Aplikace Deník je osobní Facebook

Poměrně často nám teď Apple přidává další systémové aplikace. Jejich společnou vlastností je, že řeší nějakou oblast, kterou dávno obsadily aplikace jiných výrobců. V novém systému iOS 18 to budou Hesla, předtím Freeform a nedávno to byl Deník, který je tématem tohoto článku.

Znáte aplikaci Day One? Digitální a multiplatformní zápisníček nejen z cest. Princip je jednoduchý – napíšete něco textu, přidáte aktuální polohu či polohu z mapy, přihodíte 10 dkg fotek, a je to. Tohle vás chvíli baví… a pak dlouho ne. Po několika měsících, či letech aplikaci náhodou otevřete a se slzou v oku vzpomínáte, jak jste tenkrát byli ještě s malou dcerou poprvé u moře. Další den zapíšete vzpomínku, pak vás to přestane bavit… a jedeme druhé kolo. No a přesně toto je aplikace Deník. Jenže nebyl by to Apple, aby to přece jen nepojal trochu jinak, protože přesně toto mu jde. Vzít něco, co už existuje, a posunout směrem, který by vás nenapadl.

Tento článek si můžete přečíst i v PDF formátu.

Začnu od konce, tedy od shrnutí. Deník je aplikace, která dobře doplňuje aplikace osobní efektivity – Kalendář, Připomínky, Poznámky. Aplikace, která používá strojové učení (kdo chce být cool, může klidně říkat AI) tak, aby vám to opravdu pomáhalo. Deník je ale také aplikace, která potřebuje opravdu hodně dopracovat, protože jí chybí základní funkce. Zároveň je to snad jediná ze zásadních aplikací, která je jen a pouze na iPhone. Na iPadu ani na MacBooku ji prostě nehledejte. Stejně tak nepoužívá data z těchto zařízení. A to i přesto, že svoje data má samozřejmě plně na cloudu. Shrnuto podtrženo je to velký příslib a spousta práce před námi, a tím myslím „před vývojáři Applu“. 🙂

Takže pojďme se na Deník trochu podívat. Když ho spustíte poprvé, zeptá se vás, zda má sám dávat doporučení na záznamy. Rozhodně odpovězte ano, protože zde je jeho síla. Stejně tak, když potom velkým tlačítkem plus dole přidáváte záznam, nejlepší je vzít je z doporučení. Deník má totiž přístup k systémovým aplikacím a kombinuje jejich data tak, aby vám vizualizoval váš den. Zda má přístup ke všem, není úplně jasné, ale rozhodně umí vzít:

  • Fotky
  • Mapy
  • Zdraví, resp. cvičení
  • Kontakty, resp. telefonování a iMessage
  • Kalendář a připomínky
  • Podcasty, hudbu, knihy
  • Safari – prohlížení internetu

Tato data zkombinuje do mini příběhu, ten nazve (trochu nešikovně) podle polohy a nabídne vám to jako záznam. Díky kombinaci dat je to většinou natolik vypovídající, že odbouráte to, co mě na aplikaci Day One asi štvalo nejvíc – nemusíte psát text. 🙂 Je to trochu podobné, jako již léta fungující vzpomínky ve fotkách, ale s výrazně více detaily. A tady praktická poznámka, pokud vytváříte záznam zpětně, je dobré nahoře v menu zvolit použití data záznamu, popř. vlastního data, nikoliv aktuálně dnešního.

Nedodělky

Potud je to dobré, ale zároveň při trochu vážnějším používání začínají být viditelné ony nedodělky. Tak předně není jasné, jak daleko do historie jsou návrhy na záznamy nabízeny. Umělá inteligence v tom má svoji logiku, kterou neráčila nikomu prozradit. U mě je to několik málo dní, a pak náhodně klidně i pět, deset let staré věci. Další věcí je, že mapy, podcasty, ale ani fotky v záznamu nejsou prolinkovány do aplikací. Člověk by čekal, že po kliknutí na mapu se ukáže celá. Nebojte, neukáže. Jedinou výjimkou je hudba, kdy písničku můžete tlačítkem pustit, nikoliv otevřít třeba celé album. Spolupráce s externími aplikacemi také není, tj. např. písničky pouštěné na Spotify tam nejsou. To mi trochu vadí zejména u cvičení. Pokud máte Garmin, data přímo neuvidíte. Částečně to jde vyřešit u aplikací, které zapisují do Zdraví. Apple už při uvedení aplikace v iOS 17 sliboval API, nicméně zatím není.

Co je možná nejvíc zarážející, je absence možnosti jakéhokoliv vyhledávání ve Spotlightu, ovládání přes zkratky a Siri a taky žádné sdílení. Absenci vyhledávání částečně suplují filtry. Kdy lze vyfiltrovat např. pouze záznamy, které mají Fotky či Videa.

Deník, jako jakákoliv jiná aplikace Applu řeší soukromí. V nastavení najdete mimo obvyklých práv ke knihovně fotografií a poloze také možnost zamknout aplikaci na Face ID, aby vám do ní nikdo nekoukal. To lze samozřejmě řešit pro libovolnou jinou aplikaci přes zkratky a v iOS 18 bude mít tuto možnost každá aplikace, ale potěší to. Co se týká fotografií, tak máte možnost použít jak nějakou z knihovny, tak ji vyfotit přímo do aplikace. Pak může Deník trochu fungovat jako privátní úložiště fotek, které nechcete, aby někdo viděl. Ještě k videím, tam mě trochu mrzí, že nejdou vložit delší videa. Nevím, kde je přesně limit, ale 3minutové už to nechtělo, prý je moc velké.

V systémových nastaveních najdete ještě možnost zapnout si vlastní rozvrh pro připomínání psaní do Deníku, třeba každý druhý den v 7 hodin večer. To mi přijde také jako dobrý krok k tomu, aby vás nepřestalo kvůli častým upozorněním vytváření záznamů bavit.

Závěr

Přidání Deníku v iOS 17.2 mě i přes výše uvedené výhrady potěšilo. Vnímám ho jako takový soukromý Facebook, který obsahuje komplexní informace o tom, co jsem v konkrétní den dělal s tím, že po mě požaduje minimální množství informací, které je nutno dělat. Obvykle pouze přepíšu název události a dodám 1–3 věty a někdy ani to ne. Navíc je v telefonu stále po ruce, mám rád papírové diáře, ale tohle je opravdu jiný level. Rozhodně se tedy těším na další verze a doufám, že vývoj bude pokračovat. Drobným příslibem je aktuální beta iOS 18, kde jsou v Deníku minimálně nové statistiky, takže už se těším na finální verzi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *