Whink spojuje atraktivitu a užitečnost do jednoho balíku

Za dobu, co používám iPad Pro jsem již vyzkoušel řadu poznámkových aplikací. Když se podívám do své složky na iPadu, sám se divím, kolik tam toho mám nainstalováno. Dlouhou jsem aktivně používal Notability, Paper či v kombinaci s Apple Pencil aplikaci MyScript Nebo. Nakonec jsem zůstal věrný systémovým Poznámkám. Nedávno jsem však v App Store zcela náhodou objevil aplikaci Whink – Note taking, Annotate & Record Lectures. Řekl jsem si, proč bych tomu nedal šanci.

Je potřeba si uvědomit, že aplikací, které podporují Apple Pencil není úplně mnoho. Sice postupně přibývají, ale rozhodně by jich mohlo být více. Whink na první pohled vypadá stejně jako všechny ostatní, ale teprve v ostrém provozu oceníte její schopnosti. Kromě toho, že jde o designový skvost, nabízí Whink řadu užitečných vychytávek. Whink zkrátka spojuje atraktivitu a užitečnost do jednoho balíku.

Většinu základních funkcí si vyzkoušíte již během prvního spuštění. Tutoriál vás vším interaktivně provede. Důležité je podotknout, že bez Apple Pencil rozhodně takový zážitek nezažijete. Můžete samozřejmě psát prstem, ale není to ono. Whink je určen hlavně pro iPad Pro v kombinaci s Apple Pencil.

Noční režim a překrásné sešity

V hlavním menu se vám shromažďují všechny vytvořené sešity. Ty si můžete přizpůsobit na míru. Je libo obyčejný papír, s řádky nebo snad spíše čtverečkovaný povrch? A co takhle různé barvy a design přebalů? S Whink je všechno možné. Každý sešit si můžete zcela vyladit k obrazu svému. Jeden můžete použít na obyčejné poznámky, další na brainstorming, myšlenkové mapy, seznamy a tak dále. Využití záleží jen na vás.

Výhodou Whink je také synchronizace napříč zařízeními skrze iCloud Drive a nové Soubory, které byly představeny společně s iOS 11. Všechny své dokumenty tak máte na jednom místě a kdykoliv se k nim můžete dostat. Kromě toho také můžete zapnout v aplikaci noční režim.

Užitečné nástroje

Kromě obyčejné tužky, můžete využít i pero. U všech nástrojů jsou další nastavení, jako například změna šířky písma či výběr barvy z pestré palety. Můžete využít i klasickou virtuální klávesnici nebo připojenou Smart Keyboard. Ke každé poznámce lze vložit obrázek či jiný soubor. Co se mi však líbí nejvíce, je automatické doplňování geometrických tvarů.

V textu můžete například nakreslit kruh a tato funkce vám ho automaticky převede do precizního digitálního obrazce. Aplikace přitom respektuje vaše nakreslené proporce či výšku. Podle mě je to ideální na myšlenkové mapy. Osobně jsem vždy bojoval s tím, že kruhy jsem kreslil jak dítě ve školce. Tahle automatická úprava vše doladí za mě.

Samozřejmostí je i guma, tlačítka zpět či chytré kopírování. Představte si, že chcete nějaký text přesunout na jiné místo. Stačí ho jen vybrat, chytit a posunout. Snadnější už to být nemůže. Výhodou Whink je také fulltextové vyhledávání ve vašich poznámkách. Díky tomu máte jistotu, že vše vždycky najdete.

Do jednotlivých poznámek můžete dokonce nahrávat zvukový záznam. Whink jsou tak šité na míru studentům či lidem, kteří si každý den něco zapisují. Je vidět, že vývojáři mysleli jednoduše a zážitek z používání je podřízen funkčnosti a designu.

Na druhou stranu musím Whink vytknout občasné pády a lehkou nestabilitu. Je to zřejmě zapříčiněno tím, že jde o novou aplikaci a za dobu co ji používám, již přišly aktualizace. Velmi brzo tak půjde o hotovou aplikaci, na kterou se lze v ostrém provozu spolehnout. Tak či tak budete při každém spuštění obdivovat designové hlavičky vašich sešitů a praktické nástroje, a to vše lze stáhnout v App Store za solidních 59 korun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *