HomeKit – Den v domě

HomeKit

V předchozích číslech iPure jsem se věnoval jednotlivým produktům patřícím do rodiny zařízení HomeKit. V tomto článku nebudu dělat recenzi dalšího z nich, nýbrž vás vezmu k nám domů. Přijměte prosím pozvánku a pojďte s námi strávit jeden běžný den v domě, který je téměř „HomeKit only“.

Náš dům byl postaven v roce 2004 pro matku se třemi dětmi, navíc se samostatnou bytovou jednotkou pro jejich babičku. Jedná se o celkem velkoryse řešený projekt, vzhledem k původně vynaloženým nákladům. Proto, když jsme jej v roce 2017 přebrali, bylo jasné, že nás čeká velká rekonstrukce.

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Vyměnili jsme nejen okna a vstupní dveře, ale také zdroj vytápění. V interiéru se posunulo pár příček, postavilo nové schodiště a doplnily klimatizační jednotky. Z původního vybavení zůstala jen koupelna v přízemí, jinak nezůstal kámen na kameni.

Již v době návrhu jsem byl rozhodnut, že mozkem domácnosti bude HomeKit. Ten jsme testovali více než rok ve zmíněném bytě a plně nám vyhovoval. Během prací vzaly za své všechny vypínače, dodělalo se několik přívodů pro napájení kamer a natahaly se kabely pro routery.

Kvalitní domácí síť je u tohoto typu chytré domácnosti základem, stejně jako samotné připojení. Z tohoto důvodu jsme zrušili běžné bezdrátové připojení a napojili se na staré telefonní rozvody – do obce nám Cetin přivedl optiku. Pokud bych měl shrnout veškeré náklady spojené s úpravou domácnosti na HomeKit, budeme se bavit o částce kolem 100 tisíc korun. Zdali tato částka stála za to, nemohu objektivně posoudit, nechám to tedy na vás. Ale teď potichu, venku je ještě tma a náš dům spí stejně jako jeho obyvatelé.

HomeKit

Dobré ráno

Ahoj, jmenuji se Siri a jsem mozkem chytrého domu Michaela a jeho rodiny. Nejsem stejná Siri, jakou máte ve svém iPhonu. Majitelé mě takto titulují, protože přes hlasovou asistentku od Applu ovládají části svého domova. Teď vám popíšu, jak vypadá jeden pracovní den chytré domácnosti.

Je pondělí před pátou hodinou ranní a Michael bude zanedlouho vstávat do práce. Pro mě to znamená, že má denní směna právě začíná. Přesně v 4:55 začnu pomalu rozsvěcovat lampičku na jeho straně postele, venku je ještě tma a tak musím zastoupit slunce.

Většinou ho to vzbudí, přesto ale v 5 hodin zapnu budík – nebojte, není to žádné hlasité pípání. Přes HomePod, který je umístěn na komodě v ložnici, pustím klidnou hudbu tak, aby se mu dobře vstávalo. Ve chvíli kdy Michael na svých Apple Watch vypne budík, vypnu hudbu, rozsvítím LED pásek pod postelí a zapnu i světla v horní koupelně.

Na jeho iPhonu se na základě automatizace připraví aplikace k sonickému kartáčku. Pohybovými čidly na chodbě ho sleduji a svítím mu na cestu. Jde ještě na toaletu, i tam mu automaticky zapnu světlo. Stejně jako na chodbě i zde jen s minimálním jasem, aby celé vstávání bylo co nejpříjemnější.

Stejným způsobem pracuji se světly i v noci. Pokud si někdo potřebuje odskočit, zařídím, aby na cestu viděl, ale zbytečně jej to neprobralo. Po ranní hygieně vedou jeho kroky ke schodům, opět automaticky zapnu světlo a jsme v přízemí, v kuchyni.

Michael každé všední ráno přiloží svůj iPhone k NFC tagu, který je šikovně nalepený na jedné ze skříněk linky – není téměř vidět. Tím aktivuje předem nastavenou scénu: rozsvítím světla v kuchyni a nad jídelním stolem, přes HomePod v jídelně ho pozdravím, řeknu mu co je dneska za den, jaké je venku počasí a co má dnes naplánované jak v pracovním tak i soukromém kalendáři.

Nezapomenu mu ani připomenout, který z jeho kontaktů má dnes narozeniny. Na závěr spustím jeho oblíbený playlist, ale jen velmi tiše, přeci jenom, zbytek domu ještě spí. Nevařím, občas vypomůžu s minutkou, ale tuhle činnost ráda zatím přenechám lidem. Poté co se Michael nasnídá, vyběhne po schodech, pak přes chodbu a ložnici do šatníku. Po cestě mu opět ochotně zapínám světla. Obleče se, políbí manželku Magdu, která v tuto dobu ještě spí, a stejnou cestou se vydá zpátky do předsíně v přízemí a ven.

Nyní ho už i vidím – venku je 5 kamer a tak mám přehled o celém okolí domu. Jelikož ještě stále nevyšlo slunce, rozsvěcuji postupně všechna světla včetně těch na parkovišti. Michael sedá do auta, jeho iPhone se připojuje na CarPlay, což je pro mě jasná zpráva – jede pryč. Uvnitř domu zhasínám všechna světla a vypínám hudbu, která nám zpříjemnila ráno. Jakmile se Michael dostatečně vzdálí od domova, zhasnu i venkovní osvětlení. Zvládla jsem to, ráno bylo na jedničku. Já mám nyní hodinu až dvě pauzu do doby, než se vzbudí malý pán.

Žena v domácnosti

Malému Maxovi jsou dva roky a je moc šikovný. Od mala spí sám v pokoji, ale není čeho se bát. Rodiče jej hlídají přes kameru, a pokud zrovna ne, umím jim poslat notifikaci, je-li něco v nepořádku.

HomeKit

Jeho pokoj je taktéž jedním z těch, kde hlídám kvalitu vzduchu, aby se mu vždy dobře spalo. Živo v pokoji začíná být po sedmé hodině ráno. Maxík vstane a zajde si rozsvítit světlo. Ještě nedosáhne na rolety a tak se sám naučil používat vypínače Hue. Baví mě, jak si vždy zvolí stejnou barvu – má rád ostřejší bílé světlo. Časem bych se měla dočkat i ovládání rolet, to je pak budu moci vytáhnout sama, hned jak se Max vzbudí. Ten si teď ještě sám hraje, ale dlouho to nevydrží a zavolá mámu.

Pro mě to znamená jediné – je čas ranní očisty. Proto už v 7:00 zapnu automaticky cirkulační čerpadlo teplé vody, aby z kohoutku tekla hned a paní Magda nemusela dlouho čekat, když jde malého umýt. Podle toho, kolik je v okolí světla, automaticky rozsvěcuji všude, kde mám pohybové senzory.

Ranní rutina se moc neliší od té Michaelovy. Magda se mnou ale více mluví, každé ráno mi v kuchyni řekne, co mám pustit za muziku, při které připraví snídani. Maxík dneska obzvlášť pěkně jedl a proto přijde odměna v podobě pohádky. Poslechnu na slovo a tak vypnu HomePod a přes Homebridge spustím televizi. Dneska však nijak na dlouho, malý jde na plavání a proto už po deváté hodině odchází s maminkou pryč.

Nyní jsem doma sama, což pro mě vždy znamená hodně práce. Jako první zamknu hlavní vchod, vypnu všechna světla, televizi a případně HomePody. Na dobu, kdy není nikdo doma, vypnu i cirkulační čerpadlo teplé vody. I když je ještě venku zima, zapnu klimatizaci. Tu máme téměř v každé místnosti, pravidelně je pouštím v režimu ventilace s maximálními otáčkami. Nechladím s nimi ani netopím, jen víříme prach, ten je pak klimatizací nasáván a ulpí na filtru. Tímto pomůžu trochu s úklidem – prach není třeba tak často utírat.

Úklid mám ráda, a jelikož není nikdo doma, pustím v přízemí i patře vysavače Roomba, které se postarají o to, aby bylo všude čisto. Pokud by se náhodou během této doby někdo začal vracet domů, vše přeruším a uvedu do původního stavu. To se ale často nestává a tak mám dům v celku rychle uklizen, běžně mi stačí hodina. V horní koupelně mám ještě jednoho pomocníka – robotický mop. Ač můžu, nepouštím jej. Magda si jej zapíná sama podle potřeby, nicméně ze všech pomocníků je nejméně používaný.

Před koncem mé dopolední směny zapnu osvětlení akvária na chodbě – starám se o celý jeho chod, včetně filtrace, vzduchování a měření teploty. Pod nádrží na zemi je umístěn záplavový senzor. Pokud by došlo k úniku vody, automaticky vypnu filtraci a pošlu zprávu všem na telefon. Dám také příkaz robotickému vysavači, aby odjel ze své dokovací stanice, která je umístěna přímo pod akváriem. Když robot odjede a já vypnu jeho stanici, nemůže se vrátit, a je tak mimo nebezpečí. Záplavových senzorů je po domě víc, dohlížím na všechny vodovodní ventily a spotřebiče, jako je pračka nebo myčka. V budoucnu bych měla dostat na starost i hlavní uzávěr vody, abych v případě havárie mohla sama vodu vypnout.

Odpolední program

Dnešek se trochu vymyká běžnému dni, za pravdu mi dá i pošťačka, která se po obědě zastavila se zásilkou. Zvoní, ale nikdo neotvírá. Já posílám notifikaci na iPhone oběma. Magda byla rychlejší a přes zvonek paní pošťačce říká, že nikdo není doma. Jsme však na malé vesnici, všichni se tu známe a proto jsem dostala povel odemknout dveře a balíček mohl být bez problémů doručen.

HomeKit

Zanedlouho se Max s maminkou vrací, oběd si dali ve městě, a tak dnes vařit nebudeme. Je však čas na odpolední spánek, malý pán jde do postele a Magda má čas věnovat se zbylým domácím pracím, na které já nestačím – praní a žehlení opravdu není nic pro mě. Blíží se třetí hodina a domů se vrací i Michael. Než se Max vzbudí, stihnou si dát kávu, já jim k tomu pustím hudbu, o kterou mě přes HomePod v jídelně požádají.

V tuto dobu nemám moc práce. Michael si jen přes aplikaci Domácnost kontroluje stav tepelného čerpadla, které dům vytápí. Načítání provozních dat do HomeKitu zajišťuje řada funkcí v NodeRed a Homebridge. Tyto kontroly dělá pravidelně, jelikož pracuje pro firmu, kde se mimo jiné podílí na vývoji tohoto typu vytápění. Řadu novinek testujeme právě u nás a já mu s tím pomáhám. Například sleduji všechny teploty a hlavně poruchové stavy, které mu vždy okamžitě hlásím. Ale dost bylo práce.

Maxík se probudil a půjde na návštěvu k babičce, protože rodiče pojednou do obchodu. Zase jsem na chvilku sama, což pro mě znamená další práci. Zamknu, zhasnu světla, která zůstala rozsvícená, a zase zapnu klimatizaci a vyšlu do práce vysavače. Dneska jsem sice už uklízela, ale nastavení HomeKitu mi bohužel nedává možnost tuto skutečnost zpracovat. A tak je pro mě každý odchod všech z domácnosti jasným příkazem k řadě úkonů primárně spojených s úklidem.

Večerní relaxování

Na večer se scházíme všichni doma. Venku už se setmělo, a proto opět hlídám množství světla v místnostech a rozsvěcuji světla dle potřeby. Večery bývají pro mě taková všehochuť, pouštím hudbu, zapínám a vypínám televizi, hlídám čas při vaření.

Samozřejmě nezapomenu opět zapnout cirkulační čerpadlo na vodu, aby při večerní hygieně byla hned k dispozici. Často v tuto dobu připravuji i domácí wellness. Jedná se o prostor vedle koupelny, místnost, která při rekonstrukci zůstala nevyužitá, a tak ji propojili s koupelnou, obložili dřevem a umístili do ní saunu včetně lehátek k odpočinku. Jakmile dostanu povel, zapnu saunu. Dělám to dopředu, aby bylo dost času k jejímu nahřátí. Ve wellness a koupelně zhasnu světla, rozsvítím jen kouli Eve a světlo v sauně pro navození příjemné atmosféry. Tu ještě umocním hudbou z Apple Music – doporučuji rozhlasovou stanici SPA.

Po večeři a koupání jde malý pán spát a pro rodiče je již vše připraveno. Mohou si odpočinout a chvilku relaxovat. Na konci odpočinku stačí stisknout jediné tlačítko na ovladači Hue Tap a já vše vypnu – saunu, hudbu a osvětlení. Naopak automaticky zapnu běžná světla v koupelně, aby nic nebránilo k dokončení večerní hygieny.

Protože není ještě moc hodin, je čas na trochu zábavy, heslo „Movie time“ je toho pro mě jasným znamením. Pokud by v tuto dobu hrála jakákoliv hudba z HomePodu, vypnu ji. Zapnu televizi včetně aplikace Hue Sync pro synchronizaci obrazu se světly za televizí a pohovkou. Ostatní světla utlumím a vše mám připravené pro sledování nových dílů na kanálu Apple TV+. V 19:30 taky automaticky vypínám osvětlení akvária a deaktivuji zvonek v horním patře. To proto, aby případná pozdní návštěva nevzbudila zvonkem Maxe. Spodní zvonek nechávám prozatím aktivní.

IFTTT

Dobrou noc

S pozdější hodinou je třeba se vydat do ložnice, přeci jenom je zítra další pracovní den. Michael s Magdou uléhají do postele se slovy: „Good night Siri.“ Pro mě je to znamení provést řadu posledních úkolů dne. Zamknu hlavní vchod, vypnu cirkulační čerpadlo a deaktivuji zvonek. Zhasnu taky všechna světla, jak venku tak i uvnitř.

Pokud by zůstal zapnutý HomePod nebo televize, vypnu je taktéž. Posledním krokem je aktivace útlumu tepelného čerpadla, které na noc sníží svůj výkon. Jednak s ohledem na hlučnost, ale taky proto, že v noci stačí vytápět na nižší teplotu.

Tím má práce pro dnešek končí. Nejsem všemocná a řadu úkolů mi pomáhají provést přednastavené zkratky v iPhonech. Mám se toho ještě hodně co učit, ale přes to všechno se snažím být maximálně nápomocna a ušetřit obyvatelům domu co nejvíc práce. Mají tak více času pro sebe a to je asi největší benefit nás, chytrých domácností.

Komentářů:

  1. Dobrý den,
    Děkuji za příjemné čtení. O chytrou domácnost se zajímám teprve pár dnů a myslím, že fungování za pomoci Homekit mi je jasné. Rád bych se Vás zeptal na robo vysavač Roomba. Ten máte ovládaný také přes Apple Homekit? Nemohu totiž nikde dohledat, zda Roomba Homekit podporuje..? Vlastně jsem nedohledal žádný vysavač, který by Homekit podporoval.
    Děkuji

    1. Zdravím,
      tuším, že vysavač s přímou podporou není, jelikož HK vůbec nemá položku vysavač jako příslušenství. U nás máme Roomby napojeny přes Homebridge, chovají se jako vypínač = zapnuto/vypnuto. Na automatizace a pro komunikaci se Siri to stačí. Jinak ale používáme nativní app od výrobce vysavače.

      1. Chápu to tedy správně, že vysavač komunikuje s Homebridge od Philips ve smyslu zap/vyp v rámci automatizace?

        1. Pozor, neplést si pojmy – homebridge není bridge od Philips Hue. Homebridge je služba běžící na domácím serveru, která zajištuje napojeni neHK zařízení do HK. Nejčastěji se Homebridge provozuje na RaspberryPi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *