Keynote je za námi – radosti i mrzení

Tim Cook nás opět přivítal tradičním „Good morning“ a představil nové Apple Watch, AirPody a jako zlatý hřeb večera iPhony s vlajkovou lodí iPhone 16 Pro Max. Jaká byla keynote? Co chybělo? A jaké jsou první pocity bezprostředně po zhlédnutí?

Detailnější rozbor jednotlivých novinek najdete na dalších stránkách, ale před ponořením se do technických detailů uděláme nejprve krok zpět a podíváme se na keynote z širší perspektivy. Keynote je svátek pro fanoušky, ale pro Apple je zářijová prezentace nových produktů zásadní. O nových iPhonech a Apple Watch se hovoří i v médiích, které se v průběhu roku technologiím příliš nevěnují. Stačí projet i česká média a je zřejmé, že toto není keynote jako každá jiná.

Tento článek si můžete přečíst i v PDF formátu.

Na představené novinky reaguje také trh a akcie a nebudeme si nalhávat, že finanční výsledky nejsou pro Tima Cooka důležité. Na finanční a tržní hodnocení je nyní ještě brzy, a tak se podíváme na to, co již zhodnotit lze.

Matka příroda tentokrát v pozadí

Keynote zahájilo promo video s uživateli jablečných zařízení, kdy hlavní roli hrály tři již zmíněné produkty. Apple na příbězích lidí ukázal, jak Apple Watch, AirPody a iPhone pomáhají zkvalitňovat život každý den. Scénář i samotné provedení videa se velmi podobalo tomu loňskému. Na začátku loňské keynote uživatelé předčítali Cookovi dopis, ve kterém se svěřovali se svou zkušeností, kdy jim Apple Watch zachránily život. Letos si tedy kromě hodinek užily slávu také AirPody a iPhony.

Mnohem diskutovanějším videem loňské keynote byla hraná scénka s matkou přírodou. Tim Cook tentokrát herecký výkon nepředvedl, ale téma životního prostředí v průběhu keynote nechybělo. V průběhu keynote několikrát zaznělo, že všechny kroky Apple činí k uhlíkové neutralitě do roku 2030.

U matky přírody ještě na chvíli zůstaneme. V minulém čísle jsem při upoutávání na keynote připomněl, že Tim Cook matce přírodě prezentoval jako jedním z kroků přechod z kůže na FineWoven. Jako jednu z palčivých otázek pro tuto keynote jsem označil právě téma kolem tohoto materiálu. FineWoven momentálně nemá dobrou reputaci a nebylo by tedy překvapením, kdyby Apple představil nějakou dramatickou úpravu v tomto materiálu. Apple na tuto palčivou otázku odpověděl tak, že toto téma úplně vyignoroval a slovo FineWoven, pokud se nepletu, nepadlo ani jednou. To ale neznamená, že by se nic nezměnilo. Během keynote Apple představil silikonové a průhledné kryty. FineWoven v nabídce krytů pro nové iPhony 16 není.

Strohá sestava

To, že Apple představí iPhony a Apple Watch bylo jasné. Otázka visela nad tím, jestli se kromě tradičních zářijových produktů představí ještě nějaký jiný segment. Spekulovalo se například o iPadu mini. Nakonec se velké překvapení nekonalo a my můžeme doufat, že se ještě jedné keynote letos dočkáme.

AirPody jsou úzce spojeny s iPhony a Apple Watch a prakticky celá produktová řada sluchátek se mohla ucházet o novou generaci. Nové AirPody 4 jsou hned ve dvou odlišných provedeních a po téměř čtyřech letech přišla řada také na AirPody Max, i když to bych spíše než jako aktualizaci označil za výsměch.

Asi největším zklamáním z keynote je pro mě absence nových Apple Watch Ultra, kdy Apple představil pouze novou barevnou variantu Ultra 2 a zmínil softwarové úpravy. Navzdory tomu, že Ultry nedostaly novou generaci, tak během keynote dostaly poměrně dost prostoru. Apple stále neopustil svou tvrdohlavou pozici, že Ultry jsou primárně pro sportovce. Doslechli jsme se tedy, že Apple Watch Ultra vydrží celého Ironmana. Jak jsem popisoval v nedávném článku o tréninkové zátěži, žádný sportovec nepoužívá Apple Watch pro Ironmana.

Další palčivé otázky bez odpovědí

Cook zahájil představení nových produktů s Apple Watch. U Apple Watch jsem předložil hned dvě otázky. Oslaví Apple desáté výročí hodinek podobně, jako tomu bylo s iPhonem X, který přinesl radikální změnu? Přestože Apple Watch Series 10 vypadají pěkně, tak rozhodně nejde o podobnou pecku jako v případě iPhonu X, který naprosto změnil směr celého segmentu. Lze tedy říct, že na desáté výročí si Apple nepřipravil nic speciálního a jedná se o běžný generační skok.

Jak Apple vyřešil problém se senzorem na okysličení krve, kdy tuto funkci nemají uživatelé ve Spojených státech k dispozici? I tuto moji otázku Apple nezodpověděl a funkci na okysličení krve se vyhnul obloukem. Před keynote jsem slyšel názory, že bez funkce okysličení krve nelze mít funkci na detekci spánkové apnoe. Okysličení krve ve Spojených státech bude chybět i nadále a například na amerických stránkách Applu ukázka aplikace Vitals vůbec okysličení krve neobsahuje. Zdá se, že tento právní spor Apple netrápí natolik, aby došel k rozuzlení.

Znovu Apple Intelligence

Nečekal jsem, že bychom během keynote dostali odpověď na to, jak to bude s Apple Intelligence v Evropské unii. Už z pozvánky na keynote bylo patrné, že Apple Intelligence bude hrát ústřední roli. Chvílemi to ale připomínalo pokračování WWDC. Na scéně se objevil Craig Federighi, který většinou představuje pouze softwarové novinky na červnové keynote.

Craig se tedy opět pustil do prezentace Apple Intelligence, přestože drtivou většinu informací jsme již slyšeli před pár měsíci. Je tedy zjevné, že Apple Intelligence bude letos tím hlavním tahákem pro nákup iPhonu. Ve Spojených státech to asi může fungovat, pro ostatní trh si nemyslím, že je to lákavý argument vzhledem k tomu, jak pomalu se bude Apple Intelligence spouštět v dalších zemích.

Závěr

Máme radost? Mezi pozitiva keynote bych zařadil Apple Watch Series 10 a iPhony 16. U obou produktů jsem si dokázal představit, že bych šel o kategorii níž a z Apple Watch Ultra 1 přesedlal na Series 10 a z iPhonu 14 Pro Max na iPhone 16 Plus.

Negativem je jednoznačně absence nových Apple Watch Ultra a AirPods Max měl Apple raději dál ignorovat nebo úplně zaříznout. iPhone 16 Pro jde podle mého názoru hodně naproti profesionálním fotografům a kameramanům. S nadsázkou bych řekl, že pokud se těmito profesemi profesionálně neživíte, tak nebudete mít racionální důvod zvolit Pro řadu iPhonů.

První dojmy máme za sebou, nyní je čas ponořit se do technických detailů. Zatímco testování operačních systémů trvá před ostrým startem několik měsíců, tak zde příliš času před uvedením na trh nemáme. Všechny představené produkty se k novým majitelům dostanou již 20. září.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *