5×5: Jak používají Apple kreativci?

V rámci 300. vydání magazínu iPure jsme pro vás připravili sérii krátkých rozhovorů se zajímavými osobnostmi z kreativních oborů. Záměrně jsme jim položili 5 stejných otázek. Myslíme si, že zde najdete mnoho inspirace pro svůj osobní i pracovní život.

Alison Carlino

Alison je texaská komerční fotografka, která se věnuje přes 20 let zejména portrétní a sportovní fotografii. Dlouhé roky působí jako lektorka a poradkyně mezinárodních fotografických soutěží. Působí v rámci WPPI, PPA/Imaging, SWPP London, PPGH, Texas School of Professional Photography, TxPPA, and SYNC Sports. Její tvorbu můžete najít například zde.

Marek Nepožitek

Grafik a herní vývojář, který na počítačích tvoří už přes 35 let. „Začínal jsem na 8 a 16bitových Atari, první Mac, se kterým jsem pracoval, byl Macintosh Classic někdy v roce 1990. Na začátku 90. let jsem vedl a produkoval časopis Alert, který tematicky postupně konvertoval od počítačů Atari k velmi blízkým Macům.“ V současné době každý týden připravuje grafickou podobu magazínu iPure a ve studiu Cinemax se podílí na vývoji herních titulů.

Jakub Vejmola

Jakub Vejmola alias Kicom je český youtuber a samozvaný bitcoinový evangelista. Vystudoval informatiku na Masarykově univerzitě (2010). Po krátké zkušenosti v technologickém startupu pracoval jako motion designer na volné noze. V únoru 2019 na YouTube založil „Bitcoinovej kanál“, kde vysvětluje fungovaní Bitcoinu a ostatních kryptoměn a informuje o novinkách z kryptosvěta.

Vojta Dalekorej (aka White Rabbit)

„Jmenuju se Vojta Dalekorej a tvořím YouTube videa o nových technologiích. Věnuji se jim víc než 12 let, nejdřív jako technologický novinář a postupně jsem začal sám natáčet videa na YouTube. V mých videích se objevují smartphony, počítače, elektromobily, audio & video a další zajímavé gadgety.“

Tomáš Třeštík

Fotograf a pedagog, který dlouhodobě spolupracuje s magazínem Reportér, vede fotografický obor na Akademii Michael a bakalářské studium na Vysoké škole kreativní komunikace. V posledních letech se věnuje především portrétní fotografii. Známá je jeho série fotografií lidí z balkonu letenského atelieru, na které pracuje již přes 14 let. Více na Instagramu a Facebooku.

Apple byl dekády vnímán jako nejlepší volba pro kreativce. Jak ho vidíte dnes?

Alison Carlino
Apple vnímám jako špičku v oblasti technologií a inovací. Produkty se zdají být aktuální a nabízejí věci, o kterých jsem ani nevěděla, že je potřebuji, ale tak nějak usnadňují život. Neupgraduji okamžitě, když vyjdou nové produkty, ale mám několikaletý cyklus, který mi vyhovuje. Nicméně v okamžiku, kdy vybírám nové vybavení, vždy kupuji to nejnovější, co nabízí.

Marek Nepožitek
Od přelomu 80. a 90. let byl Apple skutečně téměř dvě dekády jedinou možnou variantou pro profesionální grafickou práci. Tahle bezkonkurenční péče o profesionály se s proměnou portfolia Applu postupně přenesla na uživatele všech kategorií. Od nadšených amatérů, přes studenty, obchodníky, manažery až po profesionální tvůrce. Pro Apple je to nepochybně výhodnější varianta, než cílit jen na kreativce, kteří ostatně mají možnost volby mezi macOS a Windows. Protože šíři uživatelské základny dnes určují iPhony, iPady, Apple Watch a spolehlivé služby, nemusí se Apple ani dnes o zástupy loajálních profíků bát.

Jakub Vejmola
Myslím, že Apple je dnes primárně lifestyle brand. Určitě zůstává preferovanou volbou pro „digital creatives“ (i když já zrovna jsem takový hybrid, který používá workstation s Windows a zbylé mašinky má právě od Applu), ale s příchodem iPhonu se z Applu stal mainstreamový hráč. Je to dle mého názoru jeho klíčový produkt, který změnil směřování této společnosti minimálně na jednu dekádu. Pro mnoho lidí (včetně mě) byl právě telefon vstupní branou do celého ekosystému. Apple je proto podle mě dnes vnímán jako společnost, která dělá prémiové produkty úplně pro všechny, kteří jsou ochotni si za kvalitu připlatit.

Vojta Dalekorej
Myslím, že Apple si tento punc udržel dodnes a zatím to nevypadá, že by se na tom mělo něco výrazně změnit. Apple pořád nabízí nejlepší kombinaci spolehlivého hardwaru a softwarových nástrojů, které naplno využívají potenciál Apple zařízení. Grafika, design, video, animace nebo VFX, tam všude je Apple pořád top.

Tomáš Třeštík
Jako pracovní nástroj, ke kterému mám na rozdíl třeba od tiskáren nebo ledničky vybudovanej nějakej vztah, a hlavně jako spolehlivej a funkční ekosystém.

Provozní teplota

Je u Applu důležitější hardware nebo software?

Alison Carlino
Pokud jde o Apple, existuje zde rovnováha v důležitosti hardwaru a softwaru. Obojí hraje roli v mém každodenním fotografickém podnikání a jedno bez druhého by bodávalo smysl. Myslím si, že právě ta propojenost a dotaženost je to, čeho si vážím.

Marek Nepožitek
Obdivuji design (vnější i konstrukční) snad všech produktů Apple. Ekosystém, propojenost jednotlivých systémů a služeb, péče o naše data – to všechno je především software. Ale vzhledem k tomu, že Apple už asi znovu nepustí své systémy na hardware jiných výrobců, tak jde o nerozdělitelné spojení. Pracuji i ve Windows, takže vím, že jsou i jiní výrobci, kteří umí vyrobit spolehlivý notebook. Než Apple přišel s vlastním čipem Silicon, viděl jsem v segmentu počítačů rozdíl zejména v software. Celkově ale vnímám Apple jednoznačně jako unikátní komplex HW a SW.

Jakub Vejmola
To je docela záludná otázka, protože pro mě je to právě skvělé propojení obojího. To, že produkt vybalíš a „ono to prostě funguje“. Je skvělé pozorovat, že Apple komunita se nepředhání v tom, kolik RAM má jejich telefon, protože to často vůbec netuší. Ani já už to dávno nezkoumám, protože to skutečně není tak podstatné. Vyladění softwaru s dodaným hardwarem je skutečně něco, co odděluje Apple od zbytku odvětví a to se ještě více umocnilo v okamžiku, kdy si Apple začal dělat vlastní čipy. Kdybych si ale musel vybrat, tak zvolím hardware, protože ten je pro Apple ikonický – především od dob (sira) Jonyho Iva, což je můj velký oblíbenec a jeho odchod z Applu mě velmi mrzel.
Představuju si to takto: kdyby Apple zůstal pouze HW firmou, tak jim ten software v dnešní době asi někdo docela slušně napíše. Kdyby naopak Apple zůstal jen SW firmou, tak by to měl při současné konkurenci extrémně těžké. Ale opakuju: selling point Applu je především o harmonii hardwaru a softwaru.

Vojta Dalekorej
Síla Applu je právě v kombinaci obojího. Tím se zásadně liší od většiny ostatních výrobců, protože dokáže úzce propojit vlastní hardware a software. Bez vlastních čipů a unikátních hardwarových řešení by iOS nebo macOS nebyly tam, kde jsou. A bez těchto pokročilých systémů bychom jen těžko využili potenciál tak unikátního hardwaru. Jedno bez druhého nemůže být, je třeba to vnímat jako celek.

Tomáš Třeštík
Asi software, důležitější je, že comp, tablet nebo telefon dělá, co má, že je to navíc hezky zabalený je prima bonus.

Používáte pro svou práci raději počítač, tablet nebo telefon? A proč?

Alison Carlino
Pro úpravy fotografií jednoznačně preferuji stolní počítač s velkým monitorem. V této oblasti si neumím představit nic jiného. Když ale pracujeme v terénu se studenty, používáme iPad k přihlášení studentů pomocí technologie AI detekce obličeje pro propojení jejich tváře s jejich jménem a fotogalerií. Následně můžeme na tabletu konzultovat, hodnotit snímky a případně přímo do nich zakreslovat žádoucí změny.

Marek Nepožitek
Pro práci musím používat především počítač. Na telefonu ani tabletu nedokážu grafiku odbavit s potřebnou efektivitou ani s dostatečnou kontrolou nad kvalitou, takže je mohu použít jen pro část práce. Kompletaci musím provádět na počítači. O herním vývoji ani nemluvím.

Jakub Vejmola
Jak se to vezme. Určitě nejčastěji používám iPhone – je to můj daily driver, který je podle mě skutečným „osobním počítačem“, protože je vždycky a všude se mnou a obstará toho skutečně mnoho. Nějakou konkrétní práci na něm ale dělám velmi nerad – tento text samozřejmě vzniká na počítači (MacBook Air M1) a video nejraději zpracovávám na svém střihovém počítači (Windows!), na kterém pracuji asi nejraději, protože mám k dispozici všemožné periferie, ale hlavně se dokážu skvěle soustředit a koncentrovat. Tablet pak nemám vůbec, protože pro něj nemám use case.

Vojta Dalekorej
Nejraději asi pracuju s laptopem. Používám MacBook Pro s čipem M2 Max, protože při práci s videem potřebuji dostatek výkonu a často pracuji také na cestách. Formát 14″ laptopu s vysokým výkonem je pro mě ideální a strašně mě tahle kombinace baví.
Telefon je samozřejmě klíčová součást mého work-flow, ale třeba velký iPad jsem tam nikdy zapojit nedokázal. Naopak nedám dopustit na iPad mini, který používám jako sekundární monitor na cestách, dělám si poznámky a nákresy s Apple Pencil a nosím ho všude s sebou.

Tomáš Třeštík
Primárně používám samozřejmě foťák, ale občas přemýšlím nad tím, jestli je pro mě „důležitější“ mobil nebo comp. Myslím si, že je to tak nastejno. Bez tabletu bych se obešel. Bez compu ani telefonu ne, neumím vybrat jednu věc z těchto dvou.

Nákup Apple

Je ekosystém Applu pro vaši práci nenahraditelný. Proč?

Alison Carlino
Já a moje rodina jsme tak propojeni s produkty Applu, od obchodní stránky až po osobní věci, že přechod na jiný systém by byl velmi náročný. Nemáme v plánu Apple v dohledné době nahradit, protože nám jednoduše vyhovuje.

Marek Nepožitek
Pro práci ne, ale je naprosto nenahraditelný pro soukromý život, organizaci rodinných věcí, sdílení dat, fotografií, zábavu. Tam se na ekosystém Applu můžu absolutně spolehnout a nevím, čím bych ho nahradil.

Jakub Vejmola
Já vím, že zrovna v tomto časopisu budu za totálního kacíře, ale Apple by pro mě byl nahraditelný poměrně snadno. Jak jsem už řekl, moje primární mašina od Applu není, tablet vůbec nepoužívám a telefon bych dnes bez větších problémů nahradil. Android dospěl do stádia, kdy je důstojným konkurentem iOS. Asi by mě to trochu bolelo a všechno by asi nebylo tak „smooth“, ale velký problém bych s tím neměl. Spíš by mě to mrzelo, protože Apple mám z mnoha důvodů prostě rád a design jejich produktů je v tuto chvíli nepřekonaný.

Vojta Dalekorej
Aktuálně bych jinde asi nedokázal plnohodnotně pracovat. Za ty roky už jsem se do Apple ekosystému natolik ponořil, že používám všechny jejich služby. Videa stříhám Final Cut, data, hesla a fotky mám na iCloudu, poznámky a úkoly v nativních aplikacích. Dokonce i kancelářský balík mám od Apple.

Velmi důležitá je pro mě také spolupráce telefonu a počítače. Synchronizace dat, propojení s fotoaparátem nebo snadný přenos souborů přes AirDrop. A v neposlední řadě zabezpečení a ochrana soukromí, tam je Apple opravdu etalon a má moji důvěru.
Podobně propojený ekosystém jinde prakticky neexistuje, i když Samsung se tomu už trochu blíží. Za poslední roky udělali velký pokrok a přidávají širší spektrum zařízení – třeba domácí spotřebiče. Jen škoda, že Samsung u nás neprodává své počítače.

Tomáš Třeštík
Blbě se mi na to odpovídá, začal jsem na PowerMacu G3 někdy v roce 1999, byl to můj první comp, jinej systém jsem nikdy neměl, Windows neumím ani zapnout. Takže, ano, je, protože se nechci učit něco nového.

Apple TV

Kde by měl Apple nejvíc přidat?

Alison Carlino
V tomto okamžiku nemám pro Apple žádná konkrétní doporučení. Věnuji se fotografii a v otázce IT důvěřuji tomu, že mají své odborníky.

Marek Nepožitek
Apple se někdy chová k zákazníkům macešsky a občas narazím na nedostatky, které se jen těžko dají pochopit. Rád bych například viděl větší podporu rodinného sdílení hardwaru, zejména víceuživatelský iPadOS. Velmi nesrozumitelné a nepřehledné je nastavení některých služeb, například rodinné sdílení iCloudu+ nebo alb fotografií je často nad moje chápání. Přitom typická domácnost používající výrobky Applu je z principu „štamgast“ platící spoustu peněz za HW, aplikace i služby. Myslím, že by se jí měl Apple víc věnovat a hýčkat si ji.

Jakub Vejmola
Myslím, že v mnoha věcech je zbytečně restriktivní. Vím o mnoha developerech, kteří měli problém dostat svoji appku do App Storu kvůli úplným hloupostem nebo podivným pravidlům, což je daň za to, že z Applu je dnes obří korporát. Už to prostě nejsou nadšenci z garáže. Situace je v tomto případě o to horší, že na trhu dnes existují jen dvě dominantní platformy – je to zralé na disrupci.
Zrovna já ale nemůžu skončit ničím jiným, než že by Apple měl více podpořit adopci Bitcoinu 😉 – vykašlat se na Goldmann Sachs a jejich kartu a postavit raději řešení na⚡️Lightning Network. Koneckonců Tim Cook se v jednom z rozhovorů přiznal, že on sám nějaké kryptoměny drží. Popravdě ale tomu sám nevěřím, protože Apple se snaží o dobré vztahy s regulátorem a tyto kroky by jednoznačně vyzněly velmi kontroverzně. Jsem realista.

Vojta Dalekorej
Určitě v hardwaru, respektive větší pestrost zařízení. Nový 15″ MacBook Air ukázal, že mnoho uživatelů si zkrátka nevystačí s 13″ Airem a stejně tak si myslím, že by tu mohl být prostor pro 12″ laptop. A třeba iPhone mě hardwarově už nudí. Ostatní výrobci nabízí širokou škálu zařízení s tenkými rámečky, lepšími fotoaparáty, bez velkých výřezů v displeji nebo s ohebnými displeji. Apple to hraje hodně na jistotu, což je imho nuda. Na druhou stranu chápu, že velká část zákazníků tohle neřeší a že já osobně jsem trochu netradiční uživatel.

Tomáš Třeštík
Já jsem s tím, co a jak Apple dělá, spokojenej a celkem bych ocenil, kdyby teď nějakou dobu nepřišel s ničím, co zjistím, že nutně potřebuju, ty jejich dobrý nápady lezou dost do peněz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *