1111 dní s Philips Hue

Philips Hue

Výrobky firmy Signify (dříve divize Philips Lighting) jsou s námi již 8 let. Za tu dobu ušly velký kus cesty. Když byla v roce 2012 představena první generace svítidel Hue jako exkluzivní zboží jen pro Apple Store, nikdo asi nečekal, že za pár let se rozšíří tak, jak je tomu dnes. Seznámím vás s historií a ukážu, jak již přes 3 roky žijeme v domácnosti, kde běžný vypínač nenajdete.

Philips Hue je obchodní pojmenování pro systém osvětlení složený ze tří členů – svítidla LED (žárovky), uživatelského rozhraní (vypínače, senzory pohybu, aplikace) a mostu (centrální řídící jednotky). Všechny fyzické prvky této sestavy spolu komunikují přes Zigbee. Ten vznikl již v roce 2004 jako reakce na potřebu komunikace nízkovýkonových zařízení, u kterých nebylo vhodné (nebo možné) používat Bluetooth.

Tři generace k úspěchu

Nespornou výhodou sítě Zigbee je vytvoření redundantních spojení (mesh), kdy v případě Hue zprostředkují komunikaci s centrální jednotkou všechny žárovky. Pokud umístíte nějaké osvětlení mimo dosah mostu, postačí mezi tuto žárovku a most nainstalovat další žárovku, která komunikaci „přepošle“. Díky tomu můžete teoreticky pokrýt nekonečně velký prostor. Limit pak udává jen centrální most, na který je možné připojit omezený počet svítidel a vypínačů.

Philips Hue

Most použitý v první generaci byl o něco větší než tácek od piva a nabízel na tu dobu vše, co bylo třeba. Nicméně, po příchodu HomeKitu a dalších domácích asistentů, byl tácek již hodně zastaralý. Výrobce na tuto novou éru zareagoval a v roce 2015 představil most druhé generace spolu s řadou nových žárovek a svítidel. Ty původní však zůstaly podporovány, což byl velice chytrý krok, pouhou výměnou mostu dostali i stávající zákazníci všechny nové funkce včetně napojení na domácí asistenty. Základna uživatelů se tak dále rozšiřovala a s rostoucí poptávkou rostla ruku v ruce i nabídka výrobků. V posledních letech pak výrobce přestavil světla třetí generace – lampy z řady Play, venkovní osvětlení a nové interiérové žárovky vybavené konektivitou přes Bluetooth.

Výrobce neaktualizuje jen hardware, ale pravidelně vydává i aktualizaci softwaru. Jedna z největších aktualizací proběhla již před dvěma roky. Do té doby byly do HomeKitu přes Hue Bridge přenesena jen světla. Příslušenství jako vypínače a pohybové senzory bylo možné spravovat jen přes aplikaci Hue. Zmíněná aktualizace centrálního mostu však přenesla do HomeKitu vše. Nyní tak mají uživatelé možnost připojit na pohybové senzory od Philipsu automatizaci, která aktivuje zařízení jiného výrobce, stejně jako vypínačem Hue rozsvítíte libovolnou žárovku, která HomeKit podporuje. Samotný Hue Bridge navíc podporuje výrobky označené jako „Friends Of Hue“. Jedná se o vypínače a svítidla dalších známých značek, které je možné včlenit do systému Hue. Za uplynulých 8 let se tak z hodně specifického produktu určeného výhradně pro Apple stala silná platforma, která zcela mění dnešní způsob chápání a používání osvětlení.

Den první

Když jsem se v roce 2016 rozhodoval, jaká světla pro HomeKit pořídit, Philips pro mě byla jasná volba. Není třeba vypisovat desítky důvodů – byly pouze dva. V té době zde v podstatě nikdo jiný nebyl (jen Elgato mělo pár svítidel), a hlavně Philips dodnes jako jediný nabízí ucelené portfolio výrobků. Od samotného zdroje světla, přes řídící jednotku, konče ovladačem. Není tak třeba kombinovat více produktů od různých výrobců. Například oblíbené a levné VoCo má pěkné pásky LED, ale není je čím ovládat. Jejich venkovní pásek máme v pergole, ale zapínám je vypínačem od Philipsu.

Už tehdy tak bylo jasné, že náskok, který výrobky Hue mají, jen tak nikdo nedostihne a proto nebyl vůbec prostor zamýšlet se nad jiným řešením. S přítelkyní jsme rekonstruovali malý byt, který měl na rok maximálně dva sloužit jako testovací předtím, než se pustíme do rekonstrukce celého domu. Na začátku tento krok doporučuji všem, kteří o chytrém osvětlení uvažují. Začněte pomalu. Plánujete-li dům, vyzkoušejte v bytě. Plánujete-li byt, vyzkoušejte alespoň jednu místnost. Na druhou stranu – nemá smysl si koupit jednu žárovku a provozovat ji v lampě stojící u gauče v obývacím pokoji. Zkušenost z takového testu by neměla žádnou váhu. Zaměřte se na jeden prostor, kupte si startovací sadu (bridge a sadu žárovek), přidejte případně další žárovky (není třeba hned měnit celá svítidla), vyberte si potřebné množství vypínačů a směle do toho.

Philips Hue

Původní žárovky vyměňte za Hue, stávající vypínače přepněte do polohy zapnuto a bridge připojte jak k vašemu routeru, tak i do zásuvky. Most neumožňuje bezdrátové připojení přes WiFi, vždy je tedy potřeba připojit kabelem. Nastavení v aplikaci Hue je velmi jednoduché, aplikace je uživatelský přívětivá a v českém jazyce. Nové žárovky se vyhledají automaticky samy. Dříve tato funkce nefungovala spolehlivě a bylo třeba z nového zařízení ručně opsat výrobní číslo. Přidání nové generace žárovek však je bezproblémové. Vypínače je dnes již možné nastavit jak v aplikaci Hue, tak i v aplikaci Domácnost a využít tak možnosti ovládání více různých světel v různých místnostech. V daném prostoru používejte striktně jen nové řešení. Nastavte si scény, které pro vás mají smysl, a vyzkoušejte vše, co by vás mohlo v plošném nasazení potkat.

Výpadky napájení

První věc, kterou budete řešit, je výpadek napájení. Ať už k němu dojde závadou na rozvodné síti nebo jen vypnutím původního vypínače. Je potřeba si nastavit chování žárovky po obnově přívodu energie. Když jsme začínali, výrobce toto vyřešené neměl – výchozí stav bylo zapnuto. Bydlíme na konci vesnice, takže výpadky napájení zde máme poměrně často.

Těžko se mi obhajovala investice několika tisíc korun, když se uprostřed noci celý byt rozsvítil a ještě několik dalších minut s tím nešlo nic dělat, jelikož se most nenačetl. Naštěstí je dnes tento problém již vyřešen, v aplikaci Hue je možné u každé žárovky nastavit výchozí stav při obnově napájení. Můžete si tak nastavit, aby světla zůstala ve stavu jako před výpadkem, případně nechat několik vybraných žárovek zapnutých s minimálním osvitem, aby plnily funkci orientačních světel.

Problémem jsou i původní vypínače nejen proto, že na stěně starý vypínač vedle vypínače Hue působí nevzhledně. Toto umístění je nesmírně nefunkční, jelikož, ať chcete nebo ne, občas prostě ze zvyku vypnete světlo původním vypínačem. Doporučuji staré vypínače demontovat, vodiče propojit a díru překrýt držákem pro vypínač od Philipsu. Rozteče děr v držáku jsou menší než rozteče na evropských krabičkách, ale do krytu je možné si udělat díry nové, případně si zakoupit různé redukce či krycí plasty. Kýženým výsledkem je mít k dispozici pouze vypínač Hue. Na jeho ovládání si zvyknete velmi rychle. U nás nesleduji žádný problém ani u návštěv, které naopak toto řešení vždy baví používat.

Poslední věcí, která nás v prvních dnech trápila, je domácí WiFi. Problém nastával pravidelně při větším vytížení sítě. Stačilo přenášet větší množství dat z MacBooku na domácí NAS a světla nešlo přes vlastní ovladače ovládat. Vždy pomohla změna komunikačního kanálu v Hue Bridge. Po výměně routerů AirPort od Applu za řešení od Mikrotiku se tento jev již nikdy neobjevil, ale je možné, že daný problém vyřešil Philips při jedné ze svých aktualizací. Nicméně, i takovou negativní zkušenost jsme při prvních dnech testování zaznamenali.

Philips Hue

První rok

Pokud v prvním kroku nasadíte chytré osvětlení alespoň do jedné z častěji používaných místností, budete po pár dnech (maximálně týdnech) vědět, jestli je to technologie pro vás. V našem případě byla aplikace v celém bytě a na parkovišti před domem velice rychle shledána jako dobrý krok. Díky nastavení a scénám napojených na polohu členů domácnosti fungovalo vše smysluplně a velmi spolehlivě. Nebyl tedy jediný důvod nepoužít toto řešení i při rekonstrukci domu, do které jsme se pustili v roce 2018. Mou další radou je: nakupujte ve velkém. Jestli to myslíte s tímto typem osvětlení vážně, spočítejte si, kolik žárovek a světel budete potřebovat, přičtěte potřebné množství ovladačů, pohybových senzorů a v neposlední řadě centrální mosty.

Dnes jsou ceny spotřební elektroniky na minimu a prodejci na nich nemají extra velkou marži, ale v případě větší objednávky se nebojte zeptat na slevu. Mně se při objednávce více než 50 položek podařilo bez většího snažení dostat slevu 5 %, 10 % a na něco i 15 %. V celkovém součtu se pak dá ušetřit i pár tisíc korun. Pokud budete komunikovat s prodejci, kteří se specializují primárně na prodej světel, určitě uspějete také (pro velké e-shopy taková objednávky není moc zajímavá).

Při takto velkém nasazení si taká dejte pozor na maximální počet připojených jednotek na jeden Hue Bridge. Ten zvládne podle výrobce 50 zařízení (světla, vypínače a senzory), i když mnoho uživatelů tvrdí, že počet překročili a systém je stále funkční. Maximálně dohledatelný počet, kdy systém zůstal stále funkční, je 63 prvků. V našem případě, s ohledem na plánovou rezervu pro venkovní osvětlení, provozujeme 3 mosty. Časem jsem napájení mostů vyřešil přes zdroje s baterií. Díky tomu se při zmiňovaných častých výpadcích napájení podařilo dosáhnout bezproblémového restartu. Žárovky mají nastaven stav po obnově napájení, přičemž most je napájen ze záložního zdroje – po obnově napájení systém naběhne téměř okamžitě. I zde je ovšem dobré zmínit jedno „ale“. Žárovky si sice pamatují své poslední nastavení a vše funguje výborně při krátkých výpadcích. Pokud bude odstávka delší (v řádu hodin), po obnově se stejně všechna světla rozsvítí.

Pár much

Řešení od Hue je spolehlivé a 100% funkční. Za celou dobu užívání jsem nezaznamenal jediný problém. Cíleně však uvádím, že se jedná o řešení od Hue. Pokud se budeme bavit o Hue v HomeKitu, zde se již pověstné mouchy objevují. Největší problém, který jsem tak trochu způsobil já sám, je nastavení vypínače Hue v aplikaci domácnost.

Toto nastavení je jednoduché a nabízí možnosti, které v aplikaci výrobce nenajdete. Náš případ se týká kuchyňské linky, kde používáme dva pásky LED. První generace pásku Hue je na vrchní straně horních skříněk a pásek od Koogeeku je pod nimi a slouží k osvětlení pracovní desky. Oba pásky jsou pak v aplikaci Domácnost spojeny do jedné skupiny. Vypínač je v aplikaci Hue přiřazen k hornímu pásku a v Domácnosti je k tlačítkům ovladače přiřazena daná skupina světel. Takto provozovaný setup více než rok pravidelně zlobil. Spodní pásek se vypínačem pravidelně nezapínal (v aplikaci fungoval vždy). Někdy jednou za měsíc, někdy nefungoval celý den. Vždy pomohl restart aktuálně hlavního domácího centra, nehledě na to, které to bylo. Doma jich máme pět – dva HomePody, dvě AppleTV a iPad Pro.

Philips Hue

Problém se nejčastěji objevoval, když domácnosti vládl HomePod, ale nastával i pod jiným centrem. U systému iOS 12 bylo vizuálně vidět, že došlo k manuálnímu sepnutí vypínače. Vypínač se podbarvil bílou barvou, měl jsem tak zpětnou vazbu o tom, že HomeKit jako takový skutečně o požadavku sepnutí ví, ale spodní pásek se nezapnul. Irská technická podpora mi nebyla schopna poradit. Dle nich to byl problém Philipsu, což nebyl. Tady se krásně ukazuje, jak velkým krajícem HomeKit pro Apple je. Není to jejich hardware s uzavřeným systémem. Je to platforma, do které vstupují různí výrobci a kterou si poté nastavují koncoví uživatelé.

Možných proměnných je tolik, že se zákonitě musí časem objevit něco, co nebude 100% fungovat. Bohužel to „něco“ je v našem případě světlo, které se používá nejčastěji. V domnění, že problém je skutečně někde mezi domácím centrem a páskem LED, jsem vyzkoušel různé síťové konfigurace. Například vypnout 5GHz síť nebo odpojit AppleTV od kabelu a provozovat všechny mosty na stejné síti. Nikdy jsem se nedopracoval ke stavu, kdy by tato sestava fungovala správně. Nakonec jsem smazal skupinu pásků a nechal každý samostatně. Ovladač spíná jen pásek Hue a vytvořená automatizace stažená ke změně jeho stavu, zapne pásek Koogeek. Toto nastavení se jeví jako funkční. Občas se projeví drobné zpoždění, ale zatím se nestalo, že by se pásek nezapnul vůbec.

Automatizace

Podobnou situaci jsem řešil i na zahradě, kde jsou světla připojena k různým mostům Hue a ovládána jedním vypínačem. I v tomto případě, kdy jsou jednotlivé produkty stejného výrobce, nebylo nastavení HomeKitu vždy funkční. Opět řešení pomocí automatizace. Ponaučení je nezjednodušovat si práci a nedělat zbytečně složitá nastavení. Systém ochotně provede více jednoduchých kroků, než jeden, který bude komplikovaný. Vyhnete se tak zbytečným starostem a omluvám, že vaše „hračka“ zrovna nedělá to, co má.

Posledním přírůstkem do naší sestavy Hue jsou venkovní pohybové senzory. Ty jsem byl nucen instalovat z důvodu horší funkčnosti pohybového senzoru založeného na kamerách Logi Circle 2 po jejich překlopení do režimu HomeKit Secure Video.

Venkovní senzory jsou tytéž jako vnitřní, jen osazeny do černé plastové krabičky s příslušným krytím. Dodávány jsou i s držákem pro instalaci do nebo na roh budovy. Nastavení určitě doporučuji provést v aplikaci Hue, ta oproti Domácnosti umožňuje editovat reakci sepnutí na základě okolního světla a citlivosti na pohyb. Senzor mimo informace o zachyceném pohybu předá do HomeKitu i informaci o intenzitě okolního světla a teplotě. Zde je vidět, jak výrobce trochu opomenul fakt, že HW ověřený v interiéru bude mít v exteriéru jiné provozní podmínky. Do HomeKitu se tedy čidlo přihlásí s teplotním rozsahem od 0 °C výše. Ač máme letošní zimu mírnou, zobrazení skutečné teploty, a to i záporné, by potěšilo. Nicméně, primární funkci (snímání pohybu) senzor plní dobře a měření teploty výrobce časem opraví.

Philips Hue

Za deset let?

Před týdnem to bylo 1111 dní, co jsem u nás doma zapojil první výrobek Philips Hue. Za tuto dobu jsem si nejen já, ale celá naše rodina, na tyto výrobky natolik zvykli, že příležitostné používání běžných světel na návštěvách nám přijde neuvěřitelně primitivní. Díky nastavení různé intenzity světel na základě denní doby nebo počtu zmáčknutí tlačítka na ovladači, či centrální vypnutí při „Good night Siri“, se naše chápání užívání světel zcela změnilo. Dokonce náš dvouletý syn si umí ovladačem zapnout světlo a sám si navolí teplotu, která mu vyhovuje. Jedná se sice o dražší řešení, ale za vynaložené peníze dostanete výborný produkt a 100% funkčnost.

Bude zajímavé sledovat, jak se tento systém dál vyvine. Při rekonstrukci domu jsem ze zdí sundával 15 let staré vypínače, které taktéž 100% plnily svůj účel. Jak to bude s Hue? Bude za 20 let stále stejný, nebo budeme muset co 5 let měnit most a časem i žárovky. Pokud by výroba skončila, je samozřejmě možné si nakoupit náhradní žárovky, vypínače i mosty. Ale časem se změní i naše telefony a původní aplikace již nebude podporována a nová světla nebude možné přidat.

Philips Hue má své dětství za sebou, je mu 8 roků a nastoupil nám do školy. My teď v pozici rodičů čekáme, jakou si vybere další cestu. Věříme, že tu, kterou si přejeme, a že nám bude dělat společnost ještě mnoho dalších let. Ale člověk nikdy neví. A tak se může stát, že za 10 let žádné Hue nebude. Stojíme na začátku doby, kdy se naše domácnosti mění. Z hloupé nemovitosti se stává společník a pomocník při každodenní činnosti. Je důležité si vybrat správnou cestu při přestavbě vašeho domova do jeho chytřejší podoby. A já věřím, že Hue tou správnou cestou je.

Komentářů:

  1. Dobry den,

    Diky za clanek, nicmene ono se da nastavit na homepodu aby siri reagovala pouze na good night siri a nikoli se zvolanim hey siri good night siri?

    Diky

    1. Dobrý den, děkuji za reakci. Aktivace Siri se nastavit nedá. Ale vzhledem k tomu, že naše články jsou vydávány i v audio podobě, cíleně se vyhýbám spojení „Hey Siri“, tak aby nedošlo k aktivaci asistentky posluchače.

      1. Jeste ze siri uz jde ucit i cesky. Zkratka “zhasni” a “rozsvit” pri spravne vyslovnosti funguje dobre, a s hodinkama i bez hejsiri;)

  2. Pěkný článek. Spíše si říkám, kam ty světla všude umístit. Např. toaleta, koupelna, některá světla v kuchyni mi přijdou zbytečná.

    1. Zbytečná určitě ne. Např. v noci se na toaletě rozsvítí světlo na základě pohybového senzoru na minimální % a v teplých barvách, tak aby to člověka neprobudilo.
      Výhoda mít chytré světla všude, je ta bezstarostnost – odejdu z domu a vše se všude zhasne … večer řeknu Siri “dobrou noc” a opět se všude zhasne … atd. Za mě tedy dával smyl mít chytré světla úplně všude 😉

  3. Tak pokud tam přidá pohybový senzor, tak to souhlasím. Já jsem si koupil pohybový senzor nad vchodové dveře, že mi to spouští od určitého přítmí světlo na chodbě, a potom ještě pod kuchyňské skřínky na osvětlení pracovní plochy pásek LIghtstrip.
    Spíše si ale říkám, že toho lze dost zneužít např. ve sledování lidí v domácnosti. Senzory a spínače zobrazují časy sepnutí, takže člověk vidí, že je přítelkyně v kuchyni, potom na záchodě/v koupelně, a potom že jde ven.

    1. Souhlas. Pokud se k tomu přidají ještě kamery, tak je to takový malý Velký bratr. Pak už je to na člověku, jestli je s tím v pohodě nebo ne.

  4. A jaký je Váš názor na barevná světla? Kde u nich vidíte smysl? Jedny jsem měl, ale nakonec jsem je vracel a zakoupil bílo/žluté.

    1. V interiéru jsem pro ně nenašel žádné smysluplné využití. U televize přes Sync box mám 3ks Hue Play a vzadu za pohovkou jednu Go lampu – tady je to super a používám to každý den. Ale nikde jinde mě zněna barvy nedávala smysl.
      Teď si ale hraji na zahradě s barevným nasvícením a to je jiná 🙂 Více v dalším článku co teď připravuji …

      1. Já jsem se díval, že aktuálně vychází světla Hue Centris, tak to vypadá zajímavě, ale je otázkou, zdali to má využití.

  5. Dobrý den pane Vito. Bojuji hlavně se switchem-dimmerem. Pokud switch nastavím v aplikaci Hue, pak nejdou ovládat jiné prvky mimo Hue, což je logické. Pokud nastavím switch v aplikaci domácnost, tak lze ovládat i jiné prvky, například Koogeek prodlužovačky a pod. Takže jsem zvolil pro ovládání switche domácnost. K mému údivu switch lépe pracuje s ne-HUE zařízeními. S HUE byl nespolehlivý, někdy zapnul někdy ne, ale ostatní příslušenství na 100%. Dalším bádáním jsem vysledoval, že switch se musí asi nejprve spojit s řídícím centrem domácnosti, v mém případě iPad, který musí být docela v dosahu a musí být nezamknutý, tj. s aktivně rozsvíceným displejem a běžící aplikací Domáctnost. Pokud tomu tak není, tak switch zareaguje na HUE produkty typicky až po druhém (či vícerém) stisku tlačítka (asi musí probudit iPad), ne HUE produkty fungují okamžitě. Pokud přenesu switch mimo dosah iPadu, tak přestane fungovat, přitom je u žárovky HUE, rozjede se až například po spuštění aplikace Domáctnost v iPhonu. Z uvedeného mi vyplývá, že nestačí jen pokrytí sítí ZigBee, ale musí neustále vidět na domácí centrum. Tento problém registruji jen u switche, například docela vzdálená žárovka funguje dobře. Nemáte nějakou bližší informaci jak ten switch komunikuje, a co udělat pro jeho spolehlivost? Zvýšit počet bridge, nebo domácích center? Pod sw HUE switch funguje spolehlivě pod Domáctností nespolehlivě. Pokud použiji sw HUE, tak to přináší omezení v podobě jiných ne HUE příslušenství a je to asi potřeba automatizovat cestou, kterou popisuje.

    1. Dobrý den,
      komunikace ve vašem případě(nastavení) funguje tak, že dimmer switch přes zigbee spojí s Hue mostem, přes něj předá domácí centru informaci, že došlo k jeho aktivaci a domácí centrum na základě nastavení určí co se má udělat. iPad tedy přes wifi předá info např. zmíněnému koogeeku, ale také zpět nahlásí do Hue mostu, že se má aktivovat i daná Hue žárovka. A právě tady Vám někde vzniká problém – buďto v komunikaci mezi ipad a Hue hue mostem a nebo Hue mostem a Hue zařízením. Pokud ale při nastavení v Hue app je vše funkční, problém bude mezi domácím centrem a mostem (iPad a Hue bridge).
      Co by vám mohlo pomoci je kombinace nastavení. Já osobně používám na ovládání světel nastavení v samotné Hue app, ať si toto řeší jen most. Další prvky na Hue dimmer mám taky připojeny a to jak vy – přes Home app. Tato kombinace je funkční a ničemu nevadí.
      Osobně si myslím, že ale problém samotný bude:
      1. iPad není jako domácí centrum úplně vhodný. Bylo by lepší přejít na AppleTV a nebo HomePod. Mnoho uživatelů hlásí problémy, když je iPad domácím centrem.
      2. Pro funkčnost těchto bezdrátových chytrých domácností je potřeba mít kvalitní WiFi. Mnoho uživatelů používá různé routery xLINK apod. za tisícovku a mají obdobné problémy. Mě osobně nefungovala HomeKit domácnost ani na Apple Airportech, ale je pravdou, že já toho mám opravdu mnoho.
      Samozřejmě to může být kombinace obou možností.
      Poslední rada – v nastavení Hue bridge je možné změnit komunikační kanál. Dříve jsem měl problémy, kdy při větší vytížení vnitřní sítě docházelo k podobným problémům jako popisujete – jen mě dimmer nedokázal zapnout světlo napřímo přes Hue most. Pomohla vždy změna kanálu – ale jen dočasně, pak jsem vyměnil routery = a je klid.
      Snad Vám něco pomůže. Když tak na http://www.michaelvita.cz je na mě kontakt a můžete se mi ozvat. Případně doporučuji naši HomeKit skupinu na Facebooku.

  6. Díky za článek. Chci se zeptat, zda existuje nějaký průvodce nákupem Hue osvětelní? Co by mi nabídlo osvětlení pro koupelny, pro WC, pro obývací místnosti, ložnice atd.? Nic jsem takového nenašel a nevím, jak se v tom všem zorientovat, když každý eshop má jinou nabídku Hue zařízení atd. Je to to docela chaotické. A začínat s jedním světlem nechci, protože nás čeká rekostrukce bytu a rádi bychom to vybavili komplet. Děkuji předem za radu..

    1. Obávám se, že takový průvodce nikde není. Leda to konzultovat na FB s jinými uživateli a nebo si zaplatit člověka co se tomu věnuje a nechat si od něj udělat návrh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *