Dostali jste pod stromečkem jablečná zařízení?

Vánoční večeře snězená, dárky jsou rozbalené, děcka si užívají nové hračky a vy se chystáte rozbalit si nový Apple produkt. Již při vybalování krabičky z fólie si všímáte, jak jsou produkty jednoduše zabaleny, stačí na jedné straně rozdělat, fólie se otevře a balení můžete vyjmout. Celých 7 sekund, které se krabice otevírá, se těšíte, až uvidíte vaši novou radost. Co ale udělat jako první?

Tak jako balení, je i každé zařízení Apple zabaleno ve fólii a čeká na otevření. A stejně jako balení, i fólie je jednoduše složená a její odstranění je otázkou sekundy. A jak se říká, odstranění fólie z nového iPhonu je ta nejlepší část při rozbalování. Mimo zařízení najdete v obalu kabely na nabíjení, popřípadě další příslušenství, jako je spona na SIM kartu u iPhonů a některých iPadů. Krátké seznámení s produktem je i v přiložených dokumentech, ale ty nepopisují první zapnutí zařízení. Od toho tu je iPure a tento článek, který vám popíše první zapnutí všech hlavních produktů Apple.

První zapnutí iPhonu a iPadu

Když vezmete poprvé iPhone nebo iPad (všechna zařízení, na kterých běží systém iOS) do ruky, je potřeba najít zapínací tlačítko. Na iPhonu se tlačítko nachází na pravém boku, u iPadu je v horní části. Po delším podržení na vás poprvé zasvítí nakousnuté jablíčko a po chvilce uvidíte pozdrav v několika světových jazycích. Pro pokračování je potřeba buď stisknout tlačítko Home Button, pokud ho zařízení ještě má, nebo udělat gesto odspoda nahoru. Jako první si vyberete jazyk a hned po něm si zvolíte region, ve kterém se nacházíte. Výběrem regionu se nastaví vše důležité pro danou zemi, jako je typ kalendáře, měna, kterou země používá, jednotky teploty nebo vzdálenosti. Nastavení se dá kdykoliv změnit.

Po výběru regionu se vás zařízení zeptá, jestli máte jiné zařízení s iOS. Pokud ano, odemkněte ho a položte ho vedle vašeho nového telefonu nebo tabletu. Na starém zařízení se zobrazí otázka, jestli chcete nastavit nové zařízení. Po udělení souhlasu se na novém zařízení objeví kolečko poletujících částic a na starém zařízení se objeví náhled z kamery. Namiřte kamerou na nové zařízení tak, aby mohlo nasnímat animované kolečko. Po načtení informací je potřeba zadat na novém zařízení odemykací kód ze starého zařízení. Nové zařízení se začne samo nastavovat, včetně Apple ID a připojení k síti a přeskočí rovnou na část, kde po vás chce nastavit zabezpečení pomocí Touch ID nebo Face ID.

Pokud nastavujete své první zařízení s iOS, zvolte možnost nastavit zařízení ručně. Nyní na vás čeká připojení k Wi-Fi síti. Pokud Wi-Fi síť nemáte, připojte zařízení k počítači a spusťte program iTunes. Obdobné nastavení se provede tam. Po zadání sítě bude zařízení malou chvíli vše nastavovat. Dále vás bude zařízení informovat o tom, jak nakládá s vaším soukromím. Po informacích o soukromí přichází nastavení zabezpečení. Pokud vaše zařízení disponuje čtečkou otisků prstů, jinak technologií zvanou Touch ID, budete muset nastavit svoje otisky. Pokud máte novější zařízení s TrueDepth kamerou, budete nastavovat obraz vašeho obličeje (Face ID). Tak či tak vás zařízení provede celým nastavením i za pomoci obrázků. Pokud z nějakého důvodu nechcete zabezpečení nastavit, můžete celý krok přeskočit. My na vás ale apelujeme, abyste měli zařízení zabezpečené.

Celé zabezpečení funguje tak, že váš telefon je uzamčen kódem, který si nastavíte. Kód může mít několik podob. V základu se jedná o šest číslic, můžete si ale nastavit i slova. Kód zadáváte pokaždé, když se chcete do zařízení dostat. Touch ID či Face ID je pouze způsob zadávání vašeho kódu. Po zabezpečení zařízení na vás čeká obnova dat. Předpokládejme, že žádná data u Applu ještě nemáte, nastavujete „čisté“ zařízení. Vyberete možnost Nastavit jako nový iPhone/iPad. Zařízení se vás zeptá na vaše Apple ID. Pokud již svoje Apple ID máte, zadejte ho. V opačném případě klikněte na tlačítko Zapomněli jste heslo nebo nemáte Apple ID.

Apple ID

Co je Apple ID? Apple ID je vaše identifikace v ekosystému Apple. Apple ID obsahuje vaše základní údaje, jako je jméno a datum narození. Dále obsahuje informace, jaká zařízení máte a případně je propojuje pomocí různých služeb společnosti Apple. Dále si můžete přes Apple ID kupovat aplikace v App Store nebo ukládat data na iCloud Drive. Doporučuje se mít Apple ID zabezpečené dostatečně silným heslem, protože je to brána k datům, která Applu poskytujete. Při zakládání Apple ID jste dotázáni na vaše údaje, jako je datum narození, jméno, heslo a bezpečnostní otázky pro lepší zabezpečení účtu. Bezpečnostní otázky jsou tři a u každé musí být rozdílná odpověď.

Po správném zadání Apple ID je potřeba souhlasit se smluvními podmínkami a poté se bude zařízení opět chvíli nastavovat. Po chvilce nastavování se vás zařízení zeptá, jestli jej chcete nechat, aby samo zaktualizovalo systém. Dále bude chtít váš souhlas s používáním polohových služeb. Novinkou je nastavení času u obrazovky. Jedná se o funkci, která monitoruje váš čas strávený na zařízení a dává vám zpětnou vazbu v podobě týdenních přehledů. Dále po vás Apple žádá povolení k analýze používání vašeho zařízení a analýze aplikací. Tyto analýzy slouží k přehledu pro vývojáře a inženýry. Neshromažďují vaše citlivé informace, pouze údaje o používání aplikací a jejich chybách. Jako u předchozích nastavení můžete nesouhlasit a analýzy zakázat. A to je poslední nastavení, které musíte udělat při prvním zapnutí vašeho zařízení. Gratuluji vám, nyní můžete objevovat krásy a taje systému iOS.

Záloha dat

Pokud přecházíte ze starého zařízení iOS na nové a chcete si uchovat data, je potřeba staré zařízení nejprve zálohovat. Existují dva způsoby zálohy dat. Jedním je záloha na iCloud, při němž se zařízení zálohuje každý večer automaticky, je-li připojeno na Wi-Fi a ke zdroji. Druhým způsobem je zálohování dat do počítače přes iTunes. Připojíte zařízení k počítači, zapnete iTunes a v hlavním přehledu o telefonu vyberete možnost zazálohovat.

Po nastavení zabezpečení pomocí Touch ID nebo Face ID se vás zařízení zeptá, jestli chcete obnovit data ze zálohy nebo nastavit jako nové zařízení. V závislosti na vaší poslední záloze dat vyberete příslušnou možnost. V dalším kroku si můžete vybrat i některou z předchozích záloh dat. V případě, že vyberete obnovení ze zálohy v iTunes, je potřeba zařízení připojit k počítači pomocí kabelu USB. Obnova ze zálohy trvá déle, po obnovení ale bude zařízení ve stavu, v jaké jste ho nechali. Včetně otevřených aplikací.

Při přechodu ze zařízení s Androidem si také můžete přenést svá data. Na Androidu si stáhněte aplikaci Move to iOS. Místo obnovy ze starého zařízení vyberete na iOS možnost přenést data z Androidu. Na zařízení s iOS se vám objeví šest náhodných čísel, která zadáte do aplikace Move to iOS na Androidu. Po správném zadání čísel zvolíte na Androidu kategorie, které chcete převést. Jedná se o váš účet Google, zprávy, kontakty, kalendář a fotky. Po potvrzení se začnou data přenášet a po přenosu dat už nebudete svoje zařízení s Androidem potřebovat.

Párujeme Apple Watch

Našli jste pod stromečkem nové Apple Watch? Následující odstavce jsou přímo pro vás. K Apple Watch potřebujete iPhone 5 a novější. Na iPhonu musíte mít zapnutou Wi-Fi a Bluetooth. Apple Watch se zapínají delším stiskem bočního tlačítka (ne korunky). Opět je důležité mít iPhone vedle Apple Watch. Hned co iPhone detekuje nové Apple Watch ve své blízkosti, vyskočí vám hláška s možností spárování. Na Apple Watch se objeví levitující částečky v kruhu, znamení pro spárování pomocí kamery iPhonu. Po namíření kamery na hodinky a následné detekci se spustí párovací proces, který ovládáte pomocí iPhonu.

Kdo už někdy Apple Watch vlastnil, může si na nových hodinkách obnovit poslední zálohu. Stejně jako u zařízení iOS je možné si vybrat z posledních několika záloh. Apple Watch se nezálohují jednou denně, jako je to v případě iPhonu, ale jsou v kontaktu s iPhonem téměř neustále. Na Apple Watch proto není žádná možnost, jak spustit zálohu na povel, jako to jde v iPhonu. Dalším krokem v nastavení Apple Watch je výběr ruky, na které budete hodinky nosit. Poté je potřeba souhlasit s podmínkami a následně vás iPhone vyzve k povolení lokace, která se využívá primárně pro sportování. Na další obrazovce uvidíte informace o nastavení, které se přebírá z vašeho iPhonu. Sdílí se nastavení se službami jako je Find my iPhone nebo Siri. Následně si můžete hodinky uzamknout 4místným kódem. Pokud je na Apple Watch nastaveno uzamčení, můžete je využívat k odemykání Macu. Zároveň je hodinky možné odemknout ve stejnou chvíli, kdy odemykáte iPhone, který je s hodinkami spojen.

Na nových Apple Watch mohou být aplikace, které máte na svém iPhonu. Pokud chcete mít všechny aplikace, které Apple Watch podporují, automaticky nainstalované, můžete na následující obrazovce zvolit možnost Nainstalovat vše. Konkrétní aplikace můžete kdykoliv nainstalovat či odinstalovat pomocí aplikace Watch na vašem iPhonu. Poté už si systém zařizuje vše sám a když je hotovo, tak vás Apple Watch upozorní jemným poklepáním.

Nový Mac

Poslední část návodu se týká nového Macu. Přecházíte z Windows nebo chcete mít úplně čistý nový Mac? Následující řádky jsou určeny pro vás. Nastavení Macu je obdobné jako nastavení zařízení iOS. Nejprve je potřeba zvolit jazyk, kterým na vás bude Mac promlouvat. Malou změnou oproti iOS je nastavení jazyku klávesnice. Jedná se o softwarové nastavení, nezávislé na vašem fyzickém rozložení kláves. Tudíž i s americkou klávesnicí můžete psát české znaky, pokud si nastavíte českou klávesnici. Dále je potřeba nastavit připojení k Wi-Fi a jestli budete chtít nově nainstalovaný Mac bez dat, nebo budete chtít přenést data z jiného Macu nebo Windows.

V případě, že preferujete čistou instalaci nového Macu bez původních dat, pokračujete dále v nastavení. Jako další na řadě je nastavení polohových služeb. Na Macu se polohové služby využívají hlavně pro Siri, Mapy a v Safari (tam se ale polohové služby povolují pro každou stránku zvlášť). I do Macu je potřeba zadat vaše Apple ID, v ideálním případě stejné, jako máte na ostatních zařízeních Apple. Díky tomu získáte propojení v rámci ekosystému Apple. V případě, že použijete jiné Apple ID, například pracovní, nebudou vaše zařízení komunikovat, a tudíž například nebudete sdílet soubory na iCloud Drive. Po souhlasu s podmínkami budete požádáni o nastavení přístupových informací.

Ve formuláři pro nastavení přístupových informací vás Mac žádá o vaše celé jméno a jméno účtu. Celé jméno slouží pro identifikaci osoby, která Mac používá. Na Macu může být více uživatelských účtů a při přihlášení do účtu se zobrazuje právě celé jméno. Naopak název účtu slouží k identifikaci účtu v systému počítače, jako název pro kořenový adresář účtu a další. Dále je třeba nastavit silné heslo a přidat k heslu nápovědu, která se zobrazí, pokud nezadáte při přihlášení správné heslo. V případě, že hesla zapomínáte, je dobré zaškrtnout možnost resetovat heslo přes Apple ID. Tato možnost ale může být i nebezpečná v případě, že někdo získá přístup k vašemu Apple ID. Pokud jste povolili polohové služby, můžete zaškrtnout i možnost, aby se čas na Macu nastavoval podle vaší lokace.

V další části nastavení vás čeká zabezpečení disku. Disk se zabezpečuje tzv. FileVault šifrováním. Důležité je vědět, že zašifrovaná data na disku nepřečte nikdo bez vašeho hesla. V případě nouze můžete mít nastaveno i odemykání disku pomocí Apple ID, riziko je ale stejné jako v předchozím kroku. Mac má i možnost optimalizovat data na disku tím, že odesílá soubory z plochy a ze složky Dokumenty na váš iCloud Drive. Tuto možnost je doporučeno zaškrtnout pouze v případě, že máte dostatečně velký iCloud Drive. Poslední částí nastavení je povolení Siri a poté si už Mac zařídí vše sám.

Když už jste nějaký Mac používali a chcete přenést data a nastavení ze starého počítače do nového, použijte při nastavení možnost přenosu dat z Macu. Data se přenáší buď kabelem nebo po Wi-Fi síti. Nejprve oba počítače připojte ke zdroji. V případě, že chcete přenášet data kabelem, propojte je kabelem Thunderbolt nebo ethernetovým kabelem. Jestli chcete přenést data pomocí Wi-Fi sítě, ujistěte se, že jsou oba dva Macy připojeny na stejné síti. Na starém Macu spusťte program Průvodce přenosem dat, který se postará o celý přenos. Přenos dat je časově náročná operace, může trvat i několik hodin, v závislosti na objemu dat. Jestli chcete přenést data z vašeho počítače s Windows, musíte si na něj nejprve stáhnout program Průvodce přenosem dat pro PC. Program se už sám postará o přenos a po pár hodinách můžete zahodit váš starý počítač.

Co dál s novým zařízením?

Nastavením nových zařízení začíná cesta objevování nových možností. Ať už přecházíte ze starého zařízení Apple na nové, nebo vstupujete úplně poprvé do ekosystému Apple, bude na vás čekat spousta novinek. Základem dobrého zařízení jsou správné aplikace a ty vám představíme v dalším článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *