Vyměnil jsem Davida za Goliáše

Koupil jsem si iPhone 16 Plus! Já vím, že jsem psal, jak jsem z něj zklamaný. Skutečnost je taková, že jsem sice zklamaný z Camera Control, ale jinak mě telefon celkem oslovil. A chci být připravený na budoucnost. A ta, ať k nám do Česka přijde nebo ne, je v iPhonu 16. generace!

Stále mám rozporuplné pocity z tlačítka na ovládání kamery. Ale zjistil jsem dvě základní věci, o kterých bych se měl rozhodně zmínit. Za prvé, není to čistě haptické tlačítko. Je totiž mechanické s haptickou plochou. A za druhé, otevření fotoaparátu je opravdu rychlé. Přirozenost a rychlost, s jakou jsem se naučil otevírat fotoaparát (ve svislé poloze telefonu), je neuvěřitelná. Nerad to uznávám, ale je to tak. A to si plně uvědomuji, že teď mám 5 způsobů, jak zapnout foťák: Siri, akční tlačítko, swipe zprava doleva, tlačítko na uzamčené obrazovce a nové tlačítko Camera Control. Zatím to cítím tak, že se rozhodně jedná o designový krok dozadu, ale když už tam to tlačítko je, tak mu dám šanci. V dalších článcích, které budou zaměřeny na moje zkušenosti, se tomu rozhodně budu věnovat více. Jsou ale i jiné novinky, které mě nadchly. Které?

Tento článek si můžete přečíst i v PDF formátu.

Z mini na Plus

Jak jistě většina z našich čtenářů již ví, byl jsem hrdý majitel iPhonu 13 mini. Dokonce jsem se nechal slyšet, že si nekoupím nový iPhone, dokud Apple nepřijde s novou verzí svého nejmenšího telefonu. Tento rok se ale ve mně něco zlomilo, naskytla se příležitost, a já zatoužil po změně. A tak jsem si předobjednal iPhone 16 Plus – když už, tak ať to stojí za to.

První, co mě samozřejmě šokovalo, byla velikost. Možná vám to připadne zvláštní, ale dejte si vedle sebe 13 mini a 16 Plus. Je to neskutečný nepoměr. Už jsem si odvykl mít tak velký telefon. Měl jsem sice iPhone XS, ale jsou to už tři roky! Odvykl jsem si držet telefon oběma rukama, protože by mi spadl. Samozřejmě jde jen o zvyk. Když jsem poprvé držel iPhone XS, poté co jsem měl iPhone 7, tak mi taky přišel „až zbytečně velký“.

Tady bych se opět vrátil ke Camera Control. Já mám ruce poměrně malé, takže, pokud držím telefon vodorovně, ani náhodou nedosáhnu na tlačítko ovládání fotoaparátu. A i když ho držím oběma rukama, tak mi to nepřijde přirozené. Ale to bych řešil v dalším článku. Pokud ho držím svisle, tak je můj palec přímo na tomto tlačítku. Což má své výhody i nevýhody. Například když chci něco rychle vyfotit, tak to trvá mé hlavě déle (než si uvědomí, co má pod palcem) než telefonu. To se podle mě bude hodit u slíbené vizuální podoby Apple Intelligence. Nevýhodou, i když vlastně jen tak pomyslnou, je, že když telefonuji, tak tlačítko mačkám bezděky. To ale až tak nevadí, protože pokud nemáte telefon odemčený skrze Face ID, tak je tlačítko neaktivní a po jeho zmáčknutí se nic nestane.

Action Button

Další tlačítko, které se nově objevilo v mém životě, je Action Button. Tohle tlačítko u mě budí ještě více kontroverze než tlačítko kamery. Přijde mi mnohem užitečnější v mém způsobu užívání iPhonu, ale znovu se jedná o tlačítko navíc. Ke všemu se jedná o tlačítko jen na jedno použití. Někdo by mohl namítnout, že si tam můžu dát zkratku, ve které bude obsaženo více akcí, ale pro základního uživatele se jedná o tlačítko jen na jednu akci. Dřív jsem to neřešil, protože se mě to netýkalo, ale teď jsem nucen popřemýšlet nad nějakým využitím. Přesto všechno je mi užitečným pomocníkem – zbavilo mě jedné ikony na ploše, protože jsem si na tlačítko dal zkratku, která mi tuto aplikaci otevře. A stejně jako je tomu u Camera Control – to tlačítko tam je, takže se jej naučím používat. Nakonec to možná bude přirozenější než tlačítko na focení.

Dynamic Island 

Zato mám čistou a nefalšovanou radost z Dynamic Islandu. Pro mnohé z vás je to už několik let zavedená věc. Já ji mám necelých 24 hodin a udivuje mě, jak super to je. Fotbal, letenky, hudba nebo parkování – cokoliv, na co si vzpomenu, tam je! To je přesně ten směr, který chci u Applu vidět. Softwarové řešení „problému“, které je absolutně geniální. Potřebovali schovat kameru a Face ID a vyřešili to neskutečně dobře. Věřím, že právě tento prvek si oblíbím ze všeho nejvíce. Musím si ještě udělat nějaký průzkum, jak jej co nejvíce využívat, popřípadě které aplikace jej využívají, ať z něj vytěžím maximum.

Zklamání nebo ne?

Když jsem psal o tom, že jsem zklamaný z nových iPhonů, bylo to proto, že jsem si myslel, že jsme se konečně dočkali doby, kdy iPhone tlačítka mít nebude. Nové vizuální efekty kolem tlačítek, které Apple přidal do nového operačního systému, si totiž mnozí vysvětlovali tak, že nový iPhone už nebude mít fyzická tlačítka, ale jen dotykové plochy. A potom přišlo další fyzické tlačítko. Vlastně dvě. Toto zklamání nebo spíše nenaplněné očekávání mi celý dojem úplně zkazilo.

A co mě tedy zaujalo natolik, že jsem si nový iPhone 16 Plus koupil? Už od minulého roku jsem se těšil na Dynamic Island. S blížící se dovolenou se lepší fotoaparát taky rozhodně hodí. Nový čip A18 přináší výrazné zlepšení, a to i bez Apple Intelligence. Navíc musím přiznat, že mě zajímalo, nakolik budu používat Camera Control, který spousta lidí považuje za gamechanger. No a v neposlední řadě mě už nebavilo neustále nabíjet. 16 Plus má baterii téměř jako 16 Pro Max, a to jsem chtěl.

Teď budu testovat, kolikrát něco vyfotím s novým tlačítkem, a jestli si tedy budu sypat popel na hlavu a omlouvat se Applu na stránkách iPure. Myslím, že bude zajímavé sledovat vývoj v oblasti preferencí v souvislosti s velikostí. Manželka mi prorokuje přesun od iPadu k iPhonu, což bych nerad, protože svůj iPad mám opravdu rád. Ale jsem zvědavý, k jakému zařízení se budu intuitivně obracet. Bude to opravdu zajímavý týden!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *