízení objevovat. Díky Garminu se vám otevře sportovní svět.

Garmin

Věřte mi, že budete chtít zkoušet nové sporty, ladit datová pole pro aktivity, či sledovat obyčejný barometr, když se zrovna mění počasí. S ženou si rádi porovnáváme během dne skóre Body battery či hladinu stresu. Pro někoho to mohou být „blbůstky“, ale v praxi to všechno sedí. Jakmile mám v klidu vyšší tep, hned vím, že se něco v těle děje. Ono se někdy stačí podívat na naše děti, které ze školky přinesou nějaké onemocnění, a vše je hned jasné. Chci tím však říct, že data naměřená pomocí hodinek jsou velmi přesná. Ať už běháte, jezdíte na kole, lezete po horách nebo jen chodíte na procházku. Garmin vám bude skvělým společníkem. Garmin Fenix 7X Solar můžete zakoupit zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *