Koncil: iPad vs. Mac

Koncil

iPad vs. Mac? Co je lepší zařízení pro práci, konzumaci obsahu nebo hraní her? Pomohl iPad nový operační systém iPadOS? Máme pro vás náš tradiční Koncil, kde jsme vyzpovídali hned několik technologických odborníků.

Koho jsme se ptali?

Michal Bláha (@michalblaha) – Investor, entrepreneur, racing driver, „primitivní“ antikomunista.

Karel Boháček (@karroul) – Krotitel umělé inteligence, bývalý doktor laseru.

Jura Ibl (@jura_ibl) – Jednotka chaosu.

Vláďa Janeček (@schotek) – Zakladatel, majitel a šéfredaktor SuperApple Magazín

Pavel Kout (@pavelkout) – Webový grafik na volné noze.

Roman Maštalíř (@romanmastalir) – CEO eventee.

Filip Molčan (@fipa) – Zakladatel Good Sailors.

Otakar Schön (@o_schon) – Jediný redaktor Tech sekce Hospodářských novin.

Chcete PDF verzi tohoto článku? Stáhněte si ji zdarma.

Koncil

1) Na jakých zařízeních pracujete?

Michal Bláha – MacBook Pro 13“ 2017, iPhone 11 Pro, iPad Mini.
Karel Boháček – Mac, iPad, iPhone, laptop s Windows od zaměstnavatele.
Jura Ibl – Velký iPad Pro a k tomu Mac Mini z roku 2011.
Vláďa Janeček – MacBook Pro 15″ (2017), Mac Mini (2014), HP Z2 G4 mini, Surface Laptop, iPad Air 2.
Pavel Kout – MacBook Pro 13″ (2014), iPad Pro 9,7″, iPhone XR.
Roman Maštalíř – Mac Pro (2009) v práci a iPad Pro (2018) všude jinde.
Filip Molčan – MacBook Pro 15″, po většinu času zavřený v šuplíku a napojený na externí displej, v práci pak Mac Mini a na cestách a jednáních iPad Pro.
Otakar Schön – MSI RAIDER Win10 PC (Core i7, 16 GB RAM, 256 M.2 SSD, 1TB HDD) zapojené jako desktop k 27″ 4K monitoru s mechanickou klávesnicí a bezdrátovou myší Acer TravelMate X3 14″ ultrabook (8 GB RAM, 256GB SSD), aktuálně testuji nástupce se 16 GB RAM a 10hodinovou výdrží, Galaxy Note 10+.

2) S jakým zařízením trávíte nejvíc času?

Michal Bláha – MacBook Pro.
Karel Boháček – S notebookem s Windows. Jinak trávím asi stejné množství času na Macu a iPadu.
Jura Ibl – Určitě s iPadem, ale na produkční podklady potřebuju Mac, takže používám Luna Display a macOS mám jako aplikaci v iPadu. 60 % času jsem v iOS a zbytek na Macu
Vláďa Janeček – MacBook Pro 15″, HP Z2 G4 mini.
Pavel Kout – iPad Pro 9,7″ + Pencil.
Roman Maštalíř – Jednoznačně Mac Pro. Po tolika hodinách v práci už nemám sílu trávit čas nad další elektronikou.
Filip Molčan – Jednoznačně iPad. Přesunul jsem na něj většinu agendy z telefonu, takže v iPhonu nemám e-maily, Slack a další nástroje.
Otakar Schön – Desktop.

MacBook Pro 16"

3) V jaké situaci bych měl o iPadu přemýšlet?

Michal Bláha – Pro mě je to pouze zařízení na konzumovaní obsahu. Přes značný vývoj iPadOS mi nevyhovuje workflow a přenášení dat mezi aplikacemi. Takže já o novém iPadu vůbec nepřemýšlím jako o pracovním nástroji
Karel Boháček – Pokud děláš kreativní práci s hudbou, fotkami, videi nebo pokud kreslíš na jakékoli úrovni. Také, pokud potřebuješ práci na počítači dělat doslova za pohybu. A hlavně pro konzumaci obsahu jakéhokoli typu.
Jura Ibl – Těch je víc. Pokud potřebujete k práci myslet na papíře a máte všude kolem počítače nákresy a poznámky jako já, tak není co řešit. Pak jsou tu lidé, které živí čtení, komunikace, přednášení a řízení týmu – ti, si myslím, už ani nic jiného než iPad nepotřebují. Snad jen ten Excel je problém. No – a samozřejmě je to skvělé sekundární zařízení pro kreativní profesionály. Umělci, ilustrátoři, fotografové, producenti hudby, zvukaři. To jsou řemesla, pro které začíná být iPad standardem.
Vláďa Janeček – V případě, že ti vyhovuje systém iPadOS jako takový a nepřináší ti výraznější omezení v produktivitě, je to skvělé zařízení. Já to mám jinak. iPad pro práci nepoužívám, je to pro mě zařízení pro sledování médií, procházení sociálních sítí a internetu. Je stále po ruce a hned připraven k použití. Jenže pro to, abych jej použil v pracovním procesu, má pro mě stále mnoho omezení. Na Macu (či počítači s velkým desktopovým systémem) jsem stále výrazně produktivnější, tedy mám práci hotovu rychleji, což je pro mě rozhodující…
Pavel Kout – Když nepotřebuji dlouhodobou přesnou rutinní práci (vyplňování tabulek, zaměřování polohovacím zařízením).
Roman Maštalíř – Kreativní tvorba, vzdělávání, kancelářská práce… zde všude má iPad své místo. Osobně se na iPadu učím i programovat, a to zcela od nuly. Je toho málo, co vyloženě „nejde“. Pro nenáročné uživatele může iPad být i hlavním počítačem. Mé mamince jsem koupil iPad už před lety a neexistuje funkce, která by jí chyběla
Filip Molčan – Pokud je vaše práce především o cestování a jednáních, tak dle mého názoru není co řešit. Jsem přesvědčen o tom, že pro obchodníky nebo manažery neexistuje lepší pracovní nástroj. U ostatních profesí je to asi hodně individuální podle konkrétních nástrojů a kvalitě jejich aplikací.
Otakar Schön – Pro děti.

4) Jaké výhody má pro vás iPad?

Michal Bláha – Nyní již žádné.
Karel Boháček – Přenositelnost a okamžitou dostupnost. iPad má pocitově snazší přístup ke všemu než Mac nebo PC, protože je subjektivně rychlejší jej vzít do ruky, odemknout a cokoli spustit než na počítači. Je to pravděpodobně dáno tím, že iPad můžu začít používat, ještě než si sednu, což je u notebooku nemožné nebo nepohodlné.
Jura Ibl – To se těžko vyjadřuje. Já jsem člověk, který přemýšlí rukama, ale všechno, co dělám jsou jedničky a nuly. Myš a počítač člověka odděluje od nějaké přirozené práce, je to všechno moc abstraktní. iPad mi vrátil pocit z řemesla.
Vláďa Janeček – Je to prostě allways-on a allways-connected zařízení. V tomto bude mít navrch minimálně do doby, než Apple začne do MacBooků osazovat LTE modemy (proč to, probůh, už dávno nedělá?).
Pavel Kout – Intuitivní, dlouhá výdrž, lze pracovat kdekoliv.
Roman Maštalíř – Jednoduše se používá, je rychlý a kompaktní. Navíc mi vyhovuje integrovaný LTE modem a velká výdrž na baterii. Umožňuje mi lépe se soustředit na jeden úkol, protože aplikace standardně běží na celou obrazovku
Filip Molčan – Mobilita, možnost být stále online, výdrž na baterii a relativní skladnost celého řešení. U sebe jsem objevil také to, že jsem na iPadu mnohem produktivnější než na stolním počítači. Přeci jen je iOS stavěný primárně tak, že pracujete v jeden okamžik pouze s jednou aplikací. Takže vás nic neruší a alespoň já stejnou práci udělám na iPadu většinou mnohem rychleji než na stolním počítači, a to i za předpokladu, že jde o činnosti, které člověk udělá s myší a velkým displejem rychleji na počítači. Problém je ale ten, že u toho uděláte ještě 10 dalších věcí, které nejsou tak úplně potřeba…
Otakar Schön – Aktuálně pro mě osobně žádné. Ve srovnání s tablety s Androidem milion.

5) Jaké výhody má pro vás desktop nebo notebook?

Michal Bláha – Komplexnost, efektivita práce, více aplikací a console pro práci, zvyk.
Karel Boháček – Práce se soubory a s velkým množstvím informací je na počítači vždycky snazší.
Jura Ibl – Vlastně jen to, že software na počítači je mnohem rozvinutější a odvážnější, než jaký se zatím vytváří pro iPad. To se ale rychle mění. Jinak je počítač pořád lepší pro zpracování většího množství komplexních dat, tam je ještě co dohánět
Vláďa Janeček – Má plnohodnotného správce oken, souborů a podporu periferií. Ve světě Apple mi pak obrovsky schází dotykové displeje na přenosných počítačích, ale na nevýhody jsi se vlastně neptal.
Pavel Kout – Fyzická klávesnice a trackpad. Jinak už žádné.
Roman Maštalíř – Výrazně větší pracovní plocha. Možnost pracovat s velkým množstvím informací zároveň díky práci s okny. Vím, že si trochu protiřečím, ale jsou úkoly, které bych na iPadu zvládal hůře. Funguje to i naopak. Jsou úkoly, u kterých raději sáhnu po iPadu, např. vyfocení webové stránky našeho produktu a zanášení poznámek ke změnám. V neposlední řadě pak aplikace pro macOS. Např. Trello je nesrovnatelně lepší a přehlednější na macOS než na iOS
Filip Molčan – Velký displej, myš a kvalitní klávesnice jsou určitě obrovské benefity. Je stále spousta činností, které jsou na iPadu velice těžkopádné – pracovat se soubory, dělat složité dokumenty, upravovat fotografie nebo videa v pokročilé formě atd.
Otakar Schön – Kvalitní klávesnice, větší obrazovka, možnost pracovat pohodlně mimo stůl (ve vlaku, v letadle).

Koncil

6) Je pro vás rozhodující dotykové ovládání, potažmo stylus?

Michal Bláha – Pro mě ne.
Karel Boháček – Záleží na činnosti. Dotykové ovládání na iPadu je intuitivní a v 90 % stejně dobře (nebo lépe) fungující než jiný typ vstupu (klávesnice, myš). Naopak je nevhodné a unavující při delší práci na počítači na stole. Samostatnou kapitolou je hraní her: strategie jsou pro mě záživnější s dotykovým ovládáním, u akčních her vydávaných pro mobilní zařízení je to z nouze ctnost.
Jura Ibl – S klávesnicí je iPad o 200 % užitečnější zařízení, s tužkou o 1000 %. Samozřejmě pokud ho používáte na práci, domácí iPad se bez toho obejde.
Vláďa Janeček – Ano, dnes by dotyková vrstva měla být naprostým standardem nejen na tabletech, ale i přenosných počítačích.
Pavel Kout – Rozhodně, Pencil je „must have“.
Roman Maštalíř – Ano i ne. Dotykové ovládání působí přirozeně. Myš na Macu mi však umožňuje pracovat s mnohem větší přesností. Já si na iPadu oblíbil klávesové zkratky.
Filip Molčan – Stylus používám poměrně málo, bez něj si život s iPadem umím představit, ale bez klávesnice vůbec. Je to o konkrétním stylu práce každého z nás, někdo na stylus nedá dopustit, já jsem spíše „klávesnicář“.
Otakar Schön – Ne, nejsem kreslíř, dotykový displej je občas fajn, když je matný, jinak zhoršuje čitelnost obrazovky. Hodí se na rychlý posun obsahu, ruka je často rychlejší než touchpad, ale u stolu s klávesnicí a myší je dotykové ovládání úplně zbytečné.

7) Jak vnímáte význam změn představených v iOS 13?

Michal Bláha – Nejvíce vývoj kolem focení, Deep Fusion. Rozšířené Shortcuts jsou super. Větší granularita práv pro aplikace je dobrý směr. Nové Photos jsou skvělé.
Karel Boháček – iOS 13 je pro mě na jednu stranu systém posouvající se blíž a blíž k dokonalosti a jeho bratříček iPadOS se také začal ubírat správným směrem, který způsobí, že spousta uživatelů si jako svůj příští stroj koupí iPad namísto Macu. Stabilita a odladěnost se bohužel zatím ubírají opačným směrem, ale to se s postupně vycházejícími aktualizacemi opět zlepšuje.
Jura Ibl – Nijak zásadně. Nejdůležitější je, že se iPad oddělil od vývoje iOS do vlastní větve, to slibuje hodně dobrého do budoucnosti.
Vláďa Janeček – Je to každopádně krok správným směrem a spoustě uživatelů již dovolí použít iPad jako plnohodnotné primární zařízení.
Pavel Kout – Dobrý úmysl, špatná realizace – neodladěný, chybový.
Roman Maštalíř – Zcela. iPadOS a iOS 13 byl poslední hřebíček do rakve pro můj MacBook 12″. Od poslední WWDC je můj jediný přenosný „počítač“ právě iPad Pro.
Filip Molčan – Právě pro práci s iPadem hodně zásadní. Padla většina bariér – už si můžete stáhnout soubor z internetu, rozbalit, pracovat s ním dál, mít připojena všechna možná úložiště (GDrive, OneDrive, iCloud…) a pracovat pohodlně se soubory. Ještě bych si uměl představit asi jen opravdovou podporu používání myši a zásadně vylepšenou podporu externích displejů, aby se iPad dal použít jako počítač připojený k monitoru.
Otakar Schön – Změny jsou relativně malé, ale ono to stačí, Apple se s iOS 13 a iPhone 11 Pro dostal do stavu, kdy na konkurenci v podstatě neztrácí, naopak má výkon a „vylepšené“ mapy lze stále nahradit těmi od Googlu

8) Myslíte si, že Apple stejně jako Microsoft spojí iOS a macOS do jednoho systému? Pokud ano, kdy?

Michal Bláha – Vidím rostoucí konvergenci, pokud iOS bude subset macOS, bude to skvělé.
Karel Boháček – Nemyslím si, že je spojí v tom smyslu, že bude jeden operační systém fungující stejně na obou platformách, ale spojí se z pohledu vývoje. Částečně to už začalo s Mac Catalyst, jenž umožňuje přenos aplikací z iPadu na Mac. Z tohoto pohledu už spojování vlastně začalo. iOS na iPhone pravděpodobně zůstane i nadále oddělený, ale myslím, že nás čeká postupné propojování iPadOS a macOS, které by mohlo být ukončeno už kolem roku 2021.
Jura Ibl – Nevím. Přijde mi to jako nesmysl. Nenapadá mě, proč by to proboha někdo měl dělat.
Vláďa Janeček – Nesouhlasím s trvzením, že by Microsoft kdy spojil mobilní a desktopový systém do jednoho. Udělal něco jiného: zahodil mobilní systém a dovolil běh plnohodnotného desktopového systému na mobilních zařízeních. Je to tedy totéž, jako kdyby Apple pohřbil iOS (nebo jej nechal pouze pro iPhony) a na iPady začal instaloval „plnotučný“ macOS…
Nicméně, pokud bych přimhouřil oči a otázku vzal jako validní, tak si nemyslím, že by to nastalo v dohledné době. Apple spíš přináší možnost použití iOS aplikací na Macích, tedy něco, co chápu jako „dva systémy, jedna aplikace“. Trochu mi to připomíná současný (a mnou milovaný) Hongkong a formální doktrínu „Jedna země, dva systémy“. A moc dobře vidíme, kam mohou vést snahy o sdružování dvou vzájemně ne úplně myšlenkově slučitelných věcí. (Ale dost politiky, fuj!)
Pavel Kout – Neodvažuji se spekulovat. Pokud by odešel od čipů Intel, dalo by se to předpokládat.
Roman Maštalíř – Byly doby, kdy jsem tomu věřil. Dnes už mi to ale nedává smysl. Věřím, že se objeví macOS, který poběží na ARM procesoru a bude se ovládáním více podobat iOS. Zároveň věřím, že se bude iPadOS více přibližovat macOS. Celkové sloučení systémů mi ale nedává smysl. Naopak sloučení ekosystému, zejména App Store a nástrojů/rozhraní pro vývoj aplikací mi naprosto smysl dává.
Filip Molčan – Myslím si, že ano. Mohlo by to být v době, kdy budou i Macy pohánět stejné procesory, jako dnes telefony a tablety.
Otakar Schön – Netuším, Schiller aktuálně říká, že to neudělá. Propast mezi „stolním“ systémem a iPadOS je pořád velká. Hlavní je, že Apple opouští butterfly klávesnici.

Zagg Slim Book Go

9) Nahradí podle vás do budoucna tablety notebooky a stolní počítače? Proč?

Michal Bláha – Ne rychle. U mladší generace, která nemá zvyky ze starých desktopových systémů (Windows, macOS) to bude podstatně snazší.
Karel Boháček – Ano, pro většinu uživatelů a pro domácí použití. Lidé už si nebudou kupovat notebooky a stolní počítače na doma, protože soustředění všeho kolem tohoto zařízení se rozložilo mezi chytré telefony, tablety a chytré televize. V pracovním (kancelářském) prostředí se, myslím, v dohledné době nic měnit nebude.
Jura Ibl – Částečně. Čím dál víc je vidět, že počítače budou specializovaná zařízení. Mnohem dražší než dnes a sloužící lidem na nejnáročnější úkoly. 90 % ostatních činností se rozběhne do spousty různých udělátek a tablet bude jedním z nich. Někdy mám pocit, že další obory budou následovat trend v herním průmyslu, kde je spousta různých univerzálních zařízení na hraní, ale profíci si klidně koupí počítač vyladěný na jednu konkrétní hru. Taková Adobe Pro konzole by mě asi vůbec nepřekvapila.
Vláďa Janeček – To záleží na softwaru – samotný hardware je připraven již nyní. iPad Pro vybavený klávesnicí (a pro nás staromilce i myší) si svým výkonem a parametry nezadá v ničem s běžným počítačem. Takže je to jen otázkou toho, zda aktuální software dovolí uživateli používat dané zařízení tak, jak mu vyhovuje nejvíce.
Pavel Kout – Ano. Mobilita, nižší cena, rychlejší životní cyklus.
Roman Maštalíř – Myslím, že k tomuto bodu máme ještě dlouhou cestu. Jak říkal Jobs, z počítačů se stanou neohrabané kamiony. Dnes jich ale stále máme plné dálnice…
Filip Molčan – U běžných uživatelů už se to děje. Lidí, kteří nepotřebují a nemají doma stolní počítač, přibývá a bude tomu tak i nadále. Pro konzumaci obsahu, sociální sítě a psaní e-mailů je prostě tablet lepší. Profesionálové ale budou ještě dlouho preferovat stolní počítače, takže si spíše myslím, že to dopadne jako s fotoaparáty – bude to zařízení jen pro profíky.
Otakar Schön – Plošně nikoliv. Likvidaci PC sliboval Steve Jobs při představení iPadu 2, nic takového se nestalo za deset let od prvního iPadu, takže jsem skeptik. Klávesnice je geniální zařízení.

10) Na jakém zařízení jste psal odpovědi na tyto otázky?

Michal Bláha – MacBook Pro.
Karel Boháček – Na iPhone, protože u sebe zrovna jiné zařízení nemám, ale také proto, že se zrovna snažím co nejvíce věcí řešit tzv. za běhu, abych se činnostmi, které chci vyřídit rychle, naučil trávit co nejméně času. Dělat takové věci z iPhonu mě k tomu motivuje, ale uznávám, že pro psaní odpovědí na otázky, což vyžaduje hodně psaní, by zrovna byl lepší Mac nebo iPad.
Jura Ibl – Tak to si snad ani nezaslouží odpověď.
Vláďa Janeček – HP Z2 G4 mini.
Pavel Kout – iPhone XR.
Roman Maštalíř – Na Mac Pro v práci při pauze na kávu.
Filip Molčan – Samozřejmě na iPadu ve vlaku.
Otakar Schön – Acer Swift 3 SF314.

1 komentář

  1. Dlouhou dobu jsem si myslel, že ipadem mohu nahradit počítač, alespoň v domácnosti na soukromé účely. A šlo to do doby než jsem něco potřeboval udělat nebo napsat. Například multitasking při Skype hovoru nebo psaní na klíně. Kopírovaní textu mezi dvěmi aplikacemi, atd. V tomto opravdu na „laptop“ nemá.
    V mé práci se dá použít jen a pouze, jako čtečka nebo nástroj pro prezentaci, případně na poznámky, ale jelikož stejně po fabrice musím tahat laptop, iPad zůstává, jako konzumní zařízení. Holt korporátní svět, kde musíte mít zapnuté různé databázové, výkresové a jinak specializované appky.
    Teď o svátcích ho používám také, jako hotspot pro macbook. Jako nouzové řešení funkční je, ale furt je lepší mít kombo laptop + iPhone a jako bonus Ipad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *