Apple TV na druhou

TV is coming… Už dlouho víme, že letos Apple spustí svoji streamovací službu a přespříští týden nám budou odprezentovány všechny detaily. Streamování je už téměř pro všechny generace výchozí způsob konzumace obsahu a všichni si to uvědomují. Apple se pokoušel dostat na naše obrazovky v minulosti už několikrát a nutno dodat, že s nijak zářivými výsledky. Tentokrát vše nasvědčuje tomu, že má Apple dostatečně nabito, aby se se všemi ohňostroji postavil (po bok) HBO, Netflix, Amazon Prime a dalším a zopakoval to, co se mu povedlo s Apple Music.
Miliarda dolarů. Tisíc. Milionů. Dolarů. Tolik Apple za loňský rok údajně utratil za tvorbu obsahu pro svoji novou streamovací službu. Všude se dočtete, že Netflix za stejné období utratil osmkrát tolik. Při porovnávání je třeba si ale uvědomit, že zatímco Netflix je ve streamování video obsahu leaderem, Apple v něm oficiálně ještě ani není. Brali byste na lehkou váhu automobilku, která má roční rozpočet jen na úrovni 1/8 Volkswagenu? Smáli byste se někomu, jehož majetek dosahuje pouhé osminy majetku Warrena Buffetta? Miliarda dolarů je obrovské množství peněz. Ještě, než se podíváme na to, kam Apple tyhle peníze poslal, řekneme si něco o tom, kdo za to byl zodpovědný.

Kdo

Apple sází na správné lidi. Před pár lety byl ochoten utratit šílené peníze za nějaká sluchátka, jen aby si zajistil ideální tým pro rozjezd Apple Music. A ani v případě video obsahu nenechává Apple nic náhodě. S rozjezdem nové služby pomáhá řada osvědčených profesionálů.

Jamie Erlicht a Zack Van Amburg. Dvojice výkonných manažerů původně ze Sony Pictures Television, která měla na starosti např. Breaking Bad. Jejich pravou rukou je Matt Cherniss, který má zkušenosti z WGN America, Fox, Warner Bros. a FX a který byl zodpovědný např. za seriály jako Manhattan a Salem.

Apple u Sony čerpal víc talentů, než se Sony mohlo líbit. U Sony nabral totiž i Kima Rozenfelda, který se bude starat o dokumentární série.

Velkou posilou je i Morgan Wandell, který pro změnu přešel z Amazon Studios. Tam byl zodpovědný za produkci seriálů The Man in the High Castle, Goliath nebo Jack Ryan. Ještě předtím sbíral zkušenosti v ABC, kde měl na starosti tvorbu dramat.

Velkým mezinárodním úlovkem je Jay Hunt. Ta původně pracovala pro britský Channel 4, kde pod jejími křídly vznikly seriály Black Mirror a Humans. Ještě před tím pro BBC One zajišťovala seriály Luther a Sherlock. Troufám si skromně říct, že v tomto případě se jedná téměř o to nejlepší z evropské produkce za poslední roky.

Další posilou je Michelle Lee, která v minulosti pomohla na svět seriálům About o Boy (NBC) a The Path (Hulu).

Dana Tuinier, původně z Paramount Network a se zkušenostmi z Fox bude mít na starosti komedie. Mezi její děti z minulosti patří např. Bob’s Burgers, Cosmos: A Spacetime Odyssey a New Girl.

Řady Apple rozšířila i Carol Trussel, která měla u HBO na starosti např. True Blood a před tím např. Roswell nebo Hannibal.

Původně z Netflixu přichází Layne Eskridge, která je podepsána pod seriály Ozark nebo Longmire.

Nakonec je třeba zmínit ještě jedno jméno. Všichni jmenovaní jsou přímo či nepřímo podřízeni jednomu člověku, u kterého končí odpovědnost za nejnovější pokus Apple ovládnout náš čas u obrazovky. Je jím samozřejmě Eddy Cue, senior VP pro internetový software a služby Applu.

Co

Už zhruba tušíme, kdo se v Apple stará o obsah a teď si můžeme říct, co ten obsah bude tvořit. Níže najdete přehled uniklých informací o tom, co pro nás Apple chystá.

Hned na úvod vystřelím povinnou zmínku o nevyhnutelném pokračování Planet of the Apps a Carpool Karaoke: The series. A nyní už novinky.

Sci-fi od Simona Kinberga a Davida Weila. Apple objednal 10 epizod. Simon Kinberg pracoval v minulosti na sérii X-Men, David Weil je tvůrce ještě neodvysílaného seriálu The Hunt pro Amazon, kde Al Pacino loví v 70. letech přeživší nacisty. Tento seriál má údajně nadstandardní rozpočet a produkci, a výsledku se tak dočkáme nejspíš až v příštím roce.

Snoopy, se vrátí exkluzivně pro diváky platformy Apple.

My Glory Was I Had Such Friends. Další hvězdný úlovek. Apple se povedlo zajistit si spolupráci s hitmakerem J. J. Abramsem a rovnou v obnovené spolupráci s Jennifer Garner, se kterou J. J. točil v minulosti seriál Alias. Tentokrát nepůjde o akci, ale o předělávku knižního bestselleru o ženě, která čeká na vážnou operaci srdce a o skupině jejích kamarádek, které ji podporují.

Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Steve Carell morning show drama. Tento seriál bude zřejmě jednou z vlajkových lodí nabídky, minimálně si o to říká hustotou hvězdného obsazení. Reese Witherspoon, Jennifer Aniston a nejnověji v hlavní roli i Steve Carell, který se poprvé vrací na TV obrazovky od The Office, nám budou přibližovat, jak vzniká ranní televizní show. Hlavním producentem je Jay Carson, který měl stejnou roli i u House of Cards. Můžeme tedy spíš očekávat drama než nějakou řachandu. Objednány rovnou dvě série po deseti dílech.

Defending Jacob. Chris Evans nebude tentokrát zachraňovat celý svět, ale svého 14letého syna, který byl obviněn z vraždy. Bude se jednat o omezenou sérii (tzn. jedna sezóna a dost) v rozsahu 4–10 dílů. Za zmínku stojí, že režírovat bude Morten Tyldum, který byl v roce 2014 nominován na Oscara za The Imitation Game (česky hezky Kód Enigmy).

Losing Earth. Minulé léto The New York Times Magazine publikoval velký článek (30 000 znaků, zabral prakticky jedno celé číslo) o malé skupině vědců, která se snažila zastavit klimatické změny v době, kdy se to teoreticky ještě dalo zvládnout. Sám autor článku, Nathaniel Rich, bude plnit roli výkonného producenta.

The Elephant Queen. Další dokument o osudu jedné sloní rodinky ve vysychající Africe.

Wolfwalkers. Nejen živými herci živ je člověk. Čeká nás i irský kreslený seriál o mladé lovkyni, která chce v Irsku zlikvidovat poslední zlé vlky, ale místo toho se s nimi skamarádí. Jdeme dál.

Charlie Day and Rob McElhenney comedy series. Kdo z vás zná poklad v podobě seriálu It’s Always Sunny in Philadelphia, už je v obraze a víc mu říkat není potřeba. Charlie a Rob tentokrát připravují seriál z prostřední herního vývojového studia. Zajímavostí je, že na tvorbě se podílí přímo i Ubisoft.

Pachinko. Tento seriál bude televizní předělávkou knihy Min Jin Leea o čtyřech generacích korejské rodiny a její cestě z Korey, přes Japonsko až do Spojených států. The New York Times tuto knihu zařadili mezi Top 10 roku 2017.

Time Bandits. Zde nás čeká seriálová předělávka staršího filmu z pera Terryho Gilliama (člen Monty Python) o skupině pirátů cestujících časem a hledajících (jak jinak) poklad. Podle všeho můžeme čekat na pořádnou porci britského humoru.

See. Další z výpravnějších počinů. Tento seriál se má odehrávat v budoucnosti, má se jednat o tzv. „world-building“ produkci, tedy produkci, kde se minimálně část scén odehrává mimo naši realitu. Hlavní role (mimochodem Baba Voss, nebojácný válečník, vůdce a ochránce) se chopil Jason Momoa, který si zřejmě myslel, že se jedná o „Sea“ a že si to hodí jen jako melouch při natáčení Aquamana. Mimo něj uvidíme např. intenzivní Alfre Woodard.

Calls. Netypický projekt, který momentálně běží na francouzském Canal+. Jedná se o desetiminutové díly audionahrávek (černá skříňka z letadla, telefon na 911, atd.), které dohromady vypráví příběh o apokalypse.

Oprah. Toto je velké. Apple se domluvil s Oprah na několik let dopředu na dodávání nejrůznějšího obsahu. Kromě filmů a seriálů se jedná i o knihy a aplikace mimochodem. Ještě nevíme konkrétně, co pro nás Oprah exkluzivně prostřednictvím Apple chystá, ale bude toho hodně.

Shantaram. Opět seriál vycházející z knižní předlohy. Příběh vypráví o Linovi, utečenci z australské věznice, který se skrývá v bombajském podsvětí. Mimochodem, v minulosti měl o tento projekt zájem i Johny Depp.

Little Voices. Další produkce J.J.Abramse, kterému bude tentokrát pomáhat Sara Bareilles. Má se jednat o komediálně-dramatický seriál o mladých lidech v New Yorku. Nové Přátele asi čekat nemůžeme, ale nechme se překvapit.

Dickinson. Tento seriál nám má přiblížit mladá léta Emily Dickinson. Titulní roli na svá bedra vezme Hailee Steinfeld (True Grit, Bumblebee), její matku bude hrát Jane Krakowski (30 Rock).

Foundation. V tomto případě se určitě jedná o jeden z nejočekávanějších projektů. Apple získal práva na televizní zpracování pilíře sci-fi žánru z pera Isaaca Asmiova. Že je tento počin brán vážně potvrzuje i fakt, že hlavními odpovědnými osobami jsou David S. Goyer (spoluautor Batman Begins a The Dark Knight) a Josh Friedman (spolupracující s Jamesem Cameronem na pokračování Avatara a rebootu Terminátora). Nevíme kdy se máme těšit, ale víme, že máme na co.

Central Park. Další kreslený seriál, tentokrát o rodině z New Yorku, která zachrání Central Park a tím celý svět…? Za zmínku stojí, že hlasy postavám propůjčí mimo jiné Kirsten Bell nebo Josh Gad.

M. Night Shyamalan thriller series. M. si nedá pokoj a pořád to zkouší. V tomto případě bude režírovat první z deseti třicetiminutových epizod psychologického thrilleru, kde jednu z vedlejších rolí zahraje Ron Weasley z Harryho Pottera.

Swagger: A drama series based on Kevin Durant. Tento seriál má vyprávět o začátcích basketbalové legendy Kevina Duranta. Za zmínku stojí, že Kevin Durant hraje za Golden State Warriors, jichž je Eddy Cue velký fanoušek…

Amazing Stories. Steven Spielberg a jeho Amazing Stories se vrací! Navíc s velkorysým rozpočtem 5 milionů USD na epizodu.

Are You Sleeping. Opět seriál vycházející z knižní předlohy, tentokrát o úspěšném podcastu, který analyzuje (a otvírá) starý případ vraždy. Hlavní roli ztvární držitelka Oscara Octavia Spencer.

Little America. Kdo jste viděl The Big Sick (Pěkně blbě), nemůžete se dočkat dalšího díla od manželské dvojice Kumail Nanjiani a Emily V. Gordon. I tentokrát se budou věnovat tématu imigrantů v USA, kdy budou popisovat jednotlivé příběhy, někdy vtipné, někdy dojímavé.

Ronald D. Moore sci-fi series. Tady by měli zpozornět fanoušci Battlestar Galactica, kde byl Ronald D. Moore jedním z hlavních tvůrců a scénáristů. Tentokrát se vrací se seriálem, který popisuje, co by se stalo, kdyby nikdy neskončil globální závod o vesmír. V hlavní roli se objeví Joel Kinnaman (Robocop, Altered Carbon).

Home. Apple nabídne i show pro fanoušky cizích domácností. V dokumentárním seriálu Home bude prezentovat výjimečné domovy výjimečných osobností.

Damien Chazelle drama series. Apple si objednal dramatický seriál i hollywoodské supernovy Damiena Chazelle, režiséra Whiplash, La La Land a First Man. Zatím nejsou známé žádné další podrobnosti, jen že Chazelle napíše a zrežířuje každou epizodu.

Vital Signs. Šestidílný seriál, kde se každý díl zaměřuje na konkrétní emoci a zároveň je to částečně autobiografický dokument o životě Dr. Dre.

Justin Lin. Člověk, jehož jméno je především spojováno s filmovou sérií Rychle a zběsile, se zavázal na delší dobu vytvářet pro Apple obsah. Netušíme, co z toho bude, ale jisté je, že to bude jízda!

Nevelot. Původně izraelský seriál, kde si Richard Gere zahraje veterána z Vietnamu, který se po nešťastném úmrtí své dávné lásky vydá na vražednou výpravu za ničeho si nevážejícími mileniály.

On the Rocks

Vzácný úlovek. Apple dal dohromady Billa Murryho a Sofii Coppola, aby nás znovu oblažili stejnou filmovou magií, jako kdysi v Lost in Translation. Scarlett Johansson tentokrát nahradí Rashida Jones, která si zahraje mladou matku, která chce po letech obnovit kontakt se svým záletnickým otcem.

Cena, dostupnost (a hardware)

Samozřejmě informací o ceně a dostupnosti je velmi málo a většinou se jedná jen o dohady. Ale zdá se, že nějaké informace ve všech únicích převažují. Nejdříve cena: Podle mnohých by streamovací služba Apple měla být zdarma pro všechny majitele Apple zařízení. Stačí, pokud vlastníte iPhone, iPad nebo Mac a obsah by vám měl být k dispozici. Alespoň ze začátku. Očekává se, že postupem času Apple nějaké předplatné (á la Apple Music) zavede, ale to až nás dostatečně naláká. Nyní dostupnost: Šušká se, že nový obsah by měl být k dispozici v rámci aplikace TV, tedy přesně té, která je nám nedostupná. Pokud jste stejně jako já po tomto zjištění zatajili dech, můžete vydechnout. Předpokládá se, že do konce roku bude streamovací služba dostupná ve více než 100 zemích. Je možné, že nebudeme mít vše dostupné hned, ale je vysoká šance, že bychom měli mít možnost se relativně rychle přidat.

Když už jsme u toho šuškání – povídá se také, že by Apple v rámci snahy službu přiblížit co nejvíce lidem mohl představit light verzi Apple TV. Ta by měla podobu dongle do HDMI portu, tedy něco na způsob Amazon Fire TV Stick.

Apple to nebude mít snadné. Na televizním obsahu už si několikrát vylámal zuby. Zdá se, že ale nikdy do toho nešel s takovou vervou a s takovou přípravou. My můžeme jen doufat, že se Apple podaří opět od základu změnit celý trh, stejně jako to kdysi udělal s hudbou nebo s telefony a my si budeme moci užívat privilegium nechat se Applem rozmazlovat.

Mimochodem, na podzim toho roku spouští svoji streamovací službu i Disney. Ten Disney, co vlastní Marvel. A Pixar. A Star Wars…

1 komentář

  1. No naneštěstí se děje přesně to, co jsem už před pár lety říkal všude, kudy jsem chodil. Budeme si prostě platit 6 streamovacích služeb, abychom se mohli dívat na televizi:D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *